• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LADY_MYSKA: V tomhle případě stačí 10-15 minut.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    DOCKINEZ: tak už je jasný, co budu vařit zejtra, díky!
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Mám za úkol udělat zelí k huse, moc ho nejím a nikdy jsem ho nedělala. Navíc mám alergii na jablka. Můžete mi prosím doporučit nějaký konkrétní recept? Raději bych červené, ale předpokládám, že to bude velmi snadné, takže klidně udělám i bílé. Předem moc děkuji!
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    DOCKINEZ: a pes se venci jak dlouho? Ja psa nemam a od sousedu si jej pujcovat nebudu

    Jinak ja borsc miluji, ale v rodine jsem sama
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nejlepší boršč je pochopitelně z řepného kvasu a kyselé řepy a sladkého zelí + teda nějaký vývar.

    kdo mi nevěří, zajde otestovat ukrajinskou verzi do The Borsch

    The Borsch
    https://theborsch.cz/
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: jo, zmínky o pečené řepě jsem viděl taky... pro mě je to dost experiment, protože červenou řepu mám nejradši syrovou :-)
    Ilustrační foto velmi pěkné!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZCR: Ano, je v tom bordel :)

    Když dělám svůj zenový boršč (na fotce zrovna jehněčí), tak řepu peču. Celou bulvu nebo bulvy dám na plechu do trouby a nechám asi 40 minut C. Je potřeba ozkoušet, řepa musí být tak akorát na skus.

    Až těsně před koncem řepu vyndám z trouby, oloupu, nakrájím na kostičky a dám do zbytku polévky.

    Plusy: ani po opakovaným ohřívání se nestane, že by polívka ztratila sytou barvu a navíc řepa nerozbředne (to považuju za trestuhodnou ohavnost a zločin proti lidskosti).

    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: "řepa se dusí separé" jako v tom gesamt-receptu, ne jako že se to tak nutně musí dělat, imho je v borščích ještě větší bord... nesoulad než v guláších :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: teprve budu vařit - a dík, tohle je víceméně ten postup, ke kterému jsem dokonvergoval po stručné "rešerši" - akorát řepa se dusí taky separé a protlak s ní místo s cibulí/mrkví (a místo kopru petržel
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DOCKINEZ: Krasa :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZCR: Asi jdu s křížkem po funuse, ale tohle je tip na boršč, jak ho dělá moje žena z Luhansku.

    Maso - hovězí a vepřový je klasika, já použil asi 0,8 kg kližky a asi kilo krásnýho bůčku s kostí a kůží.
    Mrkev
    Cibule
    Česnek
    Nakrouhaný hlávkový zelí (asi 0,5 kg)
    Jedna větší bulva červený řepy
    Brambory
    Protlak

    Volitelně: kyselý zelí, kopr

    1. Nejdřív se dá dělat vývar. Skot a vepře vařit spolu s mrkví, cibulí, česnekem, když má člověk třeba starší rajče, řapíkatý celer nebo bulvu celeru, tak to tam v přiměřeným množství může vrznout taky, žáno. Z koření pepř, nový koření, bobkový list. Osolit jen lehce.

    2. Když už vývar skoro bude, vrzneš na pánev nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev a poměrně dost orestuješ. Pak ke směsi přidáš celý protlak a tak jednu větší naběračku vývaru. Necháš chvíli dusit, pak vypneš oheň, přikryješ poklicí a necháš být.

    3. Mezitím scedíš vývar, vrátíš na plotnu a dáš do něj dělat nakrouhaný hlávkový zelí. Až ti jakž takž vychladne maso, nakrájíš ho na kostičky a vrzneš do vývaru taky. Pokud jsi dělal vývar dost dlouho, kůže bůčku se jen rozpadá, tak se toho nebojíš a nahrájenou na kousky ji tam dáš rovněž. Boršč má bejt totiž co? Ano, tučnej a výživnej!

    4. Asi 20 minut po zelí do polívky přijdou brambory. Když už skoro jsou, vmícháš do hrnce směs cibule, mrkve a protlaku z bodu 2. V tomhle kroku taky můžeš do polívky nepovinně vrznout kysaný zelí.

    5. Jakmile jsou brambory hotový, vypneš plamen a do směsi vrzneš čerstvou nahrubo nastrouhanou řepu a čerstvý nasekaný kopr, zamícháš a jdeš vyvenčit psa. Po návratu ochutnáš, podle potřeby dosolíš a jemně dokyselíš octem. Pokud jsi použil i kysaný zelí, není většinou dokyselování potřeba.

    Hotovo!

    Servíruje se tradičně s chlebem, špekem a česnekem.

    B3TL
    B3TL --- ---
    B3TL: a povarit i s morkovou kostí, morek vydlabnout, rozmíchat do vyvaru...mnam
    B3TL
    B3TL --- ---
    ZCR:
    Hovězí přední na menší kostky, osmahnout dokud se neodpari voda, přihodit zeleninu - udělat zaklad, zbytek zeleniny a nakonec zalít vodou a pod poklicí povařit...
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    ZCR: veprove bych dal uzene a hovezi idealne klizka
    ZCR
    ZCR --- ---
    budu dělat boršč a zkusil bych hovězí+vepřové - má někdo nějakou osvědčenou kombinaci konkrétních prasete i kráva částí?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KURE: Dopadloo to báječně, díky.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    my jsme teda paštiku vždycky mixovali tyčákem takže v tom nevidím problém
    KURE
    KURE --- ---
    DA_NIELA: dá.
    Králičí paštika recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/587-kralici-pastika
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Dá se udělat králičí paštika bez mlýnku, třeba v mixéru? Po vykostění ušáka mi zbyla hromada kousíčků masa, mlýnek nemám.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    IKA: V auditku Radi jime z ni ted nekdo delal livanecky, vyfiltruj si to
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam