• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AXTHEB: dělám to i se šlupkou a nechala jsem to vařit docela dlouho, aby se odvařilo docela velké množství tekutiny, na co nejmenším plamenu a došla jsem si mezi tím na nákup.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Jak dlouho se to dělá z čerstvých? Děláš to i se slupkou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Awww, udělala jsem omáčku podle Hazanové z čerstvých rajčat a je to tak boží! Jen s těstoviama a parmazánem.
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    FAT: hrušky, ořechy, gorgonzola
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FAT: Taky sardinky s rajčaty.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    FAT: pršut, rajče, rucola ;)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DOCKINEZ: *zeleninkou ::)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zajímavý a neokoukaný jsou i jatýrka hezky na minutku s oblíbenou zeleninou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    FAT: kozi syr, vlasske orechy, cervena repa, balzamiko
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    FAT: Sejry, sunky, houby, trhany masa, zelenina,…you name it :) kdybys je chtel jen zamotat, tak muj oblibenej uzenej losos s žervé (nebo jinym kremovym sejrem)
    FAT
    FAT --- ---
    Poraďte co do palačinek, když je chci zapéct naslano? Ne špenát, to znám...
    Díky
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BONEMINA: Musím to znova přečíst :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BONEMINA: A přesně tak se irský guláš vaří:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LYNCH:

    "Zůstali jsme v líbezném Sonningu asi hodinu, a poněvadž už bylo příliš pozdě, abychom pokračovali v cestě až za Reading, rozhodli jsme se vrátit na některý shiplakeský ostrov a přenocovat zde. Když jsme tam dorazili, byl stále ještě den a Jiří prohlásil, že vzhledem k tomu, že máme spoustu času, naskýtá se nám báječná příležitost uvařit si pořádnou večeři. Prý nám ukáže, co se dá na řece v kuchařském umění dokázat, a navrhl, abychom si ze zeleniny, ze zbytku studeného hovězího a z různých odřezků udělali irský guláš.

    Zdálo se nám, že je to báječný nápad. Jiří nasbíral dříví a rozdělal oheň a já s Harrisem jsme se dali do loupání brambor. Nikdy bych si byl nepomyslel, že loupáni brambor dá takovou práci. Ukázalo se, že je to největší podnik v tomto oboru, do jakého jsem se kdy pustil. Začali jsme vesele, lze říci rozpustile, ale než jsme oloupali první brambor, naše dobrá nálada zmizela. Čím déle jsme loupali, tím více toho bylo na bramboru k loupání. A když jsme ho celý oloupali a vydloubali všechna očka, nezbylo z bramboru nic, co by stálo za řeč. Jiří se na něj přišel podívat - byl velký jako lískový oříšek - a povídá:

    "Takhle to nepůjde! To je plýtvání. Musíte je škrábat."

    Škrábali jsme je tedy, a to byla ještě horší práce než loupáni. Brambory mají takový podivný tvar - samé hrboly, výrůstky a důlky. Po pětadvacetiminutové usilovné práci jsme oškrábali čtyři. Potom jsme se vzbouřili. Řekli jsme, že celý večer nám nestačí, abychom teď oškrábali sebe.

    Nikdy jsem neviděl nic, co by člověka tak zřídilo jako škrábání brambor. Bylo těžko uvěřit, že slupky z brambor, v nichž jsme s Harrisem stáli napolo udušeni, pocházejí ze čtyř brambor. Z toho je vidět, co se dá dokázat, je-li člověk šetrný a opatrný.

    Jiří řekl, že je absurdní dát do irského guláše jenom čtyři brambory, tak jsme jich asi šest omyli a dali je tam neloupané. Přidali jsme také hlávku zelí a půl žejdlíku hrachu. Jiří to všechno promíchal a podotkl, že se tam toho ještě spousta vejde, tak jsme prohledali oba koše, vybrali z nich všechny odřezky a zbytky a přidali je do guláše. Našli jsme ještě půlku vepřové paštiky a zbytek studené vařené slaniny - dali jsme to tam také. Potom Jiří objevil půl plechovky plechovky konzervovaného lososa a vyklopil ji do hrnce.

    Zdůraznil, že největší předností irského guláše je, že se člověk zbaví spousty věcí. Vylovil jsem z koše dvě prasklá vejce a ta jsme tam také dali. Jiří řekl, že omáčka po nich zhoustne.

    Na ostatní přísady se už nepamatuji, ale vím, že nic nepřišlo nazmar. Vzpomínám si, že nakonec Montmorency, který od počátku projevoval o naše počínáni velký zájem, se vytratil, tváře se vážně a přemýšlivě, a za několik minut se zase objevil s mrtvou ondatrou v hubě. Zřejmě to měl být jeho příspěvek k večeři. Nevím, jestli to udělal ze zlomyslnosti nebo z touhy prokázat nám službu. Radili jsme se, máme-li tam ondatru dát nebo ne. Harris vyslovil mínění, že by to šlo, kdyby se promíchala s ostatními věcmi, a že každá maličkost je dobrá, ale Jiří se raději držel starého receptu. Nikdy prý neslyšel, že by se do irského guláše dávaly ondatry, proto pro jistotu nebude dělat žádné experimenty.

    Harris pravil:

    "Kdybys nikdy nic nového neokusil, jak bys mohl říci, jaké to je? Lidé jako ty brzdí světový pokrok. Pomysli na člověka, který první okusil párek!"

    Náš irský guláš se znamenitě podařil. Nevím, jestli mi někdy něco víc chutnalo. Bylo na něm cosi svěžího a pikantního. Lidské patro je už unaveno starými otřepanými věcmi, tohle však bylo jídlo s novou vůní, a takovou chuť, jakou měl ten guláš, nemá nic na světě.

    A také sytý byl - Jiří tvrdil, že je v něm hodně výživných látek. Hrách a brambory mohly být trochu měkčí, ale máme dobré zuby, a tak na tom mnoho nezáleželo. A omáčka - to byla jedna báseň, pro slabý žaludek snad trochu těžká, ale výživná."

    Jerome Klapka Jerome, Tři muži ve člunu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: tuřín a zemiaky. A mrkev a skopové a guinnes

    Irish Stew From 1900 & The Irish Potato Famine
    https://www.youtube.com/watch?v=S8KpFs1CHgw


    Former Royal Chef Shares Irish Stew Recipe He Cooked At Sandringham House
    https://www.youtube.com/watch?v=v9HWZe9cSrM
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ADELHAIDA: irskej guláš?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Ty jo, mne tedy gumbo silně nezaujalo, a to jsem zkoušela asi tři recepty, protože ta myšlenka my připadá geniální. Víc mi jede irskej guláš. Přišlo mi takový prázdný na to, jak zajímavý ingredience se do toho dávaj. Možná by ten sasafras udělal rozdíl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sušený sasafras není zas až tak nezbytný, tak výraznou chuť to mezi ostatními surovinami nemá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Každopádně gumbo je i bez filé powderů chutný a děsně žrací, takže přeju hodně úspěchů a těším se na případný fotky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na ebay jsou balení třeba i za 10 USD, ale neměl jsem čas zkoumat, zda jde o authentický složení (prášek ze sassafrasu), nebo o nějakou náhražku.

    Dovoz od kámoše ze Států bude asi jistota.

    Koření gumového pilníku Tony Chachere ~ NOVÉ ~ 1,25 oz ~ Nejlepší do června 2023 ~ Kreol ~ Zapečetěno | eBay
    https://www.ebay.com/itm/404279554233
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DOCKINEZ: koření za 1800. kámo nejsi kolenovrt, máš rozum!:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam