• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    GOLDBERRY: Decagram na Palmovce
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Já taky a je to bozi. Podle mě jsem poprvé v životě dělal těstoviny bez olilovyho oleje :-)
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    GOLDBERRY: Zrno zrnko
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GOLDBERRY: Toastarna na maninach
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Nevím, kde se zeptat - kde prosím v Praze kupuje kvalitni toustový chleba, který není narvaný éčky? Rohlík můj oblíbený máslový dlouhodobě nemá.
    Péct nechci. Děkuju!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ADELHAIDA: ale je.akorat to neni videt))
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LYNCH: Jak to, že není plnej hlíny a jehličí:-D?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ZUZKAOU: super dik!
    mě se zadařilo ))

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V karbanátkách to chutná tak nějak jako karbanátky, což mi přijde škoda.

    V těstíčku je super, chce ho to nejdřív uvařit ve vývaru ve větších kusech a ty pak osmažit. Zároveň ti vznikne božský kotrčový vývar. S kotrčem a žloutkem a nebo s se svítkem.

    Stejně tak se dá použít do stir fry - prostě orestuješ paprička, zázvor a česnek, přidíš kotrč a bílou část jarní cibulkuy, pak k tomu přidáš omáčku. Klasika je sojovka + rýžové víno+ cukr + bílý pepř + msg + černý ocet) a na závěr chilli olej a zelenou část jarní cibulky a k tomu rýži a nebo nudle.

    A výborný je kotrč jen orestovaný na másle s cibulí, vínem a zelenou petrželkou na opečenou bagetu.

    Kurník, potřebuju více kotrčů!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LYNCH: Já ho dělala v těstíčku, už nevím jakej recept z netu, ale trojobal to nebyl a přidávala jsem tam dost tymiánu.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FERRYH: mě kotrčovka nevadí, ale potřebuju vyzkoušet něco jinýho
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    presne, nasekal bych ho do karbanatku, nebo udelal neco jako sou kvetakovy steaky
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LYNCH: ja to jeste nikdy nenasel, ale polevka mne take nejak moc neoslovila (nemam rad ten typ polevek jako je drstkova...;O)
    ale rikal jsem si - vypada to trosku jako kvetak, tak proc nezkusit to, co delame s kvetakem? treba i smazeny v trojobalu? a mozecek... atd. atd... :O))
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ahoj. našel jsem další mega kotrč. chci něco jiného než polívku. Napadá mě udělat směs s mletým masem, něco na způsob karbanátků, sekaný?
    Nebo máte někdo jiný vyzkoušený recept? předem dík
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    S dovolením si tu odložím postup na Halászlé. Je to kompilát různých internetových a knižních receptů, jakož i toho, jak si pamatuju "druhou nejlepší Halászlé v Budapešti". Občas jsem musela trochu zababicovat (třeba když jsem zjistila, že někdo sežral všechna čerstvá rajčata), ale protože mi výsledek fakt chutnal, tak se podělím.

    1l silného rybího vývaru,
    2 cibule
    Sádlo
    Lžice sladké papriky
    Lžička echt pálivé maďarské pasty
    2 stroužky česneku
    2 bílé papriky
    1/2 konzervy loupaných krájených rajčat
    2 brambory
    Pepř, nové koření, bobkové listí, sůl
    Rybí filety (mražený kapr)

    V kastrolu se silným dnem necháme na sádle zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme trochu teplotu a přidáme papriku a pastu, po chvilce i prolisovaný česnek. Chvilku restujeme, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, po další chvilce nadrobno nakrájené brambory a zelejeme vývarem, přihodíme koření a sůl. Dala jsem klasicky 5 pepřů a tři nová koření, ale fakt hodně bobkáče, ta chuť mi přišla hodně určující. Přivedem k varu.
    Brambory mají polévku zahustit, takže je lepší nakrájet je na malé kousky a rajčata přidat až poté, co se brambory rozpadají, protože kyselost brání bramborám změknout.
    Zatímco vaříme, vezmeme mírně povoleného kapra, co zbyl v mrazáku od Vánoc, a nakrájíme ho na cca 3mm kousky. Tím se vcelku efektivně zbavíme kostí. Nakrájené maso vložíme do vařící polévky na posledních pět minut, a nemícháme, aby se nerozpadlo. Necháme chvilku uležet a ochutnáme. Můžeme ještě přikápnout trochu červeného octa, nebo citronu. Podáváme s pečivem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Večer jídlo "založím" - restuju maso, dám bokem, zarestuju v přípečkách cibulu nebo další zeleniny či houby, mezitim maso pustilo šťávu, tou ještě zbytky přípečků odvařím, případně trochu podliju vínem nebo vývarem, vrátím maso do hrnca a buď dám rovnou vařit přes noc, nebo vychladím a vařím až ráno. Zas tak dlouho večerní příprava netrvá, než se maso orestuje po částech, aby se nedusilo hned, nakrájím další materiál. Dobře to jde v zimě, kdy večer horkej hrnec prdnu na balkon a ráno dám vařit, než jdu do práce. Jen si pak musím na papír napsat HRNEC a dát to ke kafemlejnku, protože ranní autopilot to nedá vždy. V létě si musím pomoct chlazením ve dřezu se studenou vodou a pak hrnec nějak vtlačit do plné lednice. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    A jak píše KAKIHARA, po dovaření v požadovaném čase, aspoň můj hrnec, už jen udržuje bezpečnou teplotu a neprobublává.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Nějaké recepty najdeš zde:
    Vaříme pomalu
    Kuchařky s bezlepkovými recepty pro Whole30, Paleo, Primal a Low Carb
    https://paleosnadno.cz/kucharka/

    Já teď nemám kapacitu svoje recepty vypisovat, ale obecně lze použít normální recepty na jídla, co jsem nahodila v předchozím příspěvku a o kterých vím, že ten extrémně dlouhej čas vaření, co požaduješ, jakžtakž snesou.

    A určitě existují další kuchařky pro pomalé vaření.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    TRISSIE: Pravda, tebou požadovanej čas jsem uplne nezohlednil :) ale nektery pomalace se po nastaveny dobe přepnou na ohřev, tak uz se to nevari.

    Ale jinak pro inspiraci:
    16 All Day Slow Cooker Recipes
    https://www.thespruceeats.com/long-cooking-crockpot-recipes-p2-4120111

    (Ale je to povetsinou stew.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam