• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ryby taky ne?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Trochu speciální dotaz ale - pozval jsem na večeři typka původně z Haiti. Omezením je, že to musí bejt bez masa. A taky je (poněkud bizarně) žid - nemusí to být přímo kosher ale bylo by fajn se vyhnout hraničním věcem. Nějaký nápad? Nemusí to bejt úplně striktně karibská/Haiti kuchyně
    QUIP
    QUIP --- ---
    A jaka to muze byt legrace, kdyz se takovy srnec v kufru auta probere z bezvedomi a zacne se snazit za jizdy vystoupit ;)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    JESTEDMAN:KURE: spravne, zkusit rukou, kdyz je tepla, hodit do kufru a doma zpracovat. Je-li studena, nenapadne se vytratit.
    Takhle jsme jednou jeli na navstevu k pratete na strednim Slovensku starou MBckou. Otec najedou prudce zabrzdil, vyskocil z auta, otevrel kufr, zavrel kufr a dabelsky se zasmal. Pak uz jsem jen videla, jak se vyvrhuje a stahuje z kuze zajic a meli jsme ho na smetane :D
    Byl jeste teplej.
    Otec je veterinar-hygiena potravin, takze approved.
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: počkej proč dokud je ještě teplá? Je to na jídlo, žejo? Žejo...?

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JESTEDMAN: to asi nebude kamarad
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    JESTEDMAN: tak si jenom dávej bacha, aby tě u toho neviděli policajti :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    JESTEDMAN: trestný čin pytláctví, u srního vzhledem k ceně sazba dva až pět let, píšou v tisku - když už teda pomineme veterinární aspekty...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VOMAJDA: kolega myslivec mi radil, že když najdu sraženou srnku, tak pokud je ještě teplá, tak jí mám naložit, že to je v cajku
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GALE: tohle mě zaujalo hodně!
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    já to mám v plánu koupit na rohlíku :-D
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ZCR: fair enough, v závodech ano, to mě nenapadlo.
    Uznávám svůj omyl a jen doplním, že jsem to původně bral z pozice myslivce - když střelíš prase, dáváš na veterinu vzorky kvůli vyšetření na trichineu, u žádné jiné zvěře se to nedělá a můžeš ji rovnou sníst*. A pokud chceš zvěř prodat napřímo koncovému spotřebiteli, musí ji předtím prohlédnout proškolená osoba, což je v podstatě laik. Rozhodně to neznamená "pečlivé veterinární hlídání".

    *) jako myslivec máš úspěšně absolvovanou zkoušku z nemocí zvěře a měl bys samozřejmě jíst jenom to, co ti přijde nezávadné. Ale opět - jen neskonalý optimista by toto nazval pečlivým veterinárním dohledem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZCR: To máš pravdu, na to dbám a kupuji z oficiálních zdrojů. :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    VOMAJDA: "Pro představu například v uplynulém loveckém [2018] roce prohlédli veterinární inspektoři ve zvěřinových závodech bezmála 30 000 kusů srnčí zvěře, 25 000 jelenů a srovnatelné množství černé zvěře." (Zdroj: SVSČR)
    (Zda se předpisy změnily, nezkoumal jsem, ale pochybuju.)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ZCR: dost pečlivě se veterinárně hlídaj akorát prasata, který můžou mít svalovce (spoiler: nemívaj ho). Ostatní zvěřina se v ČR nehlídá vůbec nijak.
    GALE
    GALE --- ---
    GENEVIEVE: V pomaláči bych ho udělala na mrkví, vínem, divokým kořením a hnědými žampiony. Něco jako hovězí po burgunsku jen s jiným kořením. Miluju tu měkkou ale pevnou mrkev, co umí udělat jen pomaláč. K tomu šťouchačky nebo pečené brambory s rozmarýnem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    KOCHANSKA_CH: ovšem pokud to chce člověk žrát polosyrový, dbal bych na důvěryhodný zdroj a jasný původ (tím nechci nikomu kazit chuť, ale ne nadarmo se zvěřina dost pečlivě veterinárně hlídá)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GENEVIEVE: Kdybyste chtěli luxusnější zvěřinu, opatři hřbet z nějakého parožnatca. Stačí ho den nechat ležet třeba v kefíru a pak na minutkovou úpravu. Lepší steak nežli ze svíčkové.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: Teta z toho dela svíčkovou, což je teda i u Krausu v peliskach klasika. Jen bych se teda posnazil a udelal knedliky a ne noky, aby nebyla rodinná hádka :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam