• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NELLAS: neda, nase kocka je jeste rozezranejsi nez nase deti a opovrhuje skoro vsim. Ani ta jatra ji nejedou.

    Ale pro me zni kombinace jater, srdicek, ledvinek, vajicek, cibule a slaniny nadejne.
    ZCR
    ZCR --- ---
    MEANKITTY11: já to v životě nejedl, dokonce ani neviděl, a babička byla taková... vyschlejšího typu.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZCR: jako dítěti se mi z brzlíku natahovalo, protože na šťouchnutí prstem mi připadal jako babiččin podbradek.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZCR: Babička to kdysi kupovala kočkám, tak kdyby neprodali jen pět deka, dá se to zkrmit..
    ZCR
    ZCR --- ---
    (btw brzlík nic, ani na objednávku)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BONEMINA: já vyvinul jisté úsilí ji zpoživatelnit, a... ne, spíš radši nebrat. Chuť nevalná, textura upřímně řečeno dost hrozná, taková divná houbovitost. Asi by se z toho daly udělat knedlíčky, možná v nějaké směsi, ale nejspíš to nevylepší.
    V tom místním řeznictví ji mají běžně, a je to velmi levná věc - nevím, jak teď, ale před pár lety bývala za nějakých 20,-/kg a lidi to kupovali pro psa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: nemyslím si že se něco stane, když tam nebude :-D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: jsem v pokuseni ji tam nedavat vubec, krom toho, ze chutna divne, prodaji mi ji nekde nejakych 5 deka? Co vim, prodava se vzdy jen v celku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: dej jí tam málo, ať není moc cítit :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak jsem v rámci zdejší hepatické debaty musela udělat k večeři ty špízy. Překvapivě jsem měla doma všechno na turecké špízy, kromě těch jater. Dokonce i lavaš. Ale až po té, co jsem nakrájela játra, cibuli, houby a špek a okořenila, tak jsem zjistila že v celém bytě není jedinná špejle.

    Tak tedy kostky jater v horkovzdušné friteze sice nejsou srovnatelné s grilování nad ohněm, ale s trobou docela jo.

    A teda nejlepší je tam v půlce vrazit kus lavaše, aby šťáva kapala na něj.

    Oven Grilled Liver Skewers - Simple and Delicious Calf's Liver Kebab
    https://www.youtube.com/watch?v=wAtrVBPHccg
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vida, uz nejakou chvili se chystam na test tohoto receptu. Mate nejaky tip, jak na slezinu? Ja ji delala kdysi davno a kuchyn vypadala jak po hromadnem masakru.

    Preparing the Servants' Dish [baked meat omelette]
    Cut up the liver, kidneys, heart and spleen in small pieces. Chop two onions very finely, after
    boiling them. Cut up a lot of fat and a lot of onion, up to a third of the whole. Put in all the
    spices and add pepper. Put in the best murri [use soy sauce], pine nuts and thyme with your
    hand. Beat about five or six eggs and mix it all with a little water and good oil. Put it all in a
    pan and set in the oven until it is cooked and rippled, and serve, God willing.

    Recept je nejakych 800 let stary a je to na nem poznat, ale zas jako je to v podstate lowcarb omeleta co vyhovuje principum sezrat cele zvire beze zbytku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: jasně, všechno co není červenohnědý.

    tady je to pěkně vidět na fotkách

    Ledvinky – konfit v sádle s cibulí
    http://www.moje-dobroty.cz/ledvinky-konfit-v-sdle-s-cibul/
    KURE
    KURE --- ---
    A když už to tu probirate, jde nějak snadno poznat co vykrojit?
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: je to otrava, ale zásadnější než to máčení... a škoda mlíka :-) (navíc teda ta narůžovělá kalná tekutina s plovoucími hnědošedavými kousky... bleh)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZCR: me se zda ze lezeni v mlice je to nejmensi. ja teda nejvic nesnasim to vykrajovani zlaz...
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: ta karamelizace je dobrý point, ale celkově je to, zdá se, opruz s malou až žádnou přidanou hodnotou :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    imho ty ledvinky se vykrajeny pak macej v mlice, aby se jednak trochu vypral smrad chcanek, vyplavila se odpadni krev a po ususeni pak na panvi lip karamelizovaly
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Důkladně několikrat v teple/horké vodě. A při vykrajovani už ty hotové kousky odkládám do misky s vodou, tak už se trochu odmoci.

    Někdo to zaleva vařící, někdo dokonce několikrat krátce povari a vymenuje vodu, někdo to dává do toho mléka, ale přijde mi to zbytečný.

    Chtít to jo posichrovat, tak je očistím a dám večer do vody a druhý den jen proplachnu.

    Na pánvi to zkraje trochu cítit je, ale nepřijde mi to nějak dramatické.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNIKA: ono to ostatně nemusí ani být vykrájené úplně stoprocentně; já je pak jenom párkrát vyhňahňám v misce s vodou, kterou měním. Když to člověk hodí na pánvičku, tak to často nelibě zavane, ale to rychle přejde a v hotovém jídle to není znát.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: a jak to teda proplachuješ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam