• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SWIST: to dortissimo má kamenou prodejnu celkem i u tramvaje :-) jezdím tam pro propriety na pečení
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    GEISHA: našim návštěvám chutná jako pomazankový základ ricotta a já mám ráda když je budapešťská s ajvarem
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    Diky vsem za otevreni pomazankove diskuze, dnesni vecere byla jasna - a jeste jsem zamestnala petiletaka na motani housek, takhle pri izolaci docela zabava....

    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BONEMINA: jsem tu jediny prase, co obcas do kvasnicovy prida opecenou uzeninu na kosticky (spekacek nebo mekky salam), jak to delala matka? :-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    LUSINDA: ZUZKAOU: GINGERCAT: Jo, eshopy jsem si našel.. Jen moje idea byla, že cestou z práce nalítku do nějakého obchodu koupím to, a zkusím udělat testovací dávku na sobotu.. Místo toho musím stejně ad hoc řešit jiné věci, takže to padá. Ale zdravá výživa a macro je dobrý tip. Díky.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: a v poslední době mám v oblibě rozmačkaný avokádo, nakrájenou cibuli a rajčata a zakapnuté citrónem, sůl
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SWIST: ve zdravých výživach
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SWIST: v Makru (tam mají určitě) pak ještě dortisimo https://www.dortisimo.cz/agar-agar-700-e406-50-g-
    SWIST
    SWIST --- ---
    Moc nevím kde jinde se zeptat, tak to zkusím tady..
    Chci zkusit udělat alkoholové želé koule, problém ale je že budou muset vydržet relativně dlouho v teple - hádám že klidně 40°C+, tak se bojím aby nezačaly téct... Co jsem dostal tip, tak kouknout se třeba po Agarové želatině... Uvítám i tip kde to v Praze sehnat.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GEISHA:

    česnekovou
    kolega mě naučil ještě jednu - ajvar + strouhaný balkán

    další kolegyně mě naučila tuto :-) (recept z Polska)

    POMAZÁNKA

    1,5 kg červené papriky
    1 ks feferony (i nakládané)
    0,5 cibule nebo 1 malá
    1 veliká mrkev
    1 veliký brambor
    0,25 l oleje
    0,1 l octa
    70 g cukru
    6 stroužků česneku
    strouhaný křen
    1 lžíce hořčice
    0,5 lžíce soli

    Vše rozemlít. 30 min. dusit za stálého míchání.
    Vychladlou pomazánku dát do sklenic a sterilizovat 30 min. na 80 ºC.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GEISHA: Podobně jako
    ZUZKAOU základ tvaroh, případně cottage, Palouček a do toho cokoliv. U mě teda vedou do toho tvarohu zamíchaná rajčata v oleji, česnek, bazalka, Grand Moravia a lehce pražená piniová semínka, vše mixnuto dohromady.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    HUJERKA: Ta u nás taky vede. S trochou drc. kmínu. :-)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BONEMINA: moje babicka delal variantu tzv. uherskou penu, s najemno nastrouhanym uherakem. Ted jsem si na to vzpomnel a tusim ze to budu muset zkusit vyrobit :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Jj :) ke všední spotřebě byla s pomazánkovým máslem, později s pomazánkovým máslem a majonézou (ble). Z dobrého domácího libového uzeného, másla vyšlehaného do pěny a nějaké lučiny se dělala jen "na sviatky", jako varianta šunkových závitků. Ale babička neměla robota, s ním je to snazší i ve všední dny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ha- budu muset někde kouipit šunku a udělat si nostalgickou snídani - rohlík se šunkovou pěnou jako dělala babička. Ta tam dávala lučinu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BONEMINA: tadle pomazanka mi vzdycky prisla mimoradne odporna :))
    MOODYCAT: mnam, tu jsem zrovna dlouho nemela a si si ji udelam! :D
    GEISHA: vše řečeno, plus mojí mámy "zbytková" na vyklizení lednice: vajicko na tvrdo, tvrdy syr nastrouhat, sunka nastrouhat, kysela okurka a lucina, pomazankovy maslo, majolka, nebo tvaroh, lzicka horcice, pripadne klidne i kousek cibule
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: tvaroh + sůl jako základ a pak cokoliv do toho. Respektive von často stačí jen ten slaný tvaroh, jen se té soli musí dát o ždibec víc, než by člověk dal normálně.

    Z nějakého záhadného důvodu když někde vařím, tak strašně buduje rozhuda - tedy budapešťská pomazánka tvaroh + sůl + drcený kmín + dobrá praprika. Případně do toho cibulku a kapii na drobno. Mně přijde tako nějak normální, ale lidi si jí chodí až nepochopitelně chválit.
    QWITI
    QWITI --- ---
    GEISHA: je to náročnější na ingredienci ale je to fancy sexy a vždycky to má úspěch u návštěvy

    Pomazánka Liptauer | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/pomazanka-liptauer
    pak
    Fazolová pomazánka s kapií | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fazolova-pomazanka-s-kapii
    https://fresh.iprima.cz/recepty/s-klarou-v-kuchyni-brynzova-pomazanka-s-ajvarem
    Srbská rybičková pomazánka | Recepty na Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/srbska-rybickova-pomazanka


    všechny vyzkoušené, všechny oblíbené :)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: a moje nejoblíbenější tu myslím ještě nepadla: mrkvovo-celerová
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam