• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BONEMINA: jsem tu jediny prase, co obcas do kvasnicovy prida opecenou uzeninu na kosticky (spekacek nebo mekky salam), jak to delala matka? :-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ale drozdova pomazanka, z dostatecne dlouho restovaneho drozdi a karamelizovane cibulky, s postupne pridavanym mlikem, lzickou kremzske horcice a vajickama, je naprosto skvela. Nebo i s najemno nastrouhanou mrkvi nebo redkvickama nebo pazitkou.

    A da se tapenada taky povazovat za pomazanku?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA:
    rybičky - čerstvý sýr, podle množství trochu taveňáku (hezky to slepí a neodděluje se z toho voda a u mne je to jediné využití taveňáku), konzerva rybiček, cibule najemno, citronová šťáva, dosolit dle chuti
    tuňáková dtto

    luxusní masová (luxusní, protože přední už není za pár šupů, bývalo to docela levný jídlo), uvařit nějaký kus předního, matka dělávala z pupku, uvařené maso namlít na strojku, k tomu pomazánkové máslo, hořčice, cibule, osolit dle chuti


    česnekovosýrová strouhaný tvrdý sýr, česneku co kdo snese, majonéza, dají se přidat strouhané vlašské ořechy

    strýc dělával hermelínovou s pomerančem, to bylo něco jako zralý hemelín(y), majonéza či čerstvý sýr či jejich směs a vykrájený čestvý pomeranč
    ZCR
    ZCR --- ---
    KURE: drožďovou polívku dělali na ZŠ, s nočky a nedbale osmaženými krutony z bílého pečiva (ta polívka byla taky naprosto odporná, na paty jí šlapala snad jenom mrkvová s rýží a rajská s těstovinovými tentononc - písmenka nebo tak něco... zato mi překvapivě šmakovala mlíčná, taky s písmenky, divná věc... celkově hrůza - např. progresivně začali dělat sojové maso, které chutnalo, jako když člověku stříkneš do huby lak na vlasy... a k červené řepě jsem potom taky hledal cestu celá desetiletí... fakt peklo; a kolem kroužily učitelky a dbaly, aby žák opovážlivý dojídal.)
    KURE
    KURE --- ---
    ZCR: pravděpodobně. droždová polívka, pomazánka, kdyby to šlo, tak to snad obalej i jako řízek. Nikdy to nikdo nežral, házeli sme tim po sobě, lepili to na stůl zespoda, cokoliv aby sme to nemuseli sníst. Prostě ideální jídlo pro děti...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZCR: u nás ve škole přesně takhle dělali rybičkovou pomazánku; ryba v tom cítit nebyla, zato takový nahořklý zvratky jo
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: já to taky jako dítě odmítal jíst, dneska s tím problém nemám :) na druhou stranu razím, že člověk má ochutnat všechno, co se někde jí a až pak to odmítat :) (zdravíme černé vejce)
    ZCR
    ZCR --- ---
    KID_MCHUTT: dost možná - rozhodně to bylo něco standardního (normální školka na maloměstě u sklonku režimu), a rozhodně nic přímočarého (rybičková, vaječná apod.), takže asi jo
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: podle popisu je to špatně udělaná kvasnicová
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: Pro dceru dělám často pomazánku ala Budapešť s čerstvou červenou paprikou/kapií: tvaroh, cibulka a kapie na mini kousíčky, zasypat sladkou paprikou, dochutit solí a pepřem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    mně pomazánky z větší části zhnusili už ve školce, to byly strašné pachutě (obzvlášť jedna, už nevím, co to přesně bylo - šedohnědá hmota zvratkovité chuti s najemno nakrájenou syrovou cibulí) - jedlo se to samozřejmě povinně, běda tomu, kdo pěkně nepapal.
    Ne že bych je nejedl vůbec, ale nevyhledávám je a nevyrábím... ostatně nejlepší pomazánka, jakou kdo kdy vymyslel, se jmenuje paštika :-]
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jinal v zasade nepohrdnu zadnou krome kvasnicove a te ze susenych rajcat (suseny rajce je jen koncentrovany rajce…)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GEISHA: Nejvic miluju tu cervenou syrovou pikantni, ale tu chemickou chut si clovek neudela.
    Na partosky delavam vajickovou (full verzi s tvarohem a majonezou, fitness verze s cottage), tunakovou (tunak, cibul, tvaroh), cesnekovo-syrovou (cesnek, majoneza, tvaroh, ajdam) nebo hermelinovou.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: rybičková - dvoje sardinky v oleji/ve vlastní šťávě (tak jak jsou, žádny vykošťování), kousek másla, dvě jarní cibulky (nebo jedna malá cibule), plnotučná hořčice, sůl, pepř a dát do mixéru
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dobrý téma. Já asi nic světobornýho, ale kdyby náhodou:

    Krabička sardinek rozmačkaná s tvarohem, nakrájenou (červenou) cibulí, pepřem a solí.

    Luštěninový pomazánky alá hummus všeho druhu a opakujícího se schématu, tedy uvařená luštěnina rozmixovaná s citronovou šťávou, nakládanou zeleninou (nejlíp sušená rajčata v oleji), kořením a další tekutinou dle potřeby.

    Cuketovej tatarák, kterej i zavařuju - dost orestovaný cibule, cuketa, oloupaný rajčata, sůl, pepř, česnek, hořčice, kmín, redukovat do požadovaný konzistence.

    "Baba ganoush" bez tahini, proto v uvozovkách. Mě ta tahini pasta prpstě něnak prudí.

    Vajíčková ze tří čtyř vajec, tvarohu, hořčice, pepře a soli.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GEISHA: česneková, kvasnicová a vajíčková jsou top :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: matce to přišlo zbytečné též, protože měla dvě loupačky :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: ja lituju, ze mi to prislo jako zbytecnost v době detskych jablečných presnidavek!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: ten loupač jablek je boží, makta je maniakální (byla) zavařovačka jablek, takze jsme loupaly mnoho a mnoho kil jablek škrabkou a měly z toho olezlé ruce
    od té doby, co jsem jí tenkrát koupila něco v tomto smyslu, to byla skoro zábava
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam