• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    S dovolením si tu odložím postup na Halászlé. Je to kompilát různých internetových a knižních receptů, jakož i toho, jak si pamatuju "druhou nejlepší Halászlé v Budapešti". Občas jsem musela trochu zababicovat (třeba když jsem zjistila, že někdo sežral všechna čerstvá rajčata), ale protože mi výsledek fakt chutnal, tak se podělím.

    1l silného rybího vývaru,
    2 cibule
    Sádlo
    Lžice sladké papriky
    Lžička echt pálivé maďarské pasty
    2 stroužky česneku
    2 bílé papriky
    1/2 konzervy loupaných krájených rajčat
    2 brambory
    Pepř, nové koření, bobkové listí, sůl
    Rybí filety (mražený kapr)

    V kastrolu se silným dnem necháme na sádle zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme trochu teplotu a přidáme papriku a pastu, po chvilce i prolisovaný česnek. Chvilku restujeme, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, po další chvilce nadrobno nakrájené brambory a zelejeme vývarem, přihodíme koření a sůl. Dala jsem klasicky 5 pepřů a tři nová koření, ale fakt hodně bobkáče, ta chuť mi přišla hodně určující. Přivedem k varu.
    Brambory mají polévku zahustit, takže je lepší nakrájet je na malé kousky a rajčata přidat až poté, co se brambory rozpadají, protože kyselost brání bramborám změknout.
    Zatímco vaříme, vezmeme mírně povoleného kapra, co zbyl v mrazáku od Vánoc, a nakrájíme ho na cca 3mm kousky. Tím se vcelku efektivně zbavíme kostí. Nakrájené maso vložíme do vařící polévky na posledních pět minut, a nemícháme, aby se nerozpadlo. Necháme chvilku uležet a ochutnáme. Můžeme ještě přikápnout trochu červeného octa, nebo citronu. Podáváme s pečivem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Večer jídlo "založím" - restuju maso, dám bokem, zarestuju v přípečkách cibulu nebo další zeleniny či houby, mezitim maso pustilo šťávu, tou ještě zbytky přípečků odvařím, případně trochu podliju vínem nebo vývarem, vrátím maso do hrnca a buď dám rovnou vařit přes noc, nebo vychladím a vařím až ráno. Zas tak dlouho večerní příprava netrvá, než se maso orestuje po částech, aby se nedusilo hned, nakrájím další materiál. Dobře to jde v zimě, kdy večer horkej hrnec prdnu na balkon a ráno dám vařit, než jdu do práce. Jen si pak musím na papír napsat HRNEC a dát to ke kafemlejnku, protože ranní autopilot to nedá vždy. V létě si musím pomoct chlazením ve dřezu se studenou vodou a pak hrnec nějak vtlačit do plné lednice. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    A jak píše KAKIHARA, po dovaření v požadovaném čase, aspoň můj hrnec, už jen udržuje bezpečnou teplotu a neprobublává.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Nějaké recepty najdeš zde:
    Vaříme pomalu
    Kuchařky s bezlepkovými recepty pro Whole30, Paleo, Primal a Low Carb
    https://paleosnadno.cz/kucharka/

    Já teď nemám kapacitu svoje recepty vypisovat, ale obecně lze použít normální recepty na jídla, co jsem nahodila v předchozím příspěvku a o kterých vím, že ten extrémně dlouhej čas vaření, co požaduješ, jakžtakž snesou.

    A určitě existují další kuchařky pro pomalé vaření.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    TRISSIE: Pravda, tebou požadovanej čas jsem uplne nezohlednil :) ale nektery pomalace se po nastaveny dobe přepnou na ohřev, tak uz se to nevari.

    Ale jinak pro inspiraci:
    16 All Day Slow Cooker Recipes
    https://www.thespruceeats.com/long-cooking-crockpot-recipes-p2-4120111

    (Ale je to povetsinou stew.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOCHANSKA_CH: obecně to umím taky, ale ocenila bych přímo recepty :-)

    KAKIHARA: dvanáct hodin kuře? nebude to moc? u všech indií pro crockpot je 5-7 hodin i na low...
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    TRISSIE: Chili con/sin carne, indie (butter chicken, tikka masala, dal, korma…), trhaný masa..
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Dušené hovězí na různé způsoby, gulaše, zvěřina, bigos. Krutí nohy taky snesou delší čas. Vývar, ale ten jen zaměstná hrnec v mezičase.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sháním recepty do pomalého hrnce, co se můžou vařit 11-12 hodin bez nějakého většího zasahování a s minimem úvodní práce.
    zn: můžu něco předchystat večer (nakrájet cibuli třeba), pak tomu dát tak 5-10 minut těsně po šesté ráno, pak odjedu a doma budu tak kolem páté, a fakt by se hodilo mít občas hotovo s minimem práce večer.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Urodilo se mi letos dost perily, napadá vás někoho co s ní?
    Jak uchovat, zkvasit, naložit s něčím?
    Případně nějaké recepty, které ji pozřou větší množství?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: To by mohl mít mas. Čerstvý to neni :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KURE: Na alternativu bych se vykaslal a objednal to na netu nebo mozna bude mit Delmart.
    KURE
    KURE --- ---
    potreboval bych radu. Apple cider vinegar.
    Co je tuzemskej equvalent, jablečnej ocet z Allnatury?
    Případně kde koupit nějakej "pravej"?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SOFIJKA: dal jsem jen sumah a olivac a hutnají dobře. Příště bych určitě přidal sůl.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    SOFIJKA: KOCHANSKA_CH:
    nic proti srdickum, ale ted jste ve mne vyvolali traumatickou vzpominku na to, jak jsem si v Barme na nejake trznici dal velmi vabne vypadajici kureci spiz na grilu. Meli ruzne druhy, srdicka taky, jatyrka apod, ja jsem si vybral takove kousky neceho, co mi podle tvaru zadny organ neevokovalo, jen takove kousky masa se spickou na jednom konci. Byly to biskupy :)
    Tu chut uz jsem skoro vytesnil za ty roky, ale ted je zpet :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    RUTHLESS: Dospěl jsem ke stejnému názoru :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SOFIJKA: koukal jsem na yt na japonsky recept a typek je akorat nasoli a dela zvlast sdce a zvlast ty "zily". Kazdopadne uz je mam v lednici, tak zkusim vic druhu a dam vedet, jak to dopadlo :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako moc podle toho člověk neuvaří, ale je to strašně zjímavý a dobře udělaný street food průvodce New Yorkem.


    26 Foods That Have Helped Define New York City
    https://www.youtube.com/watch?v=g39l56_COS4
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    SOFIJKA: nevim jestli ultimátní a nevim jestli to nebyly játra:D, ale kamos je dělal zabalený do anglický slaniny
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SOFIJKA: Nepokazíš nic česnekovým kefírem se šalvějí, třeba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam