• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vzdycky jsem k tomu byl skeptickej, ale v probihajici zaplave cuket jsem zkusil cuketovy nudle. Dost casto to lidi jedi syrovy, coz mi vzdycky prislo dost hnusny. Kazdopadne pokud chcete eliminovat vetsi mnozstvi cuket, tak je dobry "nudle" pred pouzitim blansirovat, a to velmi kratce a pak hlavne ochutit - sul, pepr a nejakej olej (jako testoviny olivovej, ke stir fry treba sezamovej). Muzeme se toho uzrat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOCKINEZ: do repy taky davam do sklenic, tam je to takovy patricny
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já hřebíček miluju u nakládaný řepy. Nálev může bejt klasickej, ale pak do každý sklínky na dno jeden hřebíček a malou špetku fenyklovejch semínek.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DEVIL: Tak pepř, nové koření a hořčičné semínko se taky dává přímo do sklenice, a přesto to tam uvedené máš, tak jsem se radši zeptala :)
    Jen jsem chtěla říct, že u nás doma se hřebíček nikdy nedával, no :D... česnekem si nejsem jistá, ale nejspíš jen cibule, mrkev, možná petržel? Bych se musela poptat, ale pak bych k tomu dostala celou litanii :))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jinak sem teda musel ochutnat, jestli je dobrej nalev a dokud okurky sou furt v sezone a jsou fakt moc dobry a krupavy. takze pozejtri asi udelam revizi sklenic a vicek a udelam dalsi varku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NELLAS:jj nektery sklenice sou fakt riot tjn, ale von dochazel na druhou varku lak a tak sem to tam pral, az okurky krupaly...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NELLAS: nn ja davam kopr do sklenic spolecne se strouzkem cesneku. kdyz das jeden hrebicek do toho nalevu, tak to chytne jen takovej lehounkej zavan...ja to mam rad
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DOCKINEZ: Nn, z toho Devilova, ty to máš poměrně hezké, pardon :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NELLAS: Myslíš z toho mýho? No jo, moc mi to nešlo a hleděl jsem hlavně efektivně využít prostor, estetika šla stranou.

    Ale sere pes, příště už to bude lepší.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DOCKINEZ: Já teda v dětství ráda ten zavařený kopr ze sklenice okusovala, když došly okurky (stejně jako jsem pak upíjela i lák) :D
    Mimochodem, teď na to koukám na počítači, z takového "skládání" okurek by se babička opupínkovala.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kopr je důležitej. Jsem škrt a rád suroviny využívám na maximum, tak právě na budoucí využití při nakládání v průběhu roku odkládám do mražáku ty silný stonky, když z nich nejdřív oberu ty jemný části a spotřebuju do vaření. Mám vyzkoušený, že stonky okurky ovoní úplně stejně, a aspoň je nemusím vyhazovat.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DEVIL: A co kopr, kopr tam máš? Ten nikdy nesměl chybět... hřebíček jsme teda nedávali.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOCKINEZ: no to musi bejt rizny tim bzeneckym. ten ma 8% ne? ten ja tu nemam. davam klasickej bilej 5%. este bych moh zkusit pouzit malt vinegar kterej je teda ale taky 5%. tenhle recept sis vyladil sam, nebo kde to ma koreny? ja schvalne zkusim zavolat nasim, jestli nemaj cirou nahodou nakej receptar na nalevy.
    kren bych taky dal, kdyby kilo nestalo 19 dolaru...
    kazdopadne diky za insight
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DEVIL: Já se odpichuju od následujícího:

    1 litr Bzeneckýho octa (řetězcový octy už neriskuju), 3 litry vody, 120 g soli. U cukru se odpichuju od 250 g, ale většinou ještě trochu přidám. Bobkový listy, nový koření a pepř dávám taky, hořčičný semínka rovněž.

    A zbytek podle toho, na co mám zrovna chuť. Obecně preferuju, když se část sladkosti natáhne z mrkve místo z cukru, takže mrkvičky dávám relativně dost. Dál miluju v okurkách křen, takže kolečko dvě musí do sklenice jít.

    A tak různě.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOCKINEZ: olol ja vcera zrovna taky. bohuzel mi kocka roztrhala stary zapisky receptu a tak sem delal jeden lak: 1 l ocet, 2.75 l voda, 170g sul, 350 g curk, bob listy, novy koreni, pepr, horcicny seminka, 1 hrebicek.
    lak byl teda pri ochutnavani hodne riznej. sem zvedavej. ale ja sem prilejval https://www.kuehne-international.com/vinegar/salata-seasoned-vinegar-dressing abych se priblizil znojemskejm, neni to ale vono.

    jakej lak mas ty? nema nekdo zdani jaky sou pomery laku na 'znojemsky okurky', bez doporucovani mi koupeni si znojemskyho koncentratu, kterej ma vytazek z koreni.

    MIST
    MIST --- ---
    DOCKINEZ: nezavaruji, ale dostavam od polskych kamaradu okurky s nalevem s kari. Pokud chces zkusit, navod si urcite najdes na netu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    U mne jede aktuálně okurková sezóna. Vlastní okurky jsou super. Dělám nejrůznější láky, takže letos se zeleným estragonem, s fenyklem, s chilli atd. A když dneska zbyla trochu láku, svezlo se se zbytkem i pár skleniček řepy - v zimě k řízku jako když najdu.

    Máte vy nějakou oblíbenou signature recepturu na lák na okurky? Pochlubte se :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAT: ještě bych to osolla...
    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Je to jemné a dobré. Když jsem pokukoval jinde, tak maximálně červenou papriku. Ta konzistence je fakt mazací a zralost kvůli tomu, že nechceš tvaroh.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: no me prave prekvapuje to "nakrajet" a ta uzralost. Ja jsem totiz lehce cekat, ze vezmu kolecka a naskladam je do sklenice a pridam k nim prave treba cesnek, cibulku... poprasit paprikou a tak neco. Ale jestli je to jen spojeni dohromady, tak fajn. Nerad bych to udelal naprosto minimalisticky.

    Chapes, myslel jsem, ze to je spis jak nakladanej hermelin, kde olej vymenis za slehacku. Jen tak hermos do oleje bych taky nedal :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam