• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    ADELHAIDA: a co barva?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Jablečnej cider? Vývar s trochou vinného octa?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Záleží na rom, proč ho chceš nahrazovat - jestli proto, že ho nepiješ a nehceš ho kvůli jídlu kupovat, nebo jestli ti vadí ta chuť. Tzn. jestli chceš dosáhnout co nejpodobnějšího výsledku po chuťový, nebo spíš třeba konzistenční stránce.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZCR: Nemám dobré období, sere mě celý svět a... a tak.
    Nechce se mi kvůli 125 ml vína kupovat celou láhev, víno jinak nepiju. Ale taky vím, že ono odvařené víno je v pokrmu hodně znát, proto ten dotaz ;-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    JAJITA: (jen technicko-všetečný dotaz, snad ne impertinence - proč nutno nahrazovat?)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Lama dotaz, mám 2 krásné porce ossobuco, čím v receptech nahradit víno?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Dnes jsem použila část zbylé blanšírované kapusty do omelety.
    Výborná je i kombinace s hořčicí. https://www.recepty.eu/salaty/teply-kapustovy-salat-s-horcici.html

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: ja sem nedavno delal 'co bylo doma'. rodice mi poslali balik s mega polstarem susenejch hub. doma sem mel slaninu, co sem si udelal, cibuli, cesnek, brambory, vajicka a strouhanku. suseny houby sem v trose varici vody nechal poradne nachcat. na panvi sem lehce zahnedil kosticky moji slaniny a cibuli s cesnekem. brambory v kuzi sem uvaril a jeste teply oloupal, nahazel do toho mix cibule slaniny cesneku, pridal vyzdimany houby, sul pepr, tabasko a rozklichtal to do hmoty. namocenejma rukama sem delal valce, obalil do trojobalu a pomalu smazil na panvi do hneda v sadle. bylo to ale slozity jebani, na to jak rychle to pak do me padalo...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: pridat do sekane
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS:

    orestuj cibulku, česek, uzené tofu, kapustu, okysel citronem a trošku doslaď. K tomu třeba bramborovou kaši, nebo bramborák, nebo tak něco.

    kapustové karbanátky

    blanšírovanou zapeč s bramborami a porkem, se spoustou sýru a smetany.

    Ribollitu
    How to Make Ribollita Soup from Tuscany | Pasta Grannies
    https://www.youtube.com/watch?v=Rs0NGSw0H9E





    vege kapustové závitky - aka ukrajisko/polské holubce s houbami.
    Namoč sušené houby do vody. Vodu slej- bude potřeba, houby do ní ještě vymačkej a nasekej je na drobno. Orestuj na tuku cibulku (hodě cibulky), česnek, pohaku, houby, podlej houbovou vodou, osol opepři, přiveď k varu a nech stát, než e voda v sákne. Dle libosti přidej ještě syrová česnek a majoránku 2 díly vody na 1 díl pohanky. Případně můžeš přidat vajíčko a/nebo sýr. Ale je to zbytečné.

    Kapustě vyřež košťál, dej ji do horké vody se solí a vař, dokud nepůjdou odundat listy, Dej stranou vnější listy vyřež žebra a plň listy pohankovou směsí a motej. Na dno hrnce dej vější listy kapusty, na to skládej závitky. Zalej rajčatovou pasátou a a vývarem (1 díl vývaru 2 díly passaty), přidej bobkový list, nové koření, sůl a pepř, a zapeč. Posléze dosol a doslaď omčku podle potřeby


    tady je verze s mletým a běžým zelím, ale kapusta a pohanka funguje stejně svkěle
    Takové zelné rolky jste ještě nejedli. Chutné, snadné a opravdu chutné!
    https://www.youtube.com/watch?v=bOvBQJkcC3g




    těstoviny s kapustou a česnekovou strouhakou

    uvař těstoviny
    a másle restuj česnek, pak k tomu přidej dobrou strouhaku (z pečvia, ne takový ten granulát) do zlata.

    na másle orestuj česnek a kapustu, přilij k tomu trochu smetany a trochu vody z těstovin, osol, opepři, přidej k tomu těstoviny. Posyp česnekovou strouhakou.


    OK, jdu pro kapustu!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: moje babička dělala dušenou kapustu s bramborem. Oficiálně jako přílohu k pečenému masu/klobáse, ale... je to hrozně dobrý i samo o sobě, moje comfort food a velmi sublimační jídlo (necháš kastrůlek v kuchyni a ono to nějak samo vysublimuje :-)

    na oleji/sádle orestuješ cibuli, přidáš na nudličky (fakt na jemné, jako zelí) nakrájenou kapustu, osmahneš, podliješ vodou a přidáš brambory na kostky. Dusíš, než brambory změknou, před dovařením zahustíš jíškou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mám celou kapustu a co s ni, aby tam nebylo maso? Upřímně miluju vinný zavitky. Todle by šlo taky, ne? Ale klidne víc jídel :) Dekuju
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: Houbovy prach :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Tady teda pracujou s čerstvýma houbama. Sušených bych vzala dvě hrsti, zalila vroucí vodou a nechala dvě hodiny nacucat. Vodu pak slít a dál s houbama pracovat jakobs čerstvýma.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOODYCAT: Slanej houbovej koláč, omnomnom. Zde jeden od pohledu použitelnej recept: https://www.vareni.cz/magazin/recept-na-slany-houbovy-kolac-krok-za-krokem/
    Kdybys byla líná, kup si hotový listový nebo křehký těsto.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MOODYCAT: echt kyselo, nejlíp z vlastního žitnýho kvásku.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Rizoto, kuba, namlit a udělat houbové koření, různé polévky hrstkoveho typu, houbovy guláš... Krucinal já bych si dala houby! :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOODYCAT: houbové rizoto? přidat namočené houby do nádivky do kuřete?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: dělám kuře na houbách - cibule, kuřecí kostky, namočená houby, kmín, smetana, rýže.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Co muze clovek udelat chytryho s hodne susenyma houbama, aby to nebyla: bramboracka, kulajda, rostenky na houbach.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam