• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: překvapivě dobrý je grenadýrmarš - recept třeba tady: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/559-grenadyrmars/

    variace jsou různé, moje z Kuchařky pro dceru má víc cibule a místo špeku dobrou uzeninu, skvělé je taky s houbami (ať už místo uzeniny, nebo k uzenině), se zbytkem anglické slaniny nebo obecně co doma najdeš :-)
    (a skvěle se do toho zužitkuje ta jedna porce brambor, co zbyla :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: kuře na paprice, hustý polívky všeho druhu, kočičí svatba/kiričí/mujadara - čočka s rýží a smaženou cibulkou. (je to fakt strašně dobrý, idáelně když uděláš drobnozrnnou čočku)
    Yotam Ottolenghi's mejadra recipe | Vegan food and drink | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/09/mejadra-recipe-yotam-ottolenghi

    Pasta e Ceci/fagioli

    těstoviny s cizrnou/ bílými vazolemi

    Uděláš základ cibulka+ česnek, příapdně mrkev a řapíkatý celer, přidáš rajčaotovu pastu, podleješ vodou /vínem či vývarem, přidáš plechovku rajčat a plechovku luštěniny a italské bylinky, chvíli vaříš a pak to použiješ jako omáčku na těstoviny a posypeš parmezánem.

    Placky -. ať už bramboráky, nebo k bramborám nastoruhej jinou zeleninu, nebo vezmi libovolnou na jemno nakrájenou zeleninu, smíchej s vejci, moukou a solí a udělej placičky. Případně do toho přidej sýr či mleté maso a nebo uvařené luštěniny. Když tam vrazíš majoránku a česneke a pak to obalíš ve strouhance, máš karbanátky.

    Ikea kuličky - maso, houska namočená v mlíce, vejce, sůl, příapdně koření. Do výpeku nalij trošku bílého vína, deglazuj to a pak tam nalij smetanu a máš omáčku. K tomu vařené brambory.
    Jaký koření třeba tady https://www.labuznik.cz/recept/dianciny-kottbullar-svedske-masove-kulicky-nasi-snachy/

    Sekanou - ať už maso, nebo vege, nebo maso s vege složkou.

    Pečené kuře.

    a vůbec mrkni k cuketkovi

    Skromná kuchyně
    https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    QUANTI: losos s testovinama nebo mrazenou zeleninou nebo obojim
    kombinace pecena zelenina, syrova zelenina, ovoce a 'omacka' (jogurt, hummus...)
    dynove testoviny
    dynova polevka
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Budu mít zas muže na HO a docházej mi nápady, co vařit jednoduchýho, rychlýho a jedlýho. Pojďte mi hop :)
    KURE
    KURE --- ---
    REONA: ještě to prý funguje s aquafava, tedy vodou z plechovky cizrny, nebo vodou ve který se cizrna vařila.
    Ale nikdy jsem to nedělal, takže před pokusem radim nastudovat detaily.
    REONA
    REONA --- ---
    BONEMINA: To existuje / funguje?? Stejný postup s tyčákem? To musím zkusit...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    A kdo se boji syrovych vajec, stejnym zpusobem se da delat i mlecna majoneza. 2 dily oleje na 1 dil mlika. Museji mit pokojovou teplotu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KLAIR: Počítej s jedním vejcem na 200 ml oleje. Že je ochucený, tím líp. Ale dle chuti můžeš přidat pepř, sůl, citron, dosladit a dala bych i lžičku hořčice. Postup: do úzké nádoby, co bývá ve výbavě k tyčáku, odměř olej dodej zbytek ingrediencí. Pomalu ponoř tyčák na dno a při mírných otáčkách pomalu zvedej až navrch a pak ještě párkrát projeď, aby byl všechen olej zpracován. Jednou, za dvacet pokusů, to nevyjde a majoneza zůstane tekutá, ale tím se nenecháme odradit. :-)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    KOCHANSKA_CH: ty jo... jak? to zní jako hodně dobrý plán
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KLAIR: Emulguj z něj majonézu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BONEMINA: k rostenkam je rejze imho lepsi. rejze ma lepsi stravitelnost nez brambor. takze balancuje s dusenym hovezim. i kdyz z vyzivoveho hlediska je brambor dietnejsi nez bila rejze. brkase, do ktery se posle maslo a mliko/smetana, ale stejne zmari kaloricky benefity klasickejch brambor. zrna rejze maj celkove vetsi povrch nez kase a lip se k nim ta stava z rostenek vpije. pokud teda neudelas z brkase a stavy na taliri pak poradny blaticko!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: do těsta, do salátů jako základ zálivky případně do omáček či polévek na závěr. Neudusíš na tom nic, je v tom voda...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU: Shodou okolností mám sklenici v lednici: 55% artyčoky, 42% slunečnicový olej, pak nějaké příchutě, konzervanty, ocet a kyselina citronová. Do muffinů by to nevadilo, nevím jak na jiné vaření.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    hele a je v tom láku z artyčoků jen olej? Protože von se většinou ještě kyselí....
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ALEXIS: olej ze sušených rajčat používám normálně na vaření tam, kde používám rajčata. Takže třeba rizoto nebo těstoviny tak pod základ.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KLAIR: Olej z nakládaných rajčat jsem použila do slaných muffinů, asi by šel použít i ten z artyčoků.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ZUZKAOU: když to já nějak nedělám...... ale možná tedy budu muset.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: použij ho jako základ na nakládané hermelíny či něco podobného?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Nemáte někdo nějaký skvělý tip na to, co udělat s olejem z nakládaných pochutin? Mám opravdu hodně oleje z artyčoků. Vylít to mi přijde jako plejtvání, ale použít to vlastně neumím.... Budu moc ráda za tipy
    ZCR
    ZCR --- ---
    AIJA: ono se to navíc krásně rozleží a nejlepší je ta poslední porce, po které už je jen zima, tma a zbytek zemiaků v hrnci
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Hovězí na houbách dělávám poměrně často. A ráda, protože to chlap miluje a klidně to jí tři dny. U poslední porce málem slzí, že už nebude:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ok, bude oboji :) houby bude mit jen oslavenec, pro zbytek osazenstva delam nudne rybi rizky. Takze bude jak kase, tak ryze.
    Hovezi na houbach uz nemel dobrych patnact let, tak jsem natesena a trochu vytremovana, ze s nostalgickou pameti to nemam sanci uhrat ani na remizu. Ale nejak to uz dopadne :D
    (A jeste jsem poridila ve Sklizenu echt maslove testo a chystam se na domaci kremrole. Kdyz retro, tak retro!)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    BONEMINA: já bramborovou kaši úplně miluju, ale zrovna k roštěnkám na houbách bych radši rýži
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam