• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: je to jednoduchý udělat, není co zkazit a je to celkem dobrý a z levných surovin. Teda byl, dneska se sýr vyvažuje zlatem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ne, furt prostě nechápu co je zajímavého na mac'n'cheese. Natož s historickým výkladem.

    Macaroni & Cheese from 1845
    https://www.youtube.com/watch?v=MrKafmzGNJc
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    PRAASHEK: Je to úplně v pohodě, delam to z čerstvých porad a mám to v těch ikea plastových davkovacich
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    //akorátže stojí čtyřikrát tolik, než olej bez byliny
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZCR: mně nejde o uchování bylinek, ale o stvoření aromatického oleje na rozmanité použití, např potírání toustů, kapání do salátů, finiš všemožných pokrmů... je toho hodně, poslední olej, který jsem takto koupil hotový, mi od otevření vydržel fakt jenom chvilku ;)
    ZCR
    ZCR --- ---
    já taky nad tímhle uchováváním podobných bylinek (bazalka, ale i petrželka a chilli) uvažoval, ale nakonec jsem nakoupil menší zavírací sáčky, rozdělím to do nějakých rozumných porcí a strčím do mrazáku...
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    87HIGHFLYER:
    VSICHNIMAME: mně to jednou (něco jako) zkvasilo - byl to třezalkový olej z čerstvé třezalky, nechala jsem to tam dýl, třeba 2 měsíce a použít se to pak už nedalo, bylo to takové dost kyslé
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KOCHANSKA_CH: nechceš
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PRAASHEK: Tu temnici chci vidět! :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Nebudu se s tím párat, udělám to tak, že prostě listy čerstvé bazalky zaleju ohřátým olejem a dám to na tři týdny do temnice.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    87HIGHFLYER: pokud jsou bylinky komplet ponořené v oleji, tedy bez přístupu vzduchu, tak by to plesnivet nemělo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: no když jsem dělal rádoby pesto, tak jsem tam měl jenom hromadu nakrájené čerstvé bazalky a trochu soli (která stejně nakonec vykrystalizovala na dně) a v poho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PRAASHEK: nevím jestli není trochu problém u čerstvých bylinek - aby to nezačalo plesnivět
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Budu si dělat "bazalkový olej" (olivový), je dobrý nápad tam naložit krom čerstvé bazalky i sušenou nebo to nemám dělat?

    ---
    sorry za doublepost, kdo sledujete i "Rádi jíme"
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: To je jak báseň. :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Principielně ho dělám podobně jako Eternity, ale. Neporcuju, alébrž ho osolím, nasypu do něj jalovec, NK a pepř a vcelku ze všech stran nechám zatábnout na sádle v litinovým kastrolu. Vytáhnu ho, na sádlo naházím kořenovou zeleninu na špalíky nakrájenou, přiliju víno (klidně i nějaké levné portské, když je doma) a dám pod pokličkou péct na 200°C tak na hodinku. Pak odklopím a nechám péct odklopené cca 15 minut. Když se mi chce, udělám ptákovi slaninový kabátek. Lepenice je dobrá příloha, jakož i brkaše s celerem, či máslové noky. Z výpeku a pečené zeleniny jde umixovat dobrá omáčka, co se hodí k těm nokům. Pozor na broky.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    VOMAJDA: no tak hlavne z nej dostat opatrne zlucnik;)
    Jinak mam nejradsi klasiku - vino a zelenina. https://www.toprecepty.cz/recept/38179-bazant-peceny-na-vine-a-divokem-koreni/
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Máte někdo nějakej osvědčenej recept na přípravu bažanta? Klidně i nějakou naprostou klasiku - mám ho doma vlastně poprvé a chtěl bych z něj dostat to nejlepší :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    GENEVIEVE: peču společně! Na osmaženou cibulku dam do 1/2 pekace červené a do druhé 1/2 bílé zelí a na to položim naporcovanou kachnu - nejlépe nahoře ještě nazdobenou platkovou slaninou, krásně vše pustí do toho zelí :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dotaz...

    Chci dělat kachnu s červeným zelím. Jde to nějak smysluplné v pomalym hrnci? Jakože ne celou, ale třeba stehno a dvě prsa nebo tak něco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam