S dovolením si tu odložím postup na Halászlé. Je to kompilát různých internetových a knižních receptů, jakož i toho, jak si pamatuju "druhou nejlepší Halászlé v Budapešti". Občas jsem musela trochu zababicovat (třeba když jsem zjistila, že někdo sežral všechna čerstvá rajčata), ale protože mi výsledek fakt chutnal, tak se podělím.
1l silného rybího vývaru,
2 cibule
Sádlo
Lžice sladké papriky
Lžička echt pálivé maďarské pasty
2 stroužky česneku
2 bílé papriky
1/2 konzervy loupaných krájených rajčat
2 brambory
Pepř, nové koření, bobkové listí, sůl
Rybí filety (mražený kapr)
V kastrolu se silným dnem necháme na sádle zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme trochu teplotu a přidáme papriku a pastu, po chvilce i prolisovaný česnek. Chvilku restujeme, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, po další chvilce nadrobno nakrájené brambory a zelejeme vývarem, přihodíme koření a sůl. Dala jsem klasicky 5 pepřů a tři nová koření, ale fakt hodně bobkáče, ta chuť mi přišla hodně určující. Přivedem k varu.
Brambory mají polévku zahustit, takže je lepší nakrájet je na malé kousky a rajčata přidat až poté, co se brambory rozpadají, protože kyselost brání bramborám změknout.
Zatímco vaříme, vezmeme mírně povoleného kapra, co zbyl v mrazáku od Vánoc, a nakrájíme ho na cca 3mm kousky. Tím se vcelku efektivně zbavíme kostí. Nakrájené maso vložíme do vařící polévky na posledních pět minut, a nemícháme, aby se nerozpadlo. Necháme chvilku uležet a ochutnáme. Můžeme ještě přikápnout trochu červeného octa, nebo citronu. Podáváme s pečivem.