• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    PRAASHEK:
    Děkuji moc!
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    AIJA: protože mě to zajímalo, tak jsem zagooglil:

    Hnětáky - hnětené vdolky

    1 kg hladké mouky, 1 vajíčko, větší lžíce sádla, sůl, mák, polotučné mléko, soda (asi 1/2 čajové lžičky).

    Na vál vysypat mouku, do vytvořeného důlku dát vajíčko, sádlo, sůl, mák, mléko (podle potřeby) a opatrně zpracovávat až vznikne hladké těsto, které se nelepí. Vyválet šišku a z ní krájet asi 1,5 cm široké plátky. Ty v ruce doformovat a dát na sádlem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi při 180 C až hnětáky zrůžoví. Výborně chutnají s kakaem nebo bílým kafem.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Prosím vás, neznáte někdo recept na hnětáky? Jsou to takové suché placky pečené na plotně. Je to zhruba....mouka /prý hladká?/, voda, sůl, ocet, celý mák, prdopeč...? Dělávala to babička z Čech. Benešovsko, Havlbrodsko, Vlašim...možná Humpolecko.Tam v tom kraji se to dělávalo, ale nikdo z příbuzných si nepamatuje jak.
    Byly to suché placky a lámali si je do bílýho kafe...
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    TUILE: delala jsem polivku. cibule, repa, prebytek rajcat, cesnek, trochu chilli, zeleninovy vyvar, uvarit a rozmixovat a do toho jsem pak dala par kosticek balkanu.

    a jelikoz byla husta, zbytek jsem pouzila jako omacku k paprikam a tempehu podavamym s bulgurem
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    TUILE: před chvílí jsem dodělal salát: uvařit bulgur, do něj nastrouhat vařenou červenou řepu,nakrájet jarní cibulku, řapíkatej celer, vejce na tvrdo a kyselý okurky. zamíchat se zálivkou z kysané smetany, soli, pepře, hořčice a láku z okurek. v létě výborný, na podzim furt dobrý :o)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    //a vařená taky
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TUILE: syrová nastrouhaná se dá přimíchat do kysaného zelí
    QUIP
    QUIP --- ---
    TUILE: Pomazanka z cervene repy (ze syrove, nebo uvarene, nastrouhane na jemno na struhadle, sul, balzamikovy ocet, nejake koreni, trochu oleje, dle preferenci doplnit nejakym tvarohem, lucinou, jogurtem, atp.)
    Cervena repa se da pridat treba i do bramboraku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TUILE: Boršč.
    TUILE
    TUILE --- ---
    mam kilo cerveny repy

    a k dispozici jenom sporak (tedy vareni/smazeni).
    nejakej tip, co s ni? nejaky repovy placicky?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Sice jsem tam nikdy nebyl, ale mam chut zkusit nejakou karibskou kuchyni. Nemate nekdo tip na nejaky jamajsky curry? Idealne od nejaky autenticky pani. Neni podminka jamajka. Jen pokud mozna bez plantainu, to by se mi ted blbe shanelo.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: Nastrouhat do salátu nebo do zeleninové polévky nebo naložit.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Nevite, co s bilou repou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: golabki :-D, přidat to stir fry, neurekom polévek, udusit a přidat do halušek, zabalit do listového těsta, udělat zelňáky, udělat okonomiyaki.

    Upéc jako stejky a nebo osminky.

    Zelí je kámoš i jidlo

    Perfect Roasted Cabbage Recipe - Cookie and Kate
    https://cookieandkate.com/perfect-roasted-cabbage-recipe/


    Vynikající francouzská zelňačka: Uvaříte ji lehce z běžných… | iReceptář.cz
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zelnacka-zelna-polevka-la-soupe-aux-choux-film-kniha-francouzska-kuchyne-20200201.html
    AIJA
    AIJA --- ---
    GENEVIEVE:
    Do bigosu s tím!
    Nebo ty těstoviny se zelí a vyškvařenou slaninou...
    FAT
    FAT --- ---
    KASUMI: Fliačky s kapustou mají Slováci. A je to skvělé jídlo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GENEVIEVE: nejaka cina? misto nudli zeli? neco na me vyskakovalo na ig, ale nemuzu to ted najit

    nebo nudle se zelim - to se dela u nas doma
    domaci nudle (pripadne kupovany) a zeli na nudlicky poradne na cibulce zkaramelizovat a promichat s nudlema
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE:
    - Zelná polévka, stejný postup, jako když vaříš kapustovou.
    - Zelí nakrájené cca na velikost fleků, na másle a kmíně orestovat jen do změknutí a podávat jako přílohu
    - Boršč
    IKA
    IKA --- ---
    (Ja som sa toho strašne bála, a dlho som to odkladala, ale je to fakt triviálne. Potrebuješ akurát váhu, tie zavarovačky, soľ a zeleninu.:)
    IKA
    IKA --- ---
    GENEVIEVE: Tiež nemám žiadne špeciálne nádoby, len poháre z kúpených uhoriek, medu, atď., a funguje to. Tu je skvelý návod:

    Můj první ferment | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/muj-prvni-ferment
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam