• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA:
    tohle: https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-cuketa
    má blbě fotku, je to cuketovo-sýrový nákyp, děsně dobrá věc, chutná i zapřísáhlým odpůrcům cukety, a pro přesvědčené masojedy (nebo na zužitkování zbytků z ledničky) lze obohatit nějakou uzeninou

    tohle: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-cauliflower-broccoli-cheese/#r3UlpIqxmzBX1LkQ.97
    už jsem úplně zapomněla, že jsem dělávala, a bylo to taky dobré

    a brokolicové placičky: https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/
    klasika všech klasik :-) velmi podobný recept mám i na květákové.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Není. To by se mohlo asi stát, kdyby se čočka ještě rozmixovala, jak radí v některých receptech. Podle mě i ty vločky a zelenina přispějou k tomu, že to nesesedne. Když se to krájí ještě horký, tak se to trochu rozsýpá, případně žblemcá, ale studený to má dost podobnou strukturu, jako masová sekaná.
    DOCKINEZ: Jojo, když to vyjde trochu víc tuhý, tak by se z toho dělat daly. myslím, že by v případě tohohle receptu pomohlo přidání strouhanky.

    Kdybyste měli svoje recepty na takovýhle "sekaný" a "karbanátky", tak bych je moc ráda znala. Snažíme se v rodině teď jíst míň masa a zjistila jsem, že pro nás nejuspokojivější cesta jsou takovýhle placičky a nákypy.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: Něco takovýho dělávám jako karboše.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: neni to moc "tuhy", jakoze sesedly...? takova tvrda hutna hmota? (hutný, to je to slovo :-))
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jen si tu odložím recept na čočkový nákyp alá sekaná:

    250g červené čočky
    2-3 cibule
    Cca 300g čerstvé zeleniny (mrkev, celer, lilek, nejlíp kombinace)
    2 vejce
    Cca 80g ovesných vloček
    Pár sušených rajčat v oleji
    Česnek, majoránka a sůl podle chuti
    Sádlo
    Psilium, nebo strouhanka

    Dám si vařit červenou čočku. Mezitím na sádle opékám nahrubo nakrájenou cibuli, přihodím mrkev, celer, měkčí druhy zeleniny. Zeleninu osolím. Ve chvíli, kdy je vařená čočka, vypínám i zeleninu, vmíchávám koření a drcený česnek. Čočku i zeleninu hodím do mísy, přimíchám vločky, psilium a nakrájená rajčata, ochutnám a případně dochutím. Pak ještě vmíchám vejce, nakydám do formy na biskupský chlebíček a peču cca 40 minut na 180°C.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GINGERCAT: Tak 5 let...
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ADELHAIDA: jak dlouho už děláš to, že ho dáváš do myčky? Já ho mám totiž už dobrých 25 let, furt vypadá, jako novej a do myčky ho nedávám, protože taková byla instrukce při koupi. Možná to tehdy psali ke všemu, protože to nikdo pořádně nevyzkoušel :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    87HIGHFLYER: Ta sodovka :-D pardon.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RUTHLESS: tasodovla je predpokladam prujem, ale je to teda hodne zasifrovany:D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GEISHA: Ja jsem parkrat nechal humus z M&S (zamackavam slzu) trochu dyl i v lednici a tasodovla co z toho je je úplně silena. Zkazenej humus je fakt hodně nedobrá věc
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    POHODAVOLE: pokud do toho moc chceš jít, tak ti to rozmlouvat nebudu, taky jsem teď v Portugalsku jedla pásovky, ale hlemýžďů zahradních u nás neustále ubývá, pokud je chceme zachovat i pro další generace, tak bych si je na zahradě spíš hýčkala, než vyjídala.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: ja s tim mam prave zkusenost takovou, ze to zhne nad plynem a tam se to spaluje a jinde to je uplne jina teplota... proste to dela klasicky kolecko jako kastrulek u babicky :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Je to v pohodě na všechny typy sporáků. Nikdy mi nepřišlo, že by to blbě rozvádělo teplo, ale docela dlouho se čeká, než se to správně rozpálí. Když na tom smažím, dávám o stupeň nižší oheň, než u jinejch hrnců/pánví, a čekám aspoň dvě minuty, než začnu vařit. Je to moje jediný nádobí, který má dojezd i na indukci.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADELHAIDA: takové mám hrnce od sfinxu a pak ještě modernější vezi s pochromovaným límcem na hranách, ta je naprd, tam se držela voda a u některých poklic to rezne. Tahle staší jsou cajk.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: na sporák v pohodě, jo? mně vždycky štvalo, jak to nerovnoměrně rozvádí teplo, za mě.

    A k ty tescome... Ja vlastne presne velikost techto hrncu mam, jen ty svine nemaj nerez poklicku, ale sklenenou.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: :) rozumim, no já vlastně nemám odpověď, kterou bych chtěl někomu předložit jako radu.
    Mám divnej pocit z tý smaltovaný, ale to vůbec neznamená že to je blbý nádobí... jen poměr cena/výkon
    A to co postla ADELHAIDA, by mě přišlo chytřejší a ekonomičtější.

    Já mám ty nerez tescomy. je to takový bez duše, ale neprůstřelnej nerez....
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Jako pánev, co jde i do trouby často používám ten kastrol.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Jak jsi říkal, uvnitř modrej, zvenku černej. Ještě se vyrábějí, je to dokonce český, např.: https://www.mall.cz/zapekaci-pekace/belis-bse-smaltovany-ovalny-pekac-sfinx-32x24-cm

    Já mám teda poděděný, strkám to i do myčky a v pohodě. Kdybych o tohle nádobí přišla, koupím si ho znova.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: to je to, na co jsem se ptal. Jestli ta litina, co jsem postoval, mela vubec smysl nebo ne. Je mi sympaticky, ze je to ceska firma na druhou stranu jen tak jim ty prachy dat nechci :-)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: tescoma home profi kastroly. sendwich dno, zbytek jen nerez vcetne uchytek a puklice.

    a když už litinu, tak třeba https://www.litinove-nadobi.cz/hrnce-a-pekace/litinovy-hrnec-4l-3/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam