• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KURE
    KURE --- ---
    ADELHAIDA: podobně jako ty "chlebíky" vypadaly knedliky co jsem dělal z mikrovlnky. Jedlý to asi bude, když chce někdo Lowcarb, taky asi dobra možnost.
    Ale jako čerstvý voňavý pečivo to nebude :D

    ADELHAIDA: to zni dobře, diky.

    MOODYCAT: moc dlouhy kynutí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Jinak ještě rychlejší jsou různý "chlebíky" z mikrovlnky. Ale to jsem zkoušela jednou a nebylo to nic moc. Nicméně dost lidí si to pochvaluje. Mám starou mikrovlnku, kde jsou nějaký divný wattový nastavení a není tam přesný měření na vteřiny, tak to mohlo bejt tím.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Já mám docela ráda "naan". Na netu je spousta receptů, já dělám úplně jednoduchej - hrnek hladký mouky, půlka sušenýho droždí, špetka soli, trocha oleje a tak třetina hrnku teplý vody. Všechno smíchat do vláčnýho těsta, co se nelepí a nechat 20 minut v teple odpočinout. Vytvaruješ jen tak v ruce placky požadovaný velikosti a na suchý pánvi z obou stran opečeš.

    Do těsta se dá přidat všelijaký koření, česnek a tak.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Chleba bez hneteni od Cuketky.
    KURE
    KURE --- ---
    Poraďtte mi prosím nějakej superlínej recept/postup na pečivo.
    Něco na co si můžu dát máslo a přikousnout to ke kafi, co nepotřebuje dlouhou přípravu, a je co nejdřív na stole od okamžiku nápadu.
    S minimem bordelu a námahy. Něco pro dny kdy člověk neni ve formě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HREBICK: Mám pokličku skleněnou, tak to pečlivě monitoruju. A je akorát. Žeru to každej den, tak už mám grif.

    Ale tu pokojovou teplotu určitě prubnu, díky.
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    SYNTAX_TERROR: Hlavní vychytávka je v tom mít vajíčko v pokojové teplotě ;) potom už stačí jak řiká [MOODYCAT @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    DOCKINEZ: Pod pokličkou se žloutek udělá většinou už moc...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já teda vždycky, než tam vajco dám, tak pro něj vařečkou udělám místo, tj. odhrnu zeleninu stranou, aby bylo vidět dno pánve. Než se zelenina vrátí zpátky, tak tam bleskově šupnu to vajco, aby mělo kontakt právě s pánví. A takhle postupuju i u zbývajících vajec.

    Má to tu výhodu, že bílek pak má menší tendenci prolejzat do okolní zeleniny a vejce je líp ohraničený. Ale to je čistě otázka preference.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SYNTAX_TERROR: tak tady to vejce neni na dne panve, ale lezi v ty zeleniny. a jak rika Dockinez, prikrejes to poklickou a ono se to takto zakali. A nebo to neudelaj a zakaleny to neni, ale zloutek je tekutej (coz ja treba nemam rad skoro nikde, tady mi to neva)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ, SYNTAX_TERROR: : tak, plus jsem ještě potkal vychytávku - přet tím přiklopením přidat do pánvičky jednu dvě lžíce vody - vršek toho vajce se vzásadě dovaří párou...
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    ok, zkusim obojí, díky .)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SYNTAX_TERROR: normálně to na tý pánvi přikryju pokličkou. Poklička je kámoš.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    SYNTAX_TERROR: Kdyz to delam na maly plamen delsi dobu, tak se vse udela, jak ma.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    RUTHLESS: Když já moc neumim udělat vejce (třeby volský oko) tak, aby byl udělaný i hořejšek, aniž by byl spodek už moc. Takže otáčím, ale nechám si klidně poradit jak to nechat udělat i nahoře bez připálenýho spodku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SYNTAX_TERROR: To se neotáčí…
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    DOCKINEZ: Zajímavá kombinace česneku na slaných vejcích se sladkými rajčaty. Ale funguje to, díky za tip na snídani i večeři. Teď se ještě naučit to otočit bez roztrhání na kusy :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Doporcuju mléko ochutit medvědím česnekem, repou, dyni, čímkoli… naprostej ustrel :-) dělal jsem s rajčaty (protlak) a taky skvělý
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Až na středněvěká kolena jsem zjistila, že krupicové noky z odpalovaného těsta jsou daleko jednoduší, než krupicové noky, kde se tře máslo a šlehá sníh. Miluju krupicové noky, a ty odpalované jsou možná fakt jemnější, než třená.

    Na 4 porce

    600 ml mléka
    200 g krupice/krupičky
    2 vejce
    40 g másla
    sůl, pepř, muškátový květ, bylinky či jiné vložky dle nálady.


    Dát koření do mléka, přidat máslo a přivést k varu, do vroucího mléka nasypat krupici a začít míchat, až těstu začne být kompaktní a odlepovat se od stěn hrnce a nebude lepit ani na vařečku. Nechat chvíli vychladnout, zašlehat do toho dvě vejce, a buď to nechat vystydnout a pak vyšoulat rukama nočky a nebo je tvarovat lžící. Naházet do vroucí osolené vody, nebo ještě lépe do vývaru, vařit tak cca 5 minut. A pak přidat do polívky, nebo k omáčce.

    Zatím co u těch třených mi vždycky variujou poměry, občas to je moc tuhé, takže se to nenadýchá, občas se to rozpadá a vaří se vždy delší dobu, tohle je fakt do 20 minut hotové se vším všudy a hlavně to půjde obohatit třeba jáhlama a bude to ještě lepší!


    video a zdroj receptu tady

    Kašpárku vař - Kuře na paprice s máslovými noky
    https://www.youtube.com/watch?v=V-LKxzilVBc
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUIP: Batátová bábovka

    Ingredience: 2 velké nebo 3 menší batáty, 180 řepkového nebo slunečnicového oleje, 2 vejce, 170g polohrubé mouky, 110g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky soli, 60g nasekaných lískových oříšků, 60g hořké čokolády (70%), ½ lžičky vanilkového extraktu, 60ml smetany na vaření (12%), máslo na vymazání formy, moučkový cukr na poprášení.

    Postup: V rendlíku uvaříme oloupané a pokrájené batáty doměkka, scedíme a důkladně rozšťoucháme na pyré. Přidáme olej a vejce a důkladně promícháme. Přidáme mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, veškeré koření a opět důkladně promícháme. Na závěr vmícháme lískové oříšky.
    Ve vodní lázni za stálého míchání necháme rozpustit smetanu s vanilkovým extraktem a čokoládu. Sundáme misku z vodní lázně a do čokolády důkladně vmícháme třetinu batátového těsta. Formu vymažeme máslem, dospod dáme čokoládovou část těsta a na ni zbylou batátovou část. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut nebo až vyjde špejle zabodnutá do nejtlustší části těsta ven suchá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEANKITTY11: No přesně! Na tomhle mne navíc baví, že vejce nejsou na rozdíl od leča rozmlebcaný, takže výsledek nevypadá vyblitě růžově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam