• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    87HIGHFLYER:
    VSICHNIMAME: mně to jednou (něco jako) zkvasilo - byl to třezalkový olej z čerstvé třezalky, nechala jsem to tam dýl, třeba 2 měsíce a použít se to pak už nedalo, bylo to takové dost kyslé
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    87HIGHFLYER: pokud jsou bylinky komplet ponořené v oleji, tedy bez přístupu vzduchu, tak by to plesnivet nemělo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: no když jsem dělal rádoby pesto, tak jsem tam měl jenom hromadu nakrájené čerstvé bazalky a trochu soli (která stejně nakonec vykrystalizovala na dně) a v poho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PRAASHEK: nevím jestli není trochu problém u čerstvých bylinek - aby to nezačalo plesnivět
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Budu si dělat "bazalkový olej" (olivový), je dobrý nápad tam naložit krom čerstvé bazalky i sušenou nebo to nemám dělat?

    ---
    sorry za doublepost, kdo sledujete i "Rádi jíme"
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: To je jak báseň. :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Principielně ho dělám podobně jako Eternity, ale. Neporcuju, alébrž ho osolím, nasypu do něj jalovec, NK a pepř a vcelku ze všech stran nechám zatábnout na sádle v litinovým kastrolu. Vytáhnu ho, na sádlo naházím kořenovou zeleninu na špalíky nakrájenou, přiliju víno (klidně i nějaké levné portské, když je doma) a dám pod pokličkou péct na 200°C tak na hodinku. Pak odklopím a nechám péct odklopené cca 15 minut. Když se mi chce, udělám ptákovi slaninový kabátek. Lepenice je dobrá příloha, jakož i brkaše s celerem, či máslové noky. Z výpeku a pečené zeleniny jde umixovat dobrá omáčka, co se hodí k těm nokům. Pozor na broky.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    VOMAJDA: no tak hlavne z nej dostat opatrne zlucnik;)
    Jinak mam nejradsi klasiku - vino a zelenina. https://www.toprecepty.cz/recept/38179-bazant-peceny-na-vine-a-divokem-koreni/
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Máte někdo nějakej osvědčenej recept na přípravu bažanta? Klidně i nějakou naprostou klasiku - mám ho doma vlastně poprvé a chtěl bych z něj dostat to nejlepší :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    GENEVIEVE: peču společně! Na osmaženou cibulku dam do 1/2 pekace červené a do druhé 1/2 bílé zelí a na to položim naporcovanou kachnu - nejlépe nahoře ještě nazdobenou platkovou slaninou, krásně vše pustí do toho zelí :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dotaz...

    Chci dělat kachnu s červeným zelím. Jde to nějak smysluplné v pomalym hrnci? Jakože ne celou, ale třeba stehno a dvě prsa nebo tak něco.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    RUTHLESS: dík, napíšu do pošty.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NEMESIS: Jestli jsi pražská, muzu ti to na zkoušku půjčit. Ať víš, co ceho jdeš :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    NEMESIS: Ja sondu pouzivam na pecivo nebo maso, kde se prave cili na dosazeni nejake vnitrni teploty a pak se peceni vypina, protoze dal uz by se produkt jenom vysusoval.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: ohó, Děkuju. – Pod jiným jménem mě to nenapadlo hledat.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ta moje, zdá se, ne. Ale jinak je skvělá a nemůžu si ji vynachválit.
    SIEMENS - HS636GDS2 - Vestavná kombinovaná parní trouba
    https://www.siemens-home.bsh-group.com/cz/vypis-produktu/vareni-a-peceni/parni-trouby/kombinovane-parni-trouby/HS636GDS2#/Tabs=section-technical-overview/Togglebox=manuals/Togglebox=accessories/
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: fakt se podívej, jestli nemáš sous vide režim. Např, Gorenje parní trouby to mívaj.
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: jako máš pravdu, ten bazmek je jen ponornej vařič. a teda umí udržet docela přesně teplotu lázně. nic víc.

    Jenže celá pointa sous vide je pohodlná a spolehlivá příprava masa. když máš tu mašinu, hodíš steak do lázně a tak nějak za 45-60 minut, po zaznění signálu, vyndáš hotový maso který stačí opálit na povrchu na dokonalej steak. Bez stresu a nějakýho odhadování.

    Když to budeš zkoušet v nějakym pokusnym zařízení, budeš kolem toho celou tu dobu poskakovat, a jestě si nebudeš jistej, že to vlastně dělá to co chceš, takže když výsledek nebude super, nebudeš vědět jestli sous vide neni pro tebe, nebo to je vina toho geretu. A dá ti to víc práce než trefit steak na pánvi.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    CERMI_FOX: Ach tak, čerpadlo! Děkuji. Co se týče deště v troubě – zjistím pokusem a dám vědět.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS: a jak ji to vyrábí? Nějak rozstikuje mikrokapičky vody? Nebude se pak ta voda všude srážet a nezačne ti v troubě pršet? :)

    NEMESIS: a čerpadlem, které vyrovnává teploty v té vodě tak, aby to bylo co nejpřesnější. A to je to největší kouzlo
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: Když já furt nechápu, co přesně nadstandardního ten bazmek umí – ne že je to topná spirála s teploměrem a displejem.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: merde…

    CERMI_FOX: Já si myslím, že umí. Teploty parního vaření začínají už na 40°… A můžeš regulovat intenzitu páry až po maximální vlhkost.Tak možná udělám spíš tenhle pokus, než ten s tou sondou. Sondu jsem zatím nepoužila ještě ani jednou – moc mě nenapadalo jak. A proč.
    Ale život je dlouhej, tak třeba k tomu ještě dojde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam