• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    tvl jsem ujetej na pomazánky a dipy :)
    LUSINDA: něco podobnýho prodávaj Turci v Německu, dlouho jsem zkoumal jak na to a nejvíc jsem se přiblížil feta+grilovaný papriky (klidně ze sklenice). Ten balkán je takovej nevýraznej a lilek v ajvaru se tam moc nehodí.

    velmi dobrá je i Obadza, ale je to celkem drahý na ingredience, takže si spíš čas od času koupím v německu hotovou

    ale zrovna je okurková sezóna, dělám tzatziky, ale takový ty počeštěný (víc okurky než jogurtu), někdy spíš zakysanku, aby to bylo hutnější a letos jsem ještě vedle u Babici narazil na nějakej odkaz a teda tzatziky s ayranem (místo vody tam dát vykapanou vodu z okurek) a to je pro mě ultimátní a vlastně to jsou dva pokrmy ze třech stejných ingrediencí :)


    RUTHLESS: remuláda je ± jasně daná, je to vlastně taková tatarka, trochu řidší
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GEISHA:

    česnekovou
    kolega mě naučil ještě jednu - ajvar + strouhaný balkán

    další kolegyně mě naučila tuto :-) (recept z Polska)

    POMAZÁNKA

    1,5 kg červené papriky
    1 ks feferony (i nakládané)
    0,5 cibule nebo 1 malá
    1 veliká mrkev
    1 veliký brambor
    0,25 l oleje
    0,1 l octa
    70 g cukru
    6 stroužků česneku
    strouhaný křen
    1 lžíce hořčice
    0,5 lžíce soli

    Vše rozemlít. 30 min. dusit za stálého míchání.
    Vychladlou pomazánku dát do sklenic a sterilizovat 30 min. na 80 ºC.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GEISHA: Podobně jako
    ZUZKAOU základ tvaroh, případně cottage, Palouček a do toho cokoliv. U mě teda vedou do toho tvarohu zamíchaná rajčata v oleji, česnek, bazalka, Grand Moravia a lehce pražená piniová semínka, vše mixnuto dohromady.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    HUJERKA: Ta u nás taky vede. S trochou drc. kmínu. :-)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BONEMINA: moje babicka delal variantu tzv. uherskou penu, s najemno nastrouhanym uherakem. Ted jsem si na to vzpomnel a tusim ze to budu muset zkusit vyrobit :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Jj :) ke všední spotřebě byla s pomazánkovým máslem, později s pomazánkovým máslem a majonézou (ble). Z dobrého domácího libového uzeného, másla vyšlehaného do pěny a nějaké lučiny se dělala jen "na sviatky", jako varianta šunkových závitků. Ale babička neměla robota, s ním je to snazší i ve všední dny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ha- budu muset někde kouipit šunku a udělat si nostalgickou snídani - rohlík se šunkovou pěnou jako dělala babička. Ta tam dávala lučinu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BONEMINA: tadle pomazanka mi vzdycky prisla mimoradne odporna :))
    MOODYCAT: mnam, tu jsem zrovna dlouho nemela a si si ji udelam! :D
    GEISHA: vše řečeno, plus mojí mámy "zbytková" na vyklizení lednice: vajicko na tvrdo, tvrdy syr nastrouhat, sunka nastrouhat, kysela okurka a lucina, pomazankovy maslo, majolka, nebo tvaroh, lzicka horcice, pripadne klidne i kousek cibule
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: tvaroh + sůl jako základ a pak cokoliv do toho. Respektive von často stačí jen ten slaný tvaroh, jen se té soli musí dát o ždibec víc, než by člověk dal normálně.

    Z nějakého záhadného důvodu když někde vařím, tak strašně buduje rozhuda - tedy budapešťská pomazánka tvaroh + sůl + drcený kmín + dobrá praprika. Případně do toho cibulku a kapii na drobno. Mně přijde tako nějak normální, ale lidi si jí chodí až nepochopitelně chválit.
    QWITI
    QWITI --- ---
    GEISHA: je to náročnější na ingredienci ale je to fancy sexy a vždycky to má úspěch u návštěvy

    Pomazánka Liptauer | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/pomazanka-liptauer
    pak
    Fazolová pomazánka s kapií | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fazolova-pomazanka-s-kapii
    https://fresh.iprima.cz/recepty/s-klarou-v-kuchyni-brynzova-pomazanka-s-ajvarem
    Srbská rybičková pomazánka | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/srbska-rybickova-pomazanka


    všechny vyzkoušené, všechny oblíbené :)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: a moje nejoblíbenější tu myslím ještě nepadla: mrkvovo-celerová
    QUIP
    QUIP --- ---
    Z cervene repy - nastrouhana cervena repa (muze byt varena i cerstva, jak kdo ma chut), mekky tvaroh, nebo pomazankove maslo (zkratka co ma kdo zrovna v lednici), sul, pepr, citron, nebo treba balzamikovy ocet.

    Z cervene cocky - uvarena cervena cocka, osmazena cibulka, na jemno nakrajene olivy (zelene, cerne, kalamata, co ma kdo po ruce - spousta oliv :) Sul a dalsi dochucovadla podle chuti.

    Lilkova z upeceneho lilku - na pulku rozkrojeny lilek upeceny v troube, pak vydlabany, rozmackany vidlickou, nebo rozmixovany, cibulka, listky bazalky, nebo neceho jineho zeleneho, sul, pepr, trochu olivoveho oleje, muze byt i trochu oliv, nebo susenych rajcat.
    Da se delat takhle samotna, nebo primichat trochu tvarohu, pomazankoveho masla, luciny atd. Chutnaji mi obe varianty.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Rybičkovou (sardinky, tvaroh, cibule, červená paprika, sůl)
    Vajíčkovou (vejce, jogurt, cibule, hořčice, nakládané okurky)
    nějakou variaci na sýrovou či hermelínovou
    Mrkvovou (mrkev, eidam, česnek, pár lžiček majonézy a jogurt nebo zakysanka)
    Baba ganuš je super, ale to jsem brala vždycky spíš jako salát než jako pomazánku. Hummus je taky moc fajn.
    A pečlivě si tu dělám poznámky :))
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    A jeste sunkova pena. Vymichane maslo do peny, cerstvy syr a mixovana sunka. Mozno pridat lzicku krenu.
    APPU
    APPU --- ---
    ja delam jednoduchou cesnekovou co ma uspech.
    Tavenak + nastrouhat syr + nastrouhat cesnek.
    a pak jeste hermelinovou
    nasekat najemno cibulku, sunkovy salam, hermelin, vareny vejce pak pridat tavenak, trochu majolky a pepr
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    A babaganus a hummus.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    GEISHA: Ze zbytku kureciho (asi ekvivalent masove, ale to nam doma nezbyva, zato kureci prsa doma nikdo nechce). Cerstvy syr, horcice, cibulka, nakrajena okurka a kousky kureciho masa.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ale drozdova pomazanka, z dostatecne dlouho restovaneho drozdi a karamelizovane cibulky, s postupne pridavanym mlikem, lzickou kremzske horcice a vajickama, je naprosto skvela. Nebo i s najemno nastrouhanou mrkvi nebo redkvickama nebo pazitkou.

    A da se tapenada taky povazovat za pomazanku?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA:
    rybičky - čerstvý sýr, podle množství trochu taveňáku (hezky to slepí a neodděluje se z toho voda a u mne je to jediné využití taveňáku), konzerva rybiček, cibule najemno, citronová šťáva, dosolit dle chuti
    tuňáková dtto

    luxusní masová (luxusní, protože přední už není za pár šupů, bývalo to docela levný jídlo), uvařit nějaký kus předního, matka dělávala z pupku, uvařené maso namlít na strojku, k tomu pomazánkové máslo, hořčice, cibule, osolit dle chuti


    česnekovosýrová strouhaný tvrdý sýr, česneku co kdo snese, majonéza, dají se přidat strouhané vlašské ořechy

    strýc dělával hermelínovou s pomerančem, to bylo něco jako zralý hemelín(y), majonéza či čerstvý sýr či jejich směs a vykrájený čestvý pomeranč
    ZCR
    ZCR --- ---
    KURE: drožďovou polívku dělali na ZŠ, s nočky a nedbale osmaženými krutony z bílého pečiva (ta polívka byla taky naprosto odporná, na paty jí šlapala snad jenom mrkvová s rýží a rajská s těstovinovými tentononc - písmenka nebo tak něco... zato mi překvapivě šmakovala mlíčná, taky s písmenky, divná věc... celkově hrůza - např. progresivně začali dělat sojové maso, které chutnalo, jako když člověku stříkneš do huby lak na vlasy... a k červené řepě jsem potom taky hledal cestu celá desetiletí... fakt peklo; a kolem kroužily učitelky a dbaly, aby žák opovážlivý dojídal.)
    KURE
    KURE --- ---
    ZCR: pravděpodobně. droždová polívka, pomazánka, kdyby to šlo, tak to snad obalej i jako řízek. Nikdy to nikdo nežral, házeli sme tim po sobě, lepili to na stůl zespoda, cokoliv aby sme to nemuseli sníst. Prostě ideální jídlo pro děti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam