• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    JESTEDMAN: tak první krok je dát těm nebohým plžům žrát den dva jenom mouku, aby se takříkajíc vyčistili... jinak rozhodně bych to žral jenom velmi dobře tepelně upravné, protože plži jsou obecně rezervoárem všelijakých parazitů.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    POHODAVOLE: hele já je dělal několikrát, u nás v rodině to bylo tradiční, souhlasím s tím, že je s tím hodně sraní a smrdí to, ale výsledek je dobrej, pokud víš jak na to. U nás se konzumují a exportují hlemýždi zahradní, ale jinde, třeba v Portugalsku jedou ve velkým ty malý pásovky atak. Někde na to mám rodinný recept od jedný portugalský zákaznice a musím teda přiznat, že oni se s tím fakt neserou, ve zkratce to nasbíraj, vyčistěj, hoděj do hrnce s vodou, olejem, česnekem a piripiri, uvařej a sežerou. (to jsem se ptal několikrát a fakt to žerou tak jak to je. My je ještě kuchali - tzn odříznout nohu a zbytek vyhodit. Pak tu je ještě firma na Moravě, která se chovem živí a ti vymysleli šnečí játrovou paštiku a udělali s tím díru do světa)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    POHODAVOLE: nedoporučuju. Je to fakt úplně zbytečný, nudna práce na hodiny a výsledek naprosto nestoji za to. Yt videa jsme viděli taky :)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: na smaltu neni špatně vůbec nic pochopitelně.
    Jen mám pocit, že stejnej efekt* (inertní povrch) mi dá každej nerez hrnec za 1500,- (nebo plechovej smaltovej pekáč za pár stovek když mluvíme o troubě)
    A nemusim mít premiovou "litinu" za 6k.
    U tý litiny, když už bych za ni chtěl platit premium, bych chtěl ten přírodní povrch a jeho opečovávání.

    *) s tim že nerez se opravdu nedá odprejsknout a do myčky může jít bez jakýhkoliv obav a varování.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zvedavost bude asi silnejsi. Tohle vypada na klasiku:

    Snails | Gathering and Cooking the French Delicacy
    https://www.youtube.com/watch?v=wTnqY5O9IkM&ab_channel=wocomoCOOK


    A tohle je dobry napad dle me :)

    Preparing British garden snails | The F Word
    https://www.youtube.com/watch?v=-ju7_ZORsZw&ab_channel=TheFWord
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: A to je takovej problém vařit na smaltu? To je špatně? Mne takovej obří tezkej hrnec/pánev chybí. Nemám to doma vůbec. Tak nad tím přemýšlím. Pekáč mám klasiku všech klasik “uvnitř modrej smalt, zvenku černá” a skleněný. Ale vlastně nic, co by se dalo dát na plynovej sporák a pak do trouby :-/
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: já jsem u "litiny" vždycky v rozpacích z toh že to nakonec něčim natřou. viz obrázek.
    Protože pokud tím pádem vařím na smaltovym povrchu, proč mam platit za litinu?
    Kvůli akumulaci tepla a rovnoměrnýmu ohřevu? MEh....
    Na sporáku to bude stejný jako nerez s tlustym sendvichovim dnem, v troubě nevěřim že to funguje lépe než libovolnej jinej hrnec/pekáč.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANABEL_LEE: nj musime je vsechny snist :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZCR: ja vcera odnesla kyblik sneku na koprivy dozadu, ale jsou tu zas!!!! slimaky zahubis krmenim, ale snek na vysychavou granulku nezabere
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANABEL_LEE: u nás teda vyšívají hlavně slimáci, hlemýžďů je málo
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    No to jste me moc nepotesili. Smrad by mi ani nevadil. Mohu je varit venku, tak zkusim mrk na yt :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZCR: hele kdyby snek nechal zit me jahody nebo konopi, at si klidne raduluje cely den, ale trosku to prehanej, kluci slizsky
    ZCR
    ZCR --- ---
    POHODAVOLE: je s tím strašného sraní, vedlejším produktem absurdní množství slizké vody, a výsledek za moc nestojí. Nech šneka žít!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    POHODAVOLE: musi se pred kuchynskou upravou nejak dobre proprat a zbavit slizu - zkusila bych najit, zda o tom treba nepise Julia Child, ta by mohlamit dobry navod
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    POHODAVOLE: myslím, že i tady na nyxu se vyskytli odvážlivci, co to zkusili, výsledkem ve všech případech bylo - moře práce a moře smradu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel nekdo delat samo domo sneky? Cim casteji je na zahrade vidam, tim vetsi mam potrebu to zkusit. Predpokladam, ze bude treba je nechat nekolik dni vyhladovet na procisteni, ale co pak? :)

    Diky.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CERMI_FOX: ja na todle mam nyxi odpoved "kdyz chces neco poctivyho, nehledej na eshopu, ale jdi se na to zeptat a podivat osobne" :-)

    Takze ty spis hledas nekoho se zkusenosti, ne? Ze primo tadle panev je proste ta srpavna.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Litináč - Smaltované litinové nádobí vyrobené v srdci Beskyd
    https://litinac.cz/

    o rikate na todle? Mne se to docela libi, ale vlastne si nejsem uplne jsitej, jestli ma cenu za takovy prachy riskovat novou firmu...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ADELHAIDA: tlusté sendvičové dno se bohužel dost špatně poznává z eshopu - popisky lžou (tedy samozřejmě nelžou, ale používají ehm marketingové fráze) a objíždět obchoďáky beru jako nejkrajnější možnost. Líbí se mi třeba pánve od Tefal ("Silné dno", "Indukční dno", "Pokročilá indukční technologie pánve"), ale síla může být i malá ....
    Jinak indukce je o dost rychlejší, na ten turbo výkon se mi voda uvaří za chvilku. Tak rychle, že si stačí v blbý moment odskočit na záchod a uteče i čistá voda z hrnce :)
    Plus mám ozkoušená, že cca 15l vody ohřeju za něco přes 10min na 80-85C, což je super výsledek, to bych na plynu nedal. Aspoň ne na tom, co jsem měl.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    CERMI_FOX: Značka je celkem jedno, důležitý mi připadá tlustý sendvičový dno. Pánev musí být v ruce docela těžká, dno musí dobře vést teplo. A vydrž, já si na indukci chvilku zvykala, vaří se na ní trochu jinak. Je sice podobně rychlá, jako plyn, ale právě využiješ jiný nádobí, kromě vaření ve vodě, kde je to fuk. K dotazu, já mám pánve od Tescomy, ale ty série už se ani nevyrábí. Každopádně byly tehdy hodně drahé, ale zase drží dlouho. IKEA mě celkem zklamala, jejich pánve se mi vždycky během pár použití zkroutily, což u indukce nechceš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    co používáte za pánve (na smažení, palačinky pod) na indukci? Přestěhoval jsem se do kuchyně s indukcí a moje původní pánev (myslím Ikea), která na plynu jede ok, tak funguje tak, že řízek je uprostřed spálený a na krajích je nedodělaný. Přitom je to malá pánvička, tak 25cm.
    Hledat na eshopu podle značky "vhodné na indukci" nechci, protože současná pánev je taky "vhodná na indukci", ale funguje suboptimálně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam