• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KAIAFOX: mimochodem sušená rajčata SPOLU se slaninou jsou super ingredience :) použil jsem naposled párkrát do grilovaných hermelínů (na které doporučuju krom všeobecně známých věcí taky nadrtit vlašské ořechy)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Co sušená rajčata? Dávám je do restovaných fazolek (a všude možně jinde) a slanina mi tam fakt nechybí (já teda obecně nejsem fanda mastňáků).
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: vzkledem k tomu že v tom je smetana vejce i sejra, klidně bych tu slaninu vynechal. Jedlý to bude dost i bez ní.
    Pokud by šlo o zachování uzený příchutě, tak bych tam vrazil uzenou papriku. A pro zvýraznění "masový" příchutě přidat k tý cibuli i orestovanej česnek.
    ZCR
    ZCR --- ---
    RUTHLESS: jak píše ZUZKAOU, ta slanina tam není důležitá (když jsem to dělal poprvé, bylo jí tam jen trošičku, protože jsem spotřebovával zbytek), hlavní je kombinace brambor s těmi jemně nakyslými fazolkami - a experimentování se meze nekladou - teď jsem tam třeba zkusmo najuliennoval trošku mrkve, spíš aby to pěkně vypadalo, ale klidně by jí tam mohlo být víc. Taky by se k tomu asi hodil česnek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: dej tam vejce navíc. Jestli chceš uzenou chuť, tak uzená sůl, uzená paprika a nebo uzen tempeh, či tofu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZCR: Dovedes si představit něco místo ty slaniny? Zas mě ceka půst a tak hledam alternativy a ty fazole takhle mě lákají. Máme jich z chaty mnoho
    ZCR
    ZCR --- ---
    dám to ještě sem, třeba se někdo inspiruje:

    Do plechu/zapékací mísy vrstva plátků zemiaků, na to plátky slaniny, na to narovnat fazolové lusky (sterilované na kyselo), vrstvení opakovat s ad lib. vrstvou cibule, solit a kořenit dle chuti (např. trocha tymiánu a chilli vloček), pak zalít rozkvedlnými vajci s trochou smetany a najemnou strouhaným sýrem, zapéct, dopéct ještě se sýrem navrch.
    Dělal jsem teď podruhé, a ta nakyslá chuť fazolek jde v tom zapečeném k bramborám a vejcem krásně. Chutné a vydatné.
    ZCR
    ZCR --- ---
    BRUKEV: krapet upéct a z upečených vývar
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Co s jehnecima kostma?
    Rozboural jsem jehne, zbylo dost kosti. Google nabizi ruzne varianty vyvaru, zde poptavam konkretni osvedceny recept.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: No prej i ty na ledu co se tvarej fresh v supermarketu...ale jo, ono to tam je napsany
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: yop. Vyplati se to cist, jsou v tom fakt rozdily podle dodavatele a ceny.
    Ono s rybama jsou obecne ruzne varianty toho, jak moc puvodni a fresh je vysledny produkt.
    Treba to, ze z ulovenych ryb se ziska rybi olej, ten jde jako produkt solo a zpracovana ryba se pak napr. do konzervy doplni olejem rostlinnym, nebo olivacem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: je to na nich napsany a závisí na dopravním řetězci. Ty mořské ryby v běžném supermarketu v paletové krabičce jsou rozmrazene
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: A nejsou to nahodou skoro vsechny, co se tu daj koupit? Dyk ty jakoze čerstvý jsou prej stejne jen čerstvé rozmrazeny
    ZCR
    ZCR --- ---
    (disentní názor: já teda ryby nejradši pěkně na pečicí papír, osolit, omatlat a vmatlat pastu z česneku a ololu - a do trouby s tím, a až to je, tak to je (místní puristé a obecně lidé, co umějí vařit, mne zabijí a orestují medium rare - ale klidně přes půl hodiny)... mám je rád vypečené a sušší... toto barbarství nejčastěji provozuji s pstruhy, ale konzistencí se mi osvědčily i filety z tilápie)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: tak pak delej tu papilotu, tam je vlastne "jedno" jak dlouho to tam je (takze to tam nech dlouho, jako to davas do ty trouby na peceni :))

    Ja to teda delam s celou rybou, filety snad ani nekupuju a kdyz uz, tak fakt na panev. Ale papilota je blbuvzdorna, pro dite ten filet vyloupnes bez kosti a tu druhou pulku nechas sobe, kde je s tim mozna trochu vic prace.

    Navic proste do ty dutiny nacpes citron, bylinky, cokoli... a mas to variabilni. A jestli mas strach z toho, ze jsi to nikdy nedelala? falt nemusis. Proste rybu das na pulku peciciho papiru, druhou prehrnes a jen skladas ten otevreny konec, klidne si muzes pomoc sesivackou. a kdyz to netesni na 100 %? vubec nic se nedeje :-)

    No a pak je samozrejme varianta jit cestou smazeny ryby, coz je co se tyka propecenosti jistota a poznas to zvenku krasne, dle testicka :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: nejbezpečnější jsou hluboko zmrazené ryby - to zmrazí rovnou na lodi, paraziti chcípnou a bakterie se nestihnout pomnožit.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Díky! Já teda chci aby to bylo propečený, kvůli sobě i dítěti, ql pánev asi to bude. Pstruh dobrý, ale kapra nedám teda :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: maloktery zvire je tak intenzivne loveny za pomoci modernich technologii. to radsi pstruha ze sadky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Jo, máš pravdu. Já ho hledím nekupovat, ale když to dostanu, tak zas jídlo nevyhodím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tuňák není kámoš - a) intenzivní lov ničí populace tuňáka b) rtuť - je to velká ryba, žije déle, tedy v sobě nakumuluje více rtuti c) lov sebou nese mrtvé delfíny (to jsou sice agresivní kreténi, ale vypadají roztomile)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam