• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    HRAFNAIN: nakrájené cibule minimálně objemově stejně jako masa

    ZUZKAOU: přiznám se, že zahušťuju, ale nikdy "dodatečně" - když dokaramelizuju cibulku, nasypu tam směs hladká mouka - sladká paprika - pálivá paprika (na zarovnané lžíce poměrem cca 2:3:1), zasmahnu (ale aby nezhořkla paprika), vrátím tam maso, ohňahňám ho v tom, podliju a dusím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRAFNAIN: : V tomhle auditku je tak nějak povinnost uvařit alespoň jednou ten Wojtylův, ne? :-D
    jinak dej si tu práci s opečením masa ze všech stran do hněda. dej si tu práci s pomalou karamelizací cibule (nepůjde to pod 20 min). Nezahušťuj, redukuj. Použij maďarskou papriku a klidně i třeba lžičku paprikové pasty kterou opečeš v cibulce těsně před tím, než tam vrátíš maso, dáš suchou papriku a podliješ.

    Vaříme vzahradě.net: Wojtylův zenový guláš
    http://varimevzahrade.blogspot.com/2012/05/vojtyluv-zenovy-gulas.html
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    HRAFNAIN: Sedí si tak spokojeně guláš v žaludku a zničeho nic přiletí vodka.
    Guláš kouká a vodka říká: "Ty jo, nahoře je fakt dobrá párty." Za chvíli se objeví fernet - a zase: "Ty jo, nahoře se paří, to je boží." Tu přiletí myslivec: "Nahoře je párty, takovou jsem ještě neviděl, tady je pěkná nuda."
    Na to guláš: "Vážně, tak to se tam musím jít podívat."

    Máš nějaký výchozí body? Jako jaký maso, zda to má být inovativní, nebo klasika... já mám třeba hodně ráda zabijačkovej guláš, kde je srdce a játra.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    nemate nejakej vtip na guláš?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ZUZKAOU: Diky, super nalejvarna, ulozim a budu postupne zpracovavat. :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ZUZKAOU: tady taky hlas pro tabbouleh!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: tabbouleh, se spoustou petržele. Jen teda narozíl od videa se nenamáhám se zaléváním bulguru vodou, nasákne to šťávu z rajčat a cibule a vlastně tam dávám i okurky.

    Classic Lebanese Tabbouleh 🥗
    https://www.youtube.com/watch?v=mUdAO_oOfVM
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LORAIN: co crudité? s nějakým zajímavým dipem... to si dají většinou všichni
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LORAIN: humus? Nebo ja mam fakt mega rad kuskus s petrzeli/koriandrem a cherry rajcaty. nebo proste kuskus s necim.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    LORAIN: jestli máš dobrou zele, tak co gazpacho?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Prosím, hledám, co bych mohla udělat na svatební bufet slaného do skleniček. Potřebuju to udělat den předem a ještě počítat s tím, že možná bude teplo. Myslela jsem si na nějaký salát s trochou majonézy, ale nevím, jestli je to dobrý nápad.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud to chceš rovnou s omáčkou tak červený čínský bůček.

    Nakrájej bůček na kostky, dej je do pomalého hrnce, dej tam svazek jarních cibulek, hvězdičku badyánu, půl lžičky sečuánského pepře, tři stroužky česneku, chilli papričky dle nálady, Na pánvi vyrob hodně tmavý karamel, v mezičase smíchej panáka tmavé sojovky, panáka octa a decku vroucí vody, v tom rozpust ten karamel na omáčku, nalijt do na maso do pomalého hrnce a podlej ještě vodou tak, aby maso bylo ponořené a nech to na pomalou teplotu tak 6-8 hodin. Na závěr omáčku podle vlastní chuti dokysel, doslaď a dosol sojovkou.



    základní recept, ale ne v pomalém hrnci
    Hong Shao Rou (Red Braised Pork, 红烧肉) - Omnivore's Cookbook
    https://omnivorescookbook.com/hong-shao-rou/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a teda jako další přílohu kromě rejže a zeleniny a omáčky samozřejmě je ideální kimčchi. Vepřový a kimčchi se má moc rádo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak koukám že ten základ ještě v momofuku vytunili tím, že na závěr ještě kůrku karamelizujou s dalším cukrem.

    Momofuku Bossam - Korean Slow Cooked Pork Roast | RecipeTin Eats
    https://www.recipetineats.com/momofuku-bossam-korean-slow-cooked-pork/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEMENTARI: no pak to používáš s omáčkama.

    Tedy rýže, zelelnina jen rychle orestovaná třeba s česnekem a sezamem, nebo spařené klíčky s octem, cukrem a sezamovým olejem a k tomu omáčka dle nálad.

    Nejjednodušší je nějaká hoisin a nebo teriaky, co koupíš, ale taky prostě můžeš smíchat korejskou chilli pastu s cukrem, ocetm, sojovkou solí, česnekem a vodou, nebo


    Nebo rozmixuješ cibulku, zázvor, česnek, zaleješ to horkým olejem a pak to dochutíš octem a sojovkou.

    Nebo něco na bázi miso - voda, - česnek- zázvo, ocet, cukr, sůl, popřípadě burákové máslo, česneks, ocet, cukr, sůl, sojovka a tak.

    🤩 Dad's ADDICTIVE Ginger Scallion Sauce (姜葱酱)!
    https://www.youtube.com/watch?v=mIaAMIUd6WQ


    5 Minute Miso Sauce Makes Everything Better (Miso Paste Recipe)
    https://www.youtube.com/watch?v=DRYeRNbMMCI


    Addicting Gochujang Sauce
    https://www.youtube.com/watch?v=ibQuNed5kFk


    Goma Dare - Japanese Sesame Sauce for Shabu Shabu [2 Minute Recipe!]
    https://www.youtube.com/watch?v=Q9uTQZMi7MY



    Zároveň prostě můžeš oddělit sádlo od výpeku, na troše sádla orestovat zázvor, česnek a jarní cibulku, přidat výpek, a sojovku, ocet a cukr.


    Pokud máš mirin (slazený rýžový ocet) a sake na vaření a nebo čínské rýžové víno, tak místo octa dávej mirin a sake/víno na vaření.

    Jinak ale jablečný ocet + cukr je úplně v poho.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KEMENTARI: Zkus to ochutit podle Grusovky:
    Recept na asijský bůček » Paleo snadno
    https://paleosnadno.cz/recept/asijsky-bucek/
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ZUZKAOU: A pak polit necim na dochuceni, jo? Ten cukr+sul mi to nijak specialne neochuti, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEMENTARI: narez kůži na kostičky, smichej sůl a cukr 1:1 dej silnou vrstvu obal folii, nech den v lednici. Pak to oplachn, a dej do pomalého hrnce na nízkou teplotu kůži nahoru tak na 6 hodin. Vyndej z hrce, slij sádlo a vypek, maso nech přes nic v ledničce kůži nahoru, případně pomocí fólie a prkynek lisuj do kompaktního tvaru. Rozpadl troubu co nejvíc a dej tam maso tak na 15-20 minut, aby se kůže vypekala a byla křupava.

    Nebo vynech pomalý hrnec, a vraz to do trouby na hodinu na 220 Googlu momofuku pork
    ZCR
    ZCR --- ---
    KEMENTARI: zkus adobo
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KEMENTARI: zkus hledat recepty v angličtině, určitě najdeš dost inspirace :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Mám tady 3/4 kila bůčku bez kosti a s kůží a pomalej hrnec, ve kterém jsem ještě nevařila. Ráda bych vyrobila "bůček na asijskej způsob", představuju si, že se bude rozpadat a bude plnej chuti. Nemáte tip, jak na něj a co do něj? Kdyžtak to nějak zaimprovizuju...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Mocny burty na pivu maj v pivnim pristavu u naplavky.
    Podle me je nejdulezitejsi aby ty burty s kterejma to delate nebyly uplne emulzifikovany. Aby tam byla videt poradne struktura masa a tuku. Dalsi je taky aby se poradne vyvarilo to pivo nez se daj do trouby, jinak budou hnusny nebo se pak v ty troube musej morit strasne dlouho
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Btw jestli chcete naprosto bozsky burty na pivu, tak si je vyhlidnete v hospode Stridacka u Staromaku (ma to tusim Rucinsky a Nedved, hokejky). Lepsi jsem nejedl a tyhle vlastne zpusobily, ze jsem je chtel zkusit doma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam