• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    KURE: drožďovou polívku dělali na ZŠ, s nočky a nedbale osmaženými krutony z bílého pečiva (ta polívka byla taky naprosto odporná, na paty jí šlapala snad jenom mrkvová s rýží a rajská s těstovinovými tentononc - písmenka nebo tak něco... zato mi překvapivě šmakovala mlíčná, taky s písmenky, divná věc... celkově hrůza - např. progresivně začali dělat sojové maso, které chutnalo, jako když člověku stříkneš do huby lak na vlasy... a k červené řepě jsem potom taky hledal cestu celá desetiletí... fakt peklo; a kolem kroužily učitelky a dbaly, aby žák opovážlivý dojídal.)
    KURE
    KURE --- ---
    ZCR: pravděpodobně. droždová polívka, pomazánka, kdyby to šlo, tak to snad obalej i jako řízek. Nikdy to nikdo nežral, házeli sme tim po sobě, lepili to na stůl zespoda, cokoliv aby sme to nemuseli sníst. Prostě ideální jídlo pro děti...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZCR: u nás ve škole přesně takhle dělali rybičkovou pomazánku; ryba v tom cítit nebyla, zato takový nahořklý zvratky jo
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: já to taky jako dítě odmítal jíst, dneska s tím problém nemám :) na druhou stranu razím, že člověk má ochutnat všechno, co se někde jí a až pak to odmítat :) (zdravíme černé vejce)
    ZCR
    ZCR --- ---
    KID_MCHUTT: dost možná - rozhodně to bylo něco standardního (normální školka na maloměstě u sklonku režimu), a rozhodně nic přímočarého (rybičková, vaječná apod.), takže asi jo
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: podle popisu je to špatně udělaná kvasnicová
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: Pro dceru dělám často pomazánku ala Budapešť s čerstvou červenou paprikou/kapií: tvaroh, cibulka a kapie na mini kousíčky, zasypat sladkou paprikou, dochutit solí a pepřem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    mně pomazánky z větší části zhnusili už ve školce, to byly strašné pachutě (obzvlášť jedna, už nevím, co to přesně bylo - šedohnědá hmota zvratkovité chuti s najemno nakrájenou syrovou cibulí) - jedlo se to samozřejmě povinně, běda tomu, kdo pěkně nepapal.
    Ne že bych je nejedl vůbec, ale nevyhledávám je a nevyrábím... ostatně nejlepší pomazánka, jakou kdo kdy vymyslel, se jmenuje paštika :-]
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jinal v zasade nepohrdnu zadnou krome kvasnicove a te ze susenych rajcat (suseny rajce je jen koncentrovany rajce…)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GEISHA: Nejvic miluju tu cervenou syrovou pikantni, ale tu chemickou chut si clovek neudela.
    Na partosky delavam vajickovou (full verzi s tvarohem a majonezou, fitness verze s cottage), tunakovou (tunak, cibul, tvaroh), cesnekovo-syrovou (cesnek, majoneza, tvaroh, ajdam) nebo hermelinovou.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: rybičková - dvoje sardinky v oleji/ve vlastní šťávě (tak jak jsou, žádny vykošťování), kousek másla, dvě jarní cibulky (nebo jedna malá cibule), plnotučná hořčice, sůl, pepř a dát do mixéru
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dobrý téma. Já asi nic světobornýho, ale kdyby náhodou:

    Krabička sardinek rozmačkaná s tvarohem, nakrájenou (červenou) cibulí, pepřem a solí.

    Luštěninový pomazánky alá hummus všeho druhu a opakujícího se schématu, tedy uvařená luštěnina rozmixovaná s citronovou šťávou, nakládanou zeleninou (nejlíp sušená rajčata v oleji), kořením a další tekutinou dle potřeby.

    Cuketovej tatarák, kterej i zavařuju - dost orestovaný cibule, cuketa, oloupaný rajčata, sůl, pepř, česnek, hořčice, kmín, redukovat do požadovaný konzistence.

    "Baba ganoush" bez tahini, proto v uvozovkách. Mě ta tahini pasta prpstě něnak prudí.

    Vajíčková ze tří čtyř vajec, tvarohu, hořčice, pepře a soli.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GEISHA: česneková, kvasnicová a vajíčková jsou top :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: matce to přišlo zbytečné též, protože měla dvě loupačky :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: ja lituju, ze mi to prislo jako zbytecnost v době detskych jablečných presnidavek!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: ten loupač jablek je boží, makta je maniakální (byla) zavařovačka jablek, takze jsme loupaly mnoho a mnoho kil jablek škrabkou a měly z toho olezlé ruce
    od té doby, co jsem jí tenkrát koupila něco v tomto smyslu, to byla skoro zábava
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: protože peču i pro děti, mám takovou tu super duper mašinku, kam na jedné straně házíš třešně a cvakáš páčkou a padaj z toho vypeckovaný :-) (tuším z Tchiba kdysi, ale má i Tescoma nebo třeba Orion)
    a taky mám loupač a kráječ jablek ( https://eshop.tescoma.cz/loupac-a-krajec-na-jablka-handy ), protože s ním jsem schopná za dvacet minut zpracovat košík jablek na křížaly, aniž by mě to nějak sralo.
    mám se ráda a mám ráda svůj čas (a v případě třešňových koláčů taky svoje zuby).
    PETATA
    PETATA --- ---
    Když člověk alespoň jednou dvakrát za léto vypeckovává, tak je prima na to mít nějaký bazmek. Ty obyč, co vypadají jak lis na česnek, stojí tak stovku a nezaberou místa
    Mě se to dobře dělá i s tím od Tescomy
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    já se přiznám, že do koláčů prostě nevypeckovávám, protože kdo se s tím má crcat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam