• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ADELHAIDA: Jíme. Jako fazolky, nakrájené na tenké plátky kamkoliv, kde chceš něco krupaveho a cesnekoveho - do číny, grilované zeleniny, prilohove zeleniny na pánev a tak. Plus je můžeš je ke konci vaření přihodit ke krémové bramborové polévce a mít něco jako polévku z medvediho česneku...
    Cche to ale sbírat mladé, a když se to propasne, tak jen kousky blíz květu. Poznáš to při lámání (jestli je to vodovate, lupne to a je ulomeno, tak ok, jestli už to má tuhá vlákna a moc se tomu nechce, tak už ne) i u krájení. Jestli by si ta vlákna při delším vaření dala říct, to nevím, moc k tomu není důvod, protože zase znicis skoro veškerou chuť.
    Občas to mají i v hogo fogo restauracich, něco na vyhoncich mladého česneku - a u nás se přebytky hází do komposteru :-D
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    BOTA01: Ja chci prave delat jenom paru (mam doma prilis vypaseneho stravnika), ale zrovna to mam nachystane - smes jsem nakonec prohrala a odlozila si na jednu tasticku z total syroveho. Vyzkousim, jak to dopadne.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ETERNITY: Ja je teda radsi osmahnu z obou stran v litinovem hrnci a pak podliju vodou a ve vznikle pare dodelam. Ale tak 15min urcite.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LADY_MYSKA: cha, já zrovna vymyslela co a darovanou cuketou, dík!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LADY_MYSKA: Chce to hodně koření, víc, než bys čekala. Dělala jsem cukeťáka ze dvou kil cukety dneska a padla do toho velká miska čerstvýho koření - šalvěj, oregáno, tymián. A česnek je fajn, ale ten by asi tu mozarellu definitivně přebil, já měla gorgonzolu a goudu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    LADY_MYSKA: Nastrouhanou cuketu vymačkat.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Mam tu dva pary mladych cuket a tak si myslim na cuketaka ( postrouhat cukety, koreni, vajicko, mozzarellu) a sup do formy zapect. Bude to fungovat podle predstav a nebo neco prodat ci upravit?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    sul is cool
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MOODYCAT: vyvažuješ mě, já zase skoro nesolím :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Vidim, ze ja, ktera si do kazdyho jidla nasypu cca ekvivalent dvou az tri pytlicku soli, jsem spis rarita :D
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Hodlam zkusit cinske knedlicky varene v pare. Receptu je na netu mraky, mirne se lisi dobou pareni.
    Ale ve vsech pripadech je to pomerne kratka doba.... Kdyz to udelam z mleteho masa a zeleniny, to se mi fakt za pet minut provari? Nebude to syrove?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DAWIDOS: Nejsi v tom sam. (moje tchyne ale soli brambory az na taliri, at jsou stary, nebo novy. Vzdycky se snazim k vareni brambor dostat driv jako ona:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    CERMI_FOX: když nemáme bylinky, děláme si pho bo s jarní cibulkou a rukolou a třeba i polníčkem. Konec konců ve Vietnamu nám k tomu taky dali cokoliv zeleného, ať to chutnalo všelijak nebo i nijak (koriandr jsme tam například neměli skoro nikde, zato mydlici mnohokrát)...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: jo já vakuovačku nemám, pointa je, že v mrazáku dokáže načichnout i hodně kořeněný pho :) jinak s tím problém není. mungo mrazím čerstvé a blanžíruju až na ně přijde řada. nějaká kořenová zelenina se vždycky najde. a v osudný den se vyplatí dojít někam pro kytici perilly, která se nepronese, abys tam měl přecejen něco živýho
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PALEONTOLOG: mám vakuovačku a nebojím se ji použít, takhle jsem skladoval (vakuovaný mražený) kopr přes půl roku a byl jako čerstvý, rozhodně nenačichl
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PALEONTOLOG: On to chtěl zamrazit, ne nechávat venku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: nesmi to stat na mrazaku dlouho, jinak to nacichne, jinak v pohode
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    vzhledem k tomu, že už nemám v blízkosti vietnamské bistro a tedy nemám kde ukojit svou úchylku na pho bo, tak přemýšlím, jak z toho ven. Jak moc je to mrazitelné? Vývar půjde zmrazit v pohodě, ale rád bych mrazil (asi zavakuované) i maso (ideálně naplátkované) s bylinkama tak, abych si jen uvařil nudle a hodil obsah do hrnce s vařícím vývarem a hotovo. Jak moc je tenhle plán odsouzen k neúspěchu?
    Můj cíl je, že bych rád uvařil velký kýbl, nasekal bylinky, které se mi blbě shání, vzal si pár porcí a zbytek takhle po porcích zamrazil, abych pak měl instantní polévku kdykoliv bude chuť nebp nutnost.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    HRAFNAIN: játra až na konec :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ANDREJKA: moje ukrajinská paní v těchto vedrech ráda připravuje okrošku. Každá rodina ji dělá trošku jinak, takže můžeš experimentovat a pokaždý ji zkusit na jiný způsob. No a samo základ je udělat toho hrnec, mít v chladničce a kdykoliv si naložit :)

    Okroška – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Okro%C5%A1ka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam