• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KURE: my ho hodně zvazujeme ale jsme hodně limitovani mistem v kuchyni. :/
    KURE
    KURE --- ---
    ZCR: jj, obalenej květák je super.

    na trojobal je dobrá vychytávka ten horkovzdušnej friťák. Neválíš to v tom oleji, to by mohlo pomoct. (plus teda odpadá celý to olejový hospodářství což je největší oser na tom, něco dobře osmažit)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DROOPI: zkoušel jsem opakovaně, ale nejede mi to, ani trochu - ale já mám teda celer rád syrovej, nejlíp v kombinaci se sýrem (klidně eidam).
    Ze zeleniny v trojobalu mám asi vůbec nejradši květák - nepočítám-li houby (myslím z lesa, ne žampiony). Ale poslední dobou už mi ten trojobal nedělá dobře na žaludek (nebo žlučník nebo slinivku nebo kdovíjaký jiný pajšl) a stejně se mi s tím nechce patlat, takže smažím jen výjimečně, spíš vůbec.

    KURE: no, ta cuketa musí být tak akorát zralá, a navíc jsou na to lepší takové ty tužší sorty. A nesmí se to přesmažit. Když se to povede, scénář horká břečka se nekoná a je to skvělý.
    KURE
    KURE --- ---
    DROOPI: cuketa je skvělá tam, kde to rozblemcání neva :) do buchet, omáček, směsí, buchet
    ale zkoušet z ní usmažit nějaký plátky je peklo.
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    KURE: cuketa je pri kazde tepelne uprave rozblemcaba to me taky nebavi...
    KURE
    KURE --- ---
    ZCR: cuketa v trojobalu je hrůza z dob mého dospívání.
    Cuketa zvíci selete se nakrájela na plát(k)y, středse semínky se vydlabal. Vzniklé obruče se obalily jako řízek a osmažily.
    A při pokusu to jíst člověk kousnul do strouhanky a pak tam byla vařící mokrá hmota téměř bez chuti. Brrrrrr.

    DROOPI: mě chutná celer osmahlej na másle i bez trojobalu. V trojobalu taky.
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    ZCR: a co celer v trojobalu? :-) to mi chutna i kdyz davam prednost masu
    ZCR
    ZCR --- ---
    JAEN: (cuketa i patizon v trojobalu prosím ano - akorát u patizonu je prostě lepší nenechat to zajít do stádia "mlýnské kolo"... já většinu produkce sežeru, když jsou patizonky tak do velikosti slepičího vejce, nebo menší - ty jsou naprosto skvělé ve sladkokyselém nálevu)
    JAEN
    JAEN --- ---
    ADELHAIDA: Naprosto nepochopitelne dobre jsou smazene “rizky” z patizonu. Nejtezsi je nakrajet tu tvrdou vec na silnejsi platky. Pak jen omacet v testicku a osmazit jako rizky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA:
    tohle: https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-cuketa
    má blbě fotku, je to cuketovo-sýrový nákyp, děsně dobrá věc, chutná i zapřísáhlým odpůrcům cukety, a pro přesvědčené masojedy (nebo na zužitkování zbytků z ledničky) lze obohatit nějakou uzeninou

    tohle: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-cauliflower-broccoli-cheese/#r3UlpIqxmzBX1LkQ.97
    už jsem úplně zapomněla, že jsem dělávala, a bylo to taky dobré

    a brokolicové placičky: https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/
    klasika všech klasik :-) velmi podobný recept mám i na květákové.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Není. To by se mohlo asi stát, kdyby se čočka ještě rozmixovala, jak radí v některých receptech. Podle mě i ty vločky a zelenina přispějou k tomu, že to nesesedne. Když se to krájí ještě horký, tak se to trochu rozsýpá, případně žblemcá, ale studený to má dost podobnou strukturu, jako masová sekaná.
    DOCKINEZ: Jojo, když to vyjde trochu víc tuhý, tak by se z toho dělat daly. myslím, že by v případě tohohle receptu pomohlo přidání strouhanky.

    Kdybyste měli svoje recepty na takovýhle "sekaný" a "karbanátky", tak bych je moc ráda znala. Snažíme se v rodině teď jíst míň masa a zjistila jsem, že pro nás nejuspokojivější cesta jsou takovýhle placičky a nákypy.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: Něco takovýho dělávám jako karboše.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: neni to moc "tuhy", jakoze sesedly...? takova tvrda hutna hmota? (hutný, to je to slovo :-))
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jen si tu odložím recept na čočkový nákyp alá sekaná:

    250g červené čočky
    2-3 cibule
    Cca 300g čerstvé zeleniny (mrkev, celer, lilek, nejlíp kombinace)
    2 vejce
    Cca 80g ovesných vloček
    Pár sušených rajčat v oleji
    Česnek, majoránka a sůl podle chuti
    Sádlo
    Psilium, nebo strouhanka

    Dám si vařit červenou čočku. Mezitím na sádle opékám nahrubo nakrájenou cibuli, přihodím mrkev, celer, měkčí druhy zeleniny. Zeleninu osolím. Ve chvíli, kdy je vařená čočka, vypínám i zeleninu, vmíchávám koření a drcený česnek. Čočku i zeleninu hodím do mísy, přimíchám vločky, psilium a nakrájená rajčata, ochutnám a případně dochutím. Pak ještě vmíchám vejce, nakydám do formy na biskupský chlebíček a peču cca 40 minut na 180°C.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GINGERCAT: Tak 5 let...
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ADELHAIDA: jak dlouho už děláš to, že ho dáváš do myčky? Já ho mám totiž už dobrých 25 let, furt vypadá, jako novej a do myčky ho nedávám, protože taková byla instrukce při koupi. Možná to tehdy psali ke všemu, protože to nikdo pořádně nevyzkoušel :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    87HIGHFLYER: Ta sodovka :-D pardon.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RUTHLESS: tasodovla je predpokladam prujem, ale je to teda hodne zasifrovany:D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GEISHA: Ja jsem parkrat nechal humus z M&S (zamackavam slzu) trochu dyl i v lednici a tasodovla co z toho je je úplně silena. Zkazenej humus je fakt hodně nedobrá věc
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    POHODAVOLE: pokud do toho moc chceš jít, tak ti to rozmlouvat nebudu, taky jsem teď v Portugalsku jedla pásovky, ale hlemýžďů zahradních u nás neustále ubývá, pokud je chceme zachovat i pro další generace, tak bych si je na zahradě spíš hýčkala, než vyjídala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam