QUIP: Batátová bábovka
Ingredience: 2 velké nebo 3 menší batáty, 180 řepkového nebo slunečnicového oleje, 2 vejce, 170g polohrubé mouky, 110g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky soli, 60g nasekaných lískových oříšků, 60g hořké čokolády (70%), ½ lžičky vanilkového extraktu, 60ml smetany na vaření (12%), máslo na vymazání formy, moučkový cukr na poprášení.
Postup: V rendlíku uvaříme oloupané a pokrájené batáty doměkka, scedíme a důkladně rozšťoucháme na pyré. Přidáme olej a vejce a důkladně promícháme. Přidáme mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, veškeré koření a opět důkladně promícháme. Na závěr vmícháme lískové oříšky.
Ve vodní lázni za stálého míchání necháme rozpustit smetanu s vanilkovým extraktem a čokoládu. Sundáme misku z vodní lázně a do čokolády důkladně vmícháme třetinu batátového těsta. Formu vymažeme máslem, dospod dáme čokoládovou část těsta a na ni zbylou batátovou část. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut nebo až vyjde špejle zabodnutá do nejtlustší části těsta ven suchá.