• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtěl bych cenné auditorium požádat o radu ohledně pomazánek a různého dalšího bordelu na chleba? Co používáte, děláte rádi? Mám rád guacamole, vajíčkovou, hummus co dál? Tipy triky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (osolit behem vareni jsem zapomnela dodat, ale to je snad jasny)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: co je na tom strasnyho?
    "Manzelka obcas udela ryzi tak, ze zarestuje cibulku, do toho ryze, zamichat, zarestovat, dodat vodu, povarit, nechat vsaknout vodu. Zni to straslive, ale decka to maji rady. "
    tata ji vari taky tak, cibulka do sklovata, prihodit ryzi, trochu na te cibulce opect (zmeni trochu barvu) a pak zalit vodou - myslim, ze je to hrnek ryze na 1,5 hrnku vody (to si nejsem jista), dela se to 15-17 minut a je to skvela ryze


    TRISSIE: recept?
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Když jsem začínal s vařením, tak se rýže s vodou dávaly v poměru 1:2. Nevím jak dlouho už ale jedu 1:1,5. Ale neměli jsme tady různé druhy rýže, byla jenom jedna... A já už dlouho kupuju thajskou, nebo obecně nějakou zaručeně asijskou a nejlépe jasmínovou.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ZUZKAOU: za poslednich pár měsíců mam doma treti druh rejze a pomer porad stejnej 1rejze ku 1 ½ vody..ale mozna jsem jen trefil podobny odrudy))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jj, vždycky s každým novým balíčke rýže je potřeba ozkoušet koliv vody potřebuje a když si člověk koupí velký pytel, tak po pár měsících se vlastnosti mění :-D

    Rýžovar to celé dost usnadní.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    LYNCH: tolik nelepí, kor když je to sushi rýže ;) a dodá to takový chutný nádech ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: to nebude jen japonsky zpusob. Co tak sleduju indicke vareni, tak krom toho, ze ryzi klidne trikrat, petkrat proplachnou, nechavaji ji i 15 az cca 45 minut namocenou. Ja ryzi namacim necelou pul hodku a je to pak pri vareni znat. Opet ale plati, ze kazdy si kusi najit svuj zpusob vareni.
    Nejradeji mam Punjab King ryzi a tam je propastny rozdil, zda se vari podle original rade na obalu, nebo na ceske prelozene verzi.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    LYNCH: ma to vliv na skrob. Ta basmati je potom mene lepiva.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BERRUNA: to má jaký důvod?
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    ZUZKAOU: já dávám ještě do uvařené PL rýžoveho octa ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: zbavíš se části škrobů, takže to tolik nelepí. Zajímavý trik je japonský postup že to na 30 minut namočíš - ta hydratace zkrátí vaření a sníží potřebu přidat další vodu a opět pomáhá k tomu, aby i kulatozrnná rýže na sushi nebyla mazlavá, ale držela pohromadě.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: jsem si rikal taky ze ta multifunkce bude užitečnější
    BAAL
    BAAL --- ---
    LYNCH: Pouzivam ho leta, pravidelne a mam ho rad. Jedine na co je treba si dat pozor je, aby mel vyndavaci vanu. Protoze jsem historicky mel nejaky z lidlu, ktery byl super jako souis vide tak jako pomalej hrnec, vana se dala vyndat a dat do mycky, parada. Pak jsem ho zapujcit jednomu mistnimu ID, ktere ho rozbilo a na oplatku objednalo novy a ten se tak pitome umyva jak ho nemuzes dat do drezu, ze ho radeji nepouzivam:-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BRUKEV: co to propláchnutí přesně s rýží udělá?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čímž se teda obloukem vrátím k rýžovaru, protože multifunkce ho má většinou taky, a teda tak luxusní srbský rizoto (guilty pleasure naší rodiny) jako z rýžovaru v multifunkci se na plotně dělá blbě (víc se připaluje).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: doporučuju teda ale spíš jít do multifunkce, protože stejně u spousty věcí potřebuješ to nejdřív osmahnout/zatáhnout (cibuli, maso) a s multifunkcí je to jednodušší. Ne že by to s čistě pomalým hrncem nešlo, ale s multifunkcí to je jednodušší a míň nasviníš
    (mám oboje, doma čistě pomalý hrnec a na chalupě multifunkci, takže posouzení je objektivní)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: mám ho půjčeneh a přemýšlím o koupi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a k tomu pomalýmu hrnci rozhodně můžu doporučit tuhle kuchařku: https://www.luxor.cz/v/1654800/loudave-vareni-recepty-pro-pomaly-hrnec
    teď vyšel druhej díl a plánuju ho pořídit taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam