• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: no hodne znamych krouti hlavou, ze do ryze nekdo dava cibulku. Navic si mysli, ze je restovana jak ubgulase do tmava.
    To, ze se tak dela klasicke italske rizoto (zarestovat cibulku), je miji uplne.
    Tak aspon tady to nikomu straslive neprijde, diky bohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: úplně normální dušená rýže :-D

    BAAL: vezmi tučný tvaroh a důkladně ho osol, o fous víc, než ti velí tvoje přirozenost. To statčí, případně přidej trochu pažitky. Nebo papriku a kmín na rozhudu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: co je na tom strasnyho?
    "Manzelka obcas udela ryzi tak, ze zarestuje cibulku, do toho ryze, zamichat, zarestovat, dodat vodu, povarit, nechat vsaknout vodu. Zni to straslive, ale decka to maji rady. "
    tata ji vari taky tak, cibulka do sklovata, prihodit ryzi, trochu na te cibulce opect (zmeni trochu barvu) a pak zalit vodou - myslim, ze je to hrnek ryze na 1,5 hrnku vody (to si nejsem jista), dela se to 15-17 minut a je to skvela ryze


    TRISSIE: recept?
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Když jsem začínal s vařením, tak se rýže s vodou dávaly v poměru 1:2. Nevím jak dlouho už ale jedu 1:1,5. Ale neměli jsme tady různé druhy rýže, byla jenom jedna... A já už dlouho kupuju thajskou, nebo obecně nějakou zaručeně asijskou a nejlépe jasmínovou.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ZUZKAOU: za poslednich pár měsíců mam doma treti druh rejze a pomer porad stejnej 1rejze ku 1 ½ vody..ale mozna jsem jen trefil podobny odrudy))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jj, vždycky s každým novým balíčke rýže je potřeba ozkoušet koliv vody potřebuje a když si člověk koupí velký pytel, tak po pár měsících se vlastnosti mění :-D

    Rýžovar to celé dost usnadní.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    LYNCH: tolik nelepí, kor když je to sushi rýže ;) a dodá to takový chutný nádech ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: to nebude jen japonsky zpusob. Co tak sleduju indicke vareni, tak krom toho, ze ryzi klidne trikrat, petkrat proplachnou, nechavaji ji i 15 az cca 45 minut namocenou. Ja ryzi namacim necelou pul hodku a je to pak pri vareni znat. Opet ale plati, ze kazdy si kusi najit svuj zpusob vareni.
    Nejradeji mam Punjab King ryzi a tam je propastny rozdil, zda se vari podle original rade na obalu, nebo na ceske prelozene verzi.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    LYNCH: ma to vliv na skrob. Ta basmati je potom mene lepiva.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BERRUNA: to má jaký důvod?
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    ZUZKAOU: já dávám ještě do uvařené PL rýžoveho octa ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: zbavíš se části škrobů, takže to tolik nelepí. Zajímavý trik je japonský postup že to na 30 minut namočíš - ta hydratace zkrátí vaření a sníží potřebu přidat další vodu a opět pomáhá k tomu, aby i kulatozrnná rýže na sushi nebyla mazlavá, ale držela pohromadě.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: jsem si rikal taky ze ta multifunkce bude užitečnější
    BAAL
    BAAL --- ---
    LYNCH: Pouzivam ho leta, pravidelne a mam ho rad. Jedine na co je treba si dat pozor je, aby mel vyndavaci vanu. Protoze jsem historicky mel nejaky z lidlu, ktery byl super jako souis vide tak jako pomalej hrnec, vana se dala vyndat a dat do mycky, parada. Pak jsem ho zapujcit jednomu mistnimu ID, ktere ho rozbilo a na oplatku objednalo novy a ten se tak pitome umyva jak ho nemuzes dat do drezu, ze ho radeji nepouzivam:-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BRUKEV: co to propláchnutí přesně s rýží udělá?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čímž se teda obloukem vrátím k rýžovaru, protože multifunkce ho má většinou taky, a teda tak luxusní srbský rizoto (guilty pleasure naší rodiny) jako z rýžovaru v multifunkci se na plotně dělá blbě (víc se připaluje).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: doporučuju teda ale spíš jít do multifunkce, protože stejně u spousty věcí potřebuješ to nejdřív osmahnout/zatáhnout (cibuli, maso) a s multifunkcí je to jednodušší. Ne že by to s čistě pomalým hrncem nešlo, ale s multifunkcí to je jednodušší a míň nasviníš
    (mám oboje, doma čistě pomalý hrnec a na chalupě multifunkci, takže posouzení je objektivní)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: mám ho půjčeneh a přemýšlím o koupi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a k tomu pomalýmu hrnci rozhodně můžu doporučit tuhle kuchařku: https://www.luxor.cz/v/1654800/loudave-vareni-recepty-pro-pomaly-hrnec
    teď vyšel druhej díl a plánuju ho pořídit taky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: já. teda když si vzpomenu včas, ale na takový ty trhaný masa, pečeně s omáčkou, vývary přes noc a chili con carne je to k nezaplacení.
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Ani ho nemám...
    FAT
    FAT --- ---
    ANAXYM: Kdysi naši vařili rýži tak, že propláchli, osmahli na oleji, zalili vodou a přidali cibuli vcelku, do které byly napíchané hřebíčky. Já jsem tu cibuli a hřebíčky vypustil.
    😉
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam