• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: tescoma home profi kastroly. sendwich dno, zbytek jen nerez vcetne uchytek a puklice.

    a když už litinu, tak třeba https://www.litinove-nadobi.cz/hrnce-a-pekace/litinovy-hrnec-4l-3/
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ZCR: no jak jsem psal, my konzumovali ty hlemýždě zahradní a drželi se exportní míry nad 3cm v průměru a nakonec jsme je vykuchali, takže zbyla jen noha, tam nemá co skřípat (vlastně si říkám, proč jsme to čistili, když jsme je kuchali)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZCR: tak ja znam efekt, ze proste nezerou vubec :-) to bude mozna jak ten pisek.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: tak ja to otocim, nabidl by jsi mi prosim nejakou alterativu, ktera muze jak na sporak tak do trouby prosim? panev je asi jasna, to je v pohode, to bych vzal nejakou nerez, to si dovedu predtavit, ale mas nejakej takovej "pecici hrnec"? ja rad neco takovyho koupim, nemusim mit litinu za trojku, ale as nic takovyho dobryho neznam, neco, co tak dobre vede teplo a da se v tom 6 hodin delat nejaky maso treba :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    JESTEDMAN: písek, to je divný - tu mouku oni normálně sežerou, pak mají místo takových těch klasických černo-zelených hovínek hovínka bílá, a je vyčištěno, hurá do hrnce... u písku nevím, jak by to mělo fungovat, zato si dovedu představit, jak to skřípe mezi zubama :-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ZCR: děda je čistil v písku, důležitý je udržovat vlhkost, jinak pojdou. Vtipný je, jak jsou rychlí, už samotný sběr může být zábava.
    tuna ten PT recept, už jsem to sem někam dával

    ZCR
    ZCR --- ---
    JESTEDMAN: tak první krok je dát těm nebohým plžům žrát den dva jenom mouku, aby se takříkajíc vyčistili... jinak rozhodně bych to žral jenom velmi dobře tepelně upravné, protože plži jsou obecně rezervoárem všelijakých parazitů.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    POHODAVOLE: šneky nech žít. zkus tatarák ze slimáků))
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    POHODAVOLE: hele já je dělal několikrát, u nás v rodině to bylo tradiční, souhlasím s tím, že je s tím hodně sraní a smrdí to, ale výsledek je dobrej, pokud víš jak na to. U nás se konzumují a exportují hlemýždi zahradní, ale jinde, třeba v Portugalsku jedou ve velkým ty malý pásovky atak. Někde na to mám rodinný recept od jedný portugalský zákaznice a musím teda přiznat, že oni se s tím fakt neserou, ve zkratce to nasbíraj, vyčistěj, hoděj do hrnce s vodou, olejem, česnekem a piripiri, uvařej a sežerou. (to jsem se ptal několikrát a fakt to žerou tak jak to je. My je ještě kuchali - tzn odříznout nohu a zbytek vyhodit. Pak tu je ještě firma na Moravě, která se chovem živí a ti vymysleli šnečí játrovou paštiku a udělali s tím díru do světa)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    POHODAVOLE: nedoporučuju. Je to fakt úplně zbytečný, nudna práce na hodiny a výsledek naprosto nestoji za to. Yt videa jsme viděli taky :)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: na smaltu neni špatně vůbec nic pochopitelně.
    Jen mám pocit, že stejnej efekt* (inertní povrch) mi dá každej nerez hrnec za 1500,- (nebo plechovej smaltovej pekáč za pár stovek když mluvíme o troubě)
    A nemusim mít premiovou "litinu" za 6k.
    U tý litiny, když už bych za ni chtěl platit premium, bych chtěl ten přírodní povrch a jeho opečovávání.

    *) s tim že nerez se opravdu nedá odprejsknout a do myčky může jít bez jakýhkoliv obav a varování.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zvedavost bude asi silnejsi. Tohle vypada na klasiku:

    Snails | Gathering and Cooking the French Delicacy
    https://www.youtube.com/watch?v=wTnqY5O9IkM&ab_channel=wocomoCOOK


    A tohle je dobry napad dle me :)

    Preparing British garden snails | The F Word
    https://www.youtube.com/watch?v=-ju7_ZORsZw&ab_channel=TheFWord
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: A to je takovej problém vařit na smaltu? To je špatně? Mne takovej obří tezkej hrnec/pánev chybí. Nemám to doma vůbec. Tak nad tím přemýšlím. Pekáč mám klasiku všech klasik “uvnitř modrej smalt, zvenku černá” a skleněný. Ale vlastně nic, co by se dalo dát na plynovej sporák a pak do trouby :-/
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: já jsem u "litiny" vždycky v rozpacích z toh že to nakonec něčim natřou. viz obrázek.
    Protože pokud tím pádem vařím na smaltovym povrchu, proč mam platit za litinu?
    Kvůli akumulaci tepla a rovnoměrnýmu ohřevu? MEh....
    Na sporáku to bude stejný jako nerez s tlustym sendvichovim dnem, v troubě nevěřim že to funguje lépe než libovolnej jinej hrnec/pekáč.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANABEL_LEE: nj musime je vsechny snist :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZCR: ja vcera odnesla kyblik sneku na koprivy dozadu, ale jsou tu zas!!!! slimaky zahubis krmenim, ale snek na vysychavou granulku nezabere
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANABEL_LEE: u nás teda vyšívají hlavně slimáci, hlemýžďů je málo
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    No to jste me moc nepotesili. Smrad by mi ani nevadil. Mohu je varit venku, tak zkusim mrk na yt :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZCR: hele kdyby snek nechal zit me jahody nebo konopi, at si klidne raduluje cely den, ale trosku to prehanej, kluci slizsky
    ZCR
    ZCR --- ---
    POHODAVOLE: je s tím strašného sraní, vedlejším produktem absurdní množství slizké vody, a výsledek za moc nestojí. Nech šneka žít!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam