• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    dám to ještě sem, třeba se někdo inspiruje:

    Do plechu/zapékací mísy vrstva plátků zemiaků, na to plátky slaniny, na to narovnat fazolové lusky (sterilované na kyselo), vrstvení opakovat s ad lib. vrstvou cibule, solit a kořenit dle chuti (např. trocha tymiánu a chilli vloček), pak zalít rozkvedlnými vajci s trochou smetany a najemnou strouhaným sýrem, zapéct, dopéct ještě se sýrem navrch.
    Dělal jsem teď podruhé, a ta nakyslá chuť fazolek jde v tom zapečeném k bramborám a vejcem krásně. Chutné a vydatné.
    ZCR
    ZCR --- ---
    BRUKEV: krapet upéct a z upečených vývar
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Co s jehnecima kostma?
    Rozboural jsem jehne, zbylo dost kosti. Google nabizi ruzne varianty vyvaru, zde poptavam konkretni osvedceny recept.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: No prej i ty na ledu co se tvarej fresh v supermarketu...ale jo, ono to tam je napsany
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: yop. Vyplati se to cist, jsou v tom fakt rozdily podle dodavatele a ceny.
    Ono s rybama jsou obecne ruzne varianty toho, jak moc puvodni a fresh je vysledny produkt.
    Treba to, ze z ulovenych ryb se ziska rybi olej, ten jde jako produkt solo a zpracovana ryba se pak napr. do konzervy doplni olejem rostlinnym, nebo olivacem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: je to na nich napsany a závisí na dopravním řetězci. Ty mořské ryby v běžném supermarketu v paletové krabičce jsou rozmrazene
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: A nejsou to nahodou skoro vsechny, co se tu daj koupit? Dyk ty jakoze čerstvý jsou prej stejne jen čerstvé rozmrazeny
    ZCR
    ZCR --- ---
    (disentní názor: já teda ryby nejradši pěkně na pečicí papír, osolit, omatlat a vmatlat pastu z česneku a ololu - a do trouby s tím, a až to je, tak to je (místní puristé a obecně lidé, co umějí vařit, mne zabijí a orestují medium rare - ale klidně přes půl hodiny)... mám je rád vypečené a sušší... toto barbarství nejčastěji provozuji s pstruhy, ale konzistencí se mi osvědčily i filety z tilápie)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: tak pak delej tu papilotu, tam je vlastne "jedno" jak dlouho to tam je (takze to tam nech dlouho, jako to davas do ty trouby na peceni :))

    Ja to teda delam s celou rybou, filety snad ani nekupuju a kdyz uz, tak fakt na panev. Ale papilota je blbuvzdorna, pro dite ten filet vyloupnes bez kosti a tu druhou pulku nechas sobe, kde je s tim mozna trochu vic prace.

    Navic proste do ty dutiny nacpes citron, bylinky, cokoli... a mas to variabilni. A jestli mas strach z toho, ze jsi to nikdy nedelala? falt nemusis. Proste rybu das na pulku peciciho papiru, druhou prehrnes a jen skladas ten otevreny konec, klidne si muzes pomoc sesivackou. a kdyz to netesni na 100 %? vubec nic se nedeje :-)

    No a pak je samozrejme varianta jit cestou smazeny ryby, coz je co se tyka propecenosti jistota a poznas to zvenku krasne, dle testicka :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: nejbezpečnější jsou hluboko zmrazené ryby - to zmrazí rovnou na lodi, paraziti chcípnou a bakterie se nestihnout pomnožit.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Díky! Já teda chci aby to bylo propečený, kvůli sobě i dítěti, ql pánev asi to bude. Pstruh dobrý, ale kapra nedám teda :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: maloktery zvire je tak intenzivne loveny za pomoci modernich technologii. to radsi pstruha ze sadky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Jo, máš pravdu. Já ho hledím nekupovat, ale když to dostanu, tak zas jídlo nevyhodím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tuňák není kámoš - a) intenzivní lov ničí populace tuňáka b) rtuť - je to velká ryba, žije déle, tedy v sobě nakumuluje více rtuti c) lov sebou nese mrtvé delfíny (to jsou sice agresivní kreténi, ale vypadají roztomile)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle vůbec není blbý článek

    Ryba na talíři: Jak si vybrat čerstvou a které druhy jsou nejzdravější? | Aktin
    https://aktin.cz/jak-si-vybrat-cerstvou-rybu-a-ktere-druhy-jsou-nejzdravejsi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: stačí pánev, případné bakterie či parazity zabiješ i tam. Plus potřebuješ zkoumat, jestli kupuješ chlazenou rybu a nebo rozmražeou. Lepší než rozmrazená je rovnou mražená.

    A jestli se dostaneš k Šopíkovi, tak spíš tam.
    RYBÁRNA ŠOPÍK – živé sladkovodní a chlazené mořské ryby – Brno, Božetěchova 6
    http://www.rybarna.cz/

    Kapr a pstruh taky mají omega 3, kapra potřebuješ spíš malého, nebo nějakého alternativněji pěstovaného, pak je fakt dobrej a potřebuješ trošku trénovat práci s nožem, aby to bylo bez kostí. A nebo

    Plus určitě zkuz polívky a přidat to do těstovin. Plus různé rybí placičky a karbanátky bývají u dětí vděčné. A tam se to dá vrazit do mixeru, takže se určitě zbavíš kostí.

    A sardinky jsou taky ryby a hodně zdravé a kromě pomazánky se dají vrazit ledaskam.
    https://www.atastefortravel.ca/20843-canned-sardine-recipes/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Rybám stačí strašně krátká doba přípravy. Pokud chceš i něco jinýho, než filet na pánvi, je dobrej takhle v zimě třeba fishermans pie. Je tam i spousta zeleniny a dá se tam užít filé.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Taky dělám jenom na pánvi, pěkně csss z jedný strany, csss z druhý strany... hotovo.

    Akorát jsem měl občas problém s tuňákem, kdy i přes krátkou dobu úpravy byl vevnitř well done. Až pak jsem si všimnul, že šlo o rybu sice prodávanou v syrovém stavu, ale podle údajů na obalu již jednou zmrazenou. Tak to asi bylo tím, protože u čerstvýho nepřemražovanýho tuňáka jsem takový problém neměl.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    GENEVIEVE:
    TOOMIX: Já teda ryby v podobě filet dělám jenom rychle na pánvi bez poklicek a trouby. Je to fakt na pár minutek, jakákoliv delší úprava tomu jenom škodí.
    Stačí i pouhá sul, ale většinou je předtím na cca hodinku namatlam olivacem s bylinkami (rezane, ne susene, na rohliku maji primo směs na ryby, ale stačí i třeba petržel). Na závěr citron a je hotovo :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GENEVIEVE: jestli je to vysušený, tak je to v troubě moc dlouho. Ideálně pánev, opéct z obou stran a přiklopit pokličkou, ať se to podusí nebo to vařit v páře
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam