• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SAL: jak píše ZUZKAOU uzená žebra v pomalém hrnci a luxus, ale možná hraje roli i lokální řeznictví, kde je uzené poctivé..
    ZCR
    ZCR --- ---
    SAL: kupuju v řeznictví uzené kosti, většinou žebra, jak píše ZUZKAOU; tohle byl ale vývar z křížové kosti (i s ocáskem, heč), a byl o poznání slabší (co do uzenosti, jinak vývar ok)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAL: ber uzená žebra.
    SAL
    SAL --- ---
    Hele, lidi, kde berete uzený, aby se z něj vývar dal jíst? Nebo dělám něco blbě, že mi vždy zbyde jen příšerně slaná slabá voda?
    ZCR
    ZCR --- ---
    KID_MCHUTT: již se to vaří, ale preventivně jsem experiment posichroval spoustou pálivé papriky :-]
    Více budu vědět zítra, až jak se rozleží.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: zkus, není to nezajímavé :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    Btw. budu odpoledne vařit guláš z kovářů (už trochu začaly) a zbyl mi vývar po uzeném (ne moc výrazný), tak si říkám, že bych bych ho zužitkoval, a zkusil navrch přidat i trochu uzené papriky. Je to dobrý nápad?
    ZCR
    ZCR --- ---
    HRAFNAIN: nakrájené cibule minimálně objemově stejně jako masa

    ZUZKAOU: přiznám se, že zahušťuju, ale nikdy "dodatečně" - když dokaramelizuju cibulku, nasypu tam směs hladká mouka - sladká paprika - pálivá paprika (na zarovnané lžíce poměrem cca 2:3:1), zasmahnu (ale aby nezhořkla paprika), vrátím tam maso, ohňahňám ho v tom, podliju a dusím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRAFNAIN: : V tomhle auditku je tak nějak povinnost uvařit alespoň jednou ten Wojtylův, ne? :-D
    jinak dej si tu práci s opečením masa ze všech stran do hněda. dej si tu práci s pomalou karamelizací cibule (nepůjde to pod 20 min). Nezahušťuj, redukuj. Použij maďarskou papriku a klidně i třeba lžičku paprikové pasty kterou opečeš v cibulce těsně před tím, než tam vrátíš maso, dáš suchou papriku a podliješ.

    Vaříme vzahradě.net: Wojtylův zenový guláš
    http://varimevzahrade.blogspot.com/2012/05/vojtyluv-zenovy-gulas.html
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    HRAFNAIN: Sedí si tak spokojeně guláš v žaludku a zničeho nic přiletí vodka.
    Guláš kouká a vodka říká: "Ty jo, nahoře je fakt dobrá párty." Za chvíli se objeví fernet - a zase: "Ty jo, nahoře se paří, to je boží." Tu přiletí myslivec: "Nahoře je párty, takovou jsem ještě neviděl, tady je pěkná nuda."
    Na to guláš: "Vážně, tak to se tam musím jít podívat."

    Máš nějaký výchozí body? Jako jaký maso, zda to má být inovativní, nebo klasika... já mám třeba hodně ráda zabijačkovej guláš, kde je srdce a játra.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    nemate nejakej vtip na guláš?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ZUZKAOU: Diky, super nalejvarna, ulozim a budu postupne zpracovavat. :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ZUZKAOU: tady taky hlas pro tabbouleh!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: tabbouleh, se spoustou petržele. Jen teda narozíl od videa se nenamáhám se zaléváním bulguru vodou, nasákne to šťávu z rajčat a cibule a vlastně tam dávám i okurky.

    Classic Lebanese Tabbouleh 🥗
    https://www.youtube.com/watch?v=mUdAO_oOfVM
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LORAIN: co crudité? s nějakým zajímavým dipem... to si dají většinou všichni
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LORAIN: humus? Nebo ja mam fakt mega rad kuskus s petrzeli/koriandrem a cherry rajcaty. nebo proste kuskus s necim.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    LORAIN: jestli máš dobrou zele, tak co gazpacho?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Prosím, hledám, co bych mohla udělat na svatební bufet slaného do skleniček. Potřebuju to udělat den předem a ještě počítat s tím, že možná bude teplo. Myslela jsem si na nějaký salát s trochou majonézy, ale nevím, jestli je to dobrý nápad.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud to chceš rovnou s omáčkou tak červený čínský bůček.

    Nakrájej bůček na kostky, dej je do pomalého hrnce, dej tam svazek jarních cibulek, hvězdičku badyánu, půl lžičky sečuánského pepře, tři stroužky česneku, chilli papričky dle nálady, Na pánvi vyrob hodně tmavý karamel, v mezičase smíchej panáka tmavé sojovky, panáka octa a decku vroucí vody, v tom rozpust ten karamel na omáčku, nalijt do na maso do pomalého hrnce a podlej ještě vodou tak, aby maso bylo ponořené a nech to na pomalou teplotu tak 6-8 hodin. Na závěr omáčku podle vlastní chuti dokysel, doslaď a dosol sojovkou.



    základní recept, ale ne v pomalém hrnci
    Hong Shao Rou (Red Braised Pork, 红烧肉) - Omnivore's Cookbook
    https://omnivorescookbook.com/hong-shao-rou/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a teda jako další přílohu kromě rejže a zeleniny a omáčky samozřejmě je ideální kimčchi. Vepřový a kimčchi se má moc rádo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam