• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    BRUKEV: hele, jestli máš v okolí takové ty různé 'lidové jídelny', chlebíčkárny a bufety atp, tam často mívají všelijaké úplně obyčejné saláty - mrkvový, zelný s tím či oním... nebývá to žádné vymazlené terno, ale poživatelné nepochybně - a když si tělo říká intenzivně samo, tím méně bude v náhlé hojnosti vlákniny a vitamínův remcat - navíc to na rozdíl od různých balených supermarketových můžeš snadno navzorkovat a prubnout.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A jinak mám rád produkty H+H. Jejich sortiment mívají v Tescu. A jejich zelí je plus minus jediný, který jsem ochotný jíst v nouzi i syrový. Konkurenční výrobky jsou tak nějak oukej jako nouzovka při vaření, ale na chroupání na syrovo nestačí.

    A jejich papriky plněný zelím jsou vysloveně dobrý.

    H+H Kvasiareň | Výrobce kvašených výrobků a nakladané zeleniny
    http://kvasiaren.sk/cz/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BRUKEV: Na překlenutí doby, než vykvasí zelí (taky jsem o víkendu plnil zeláky) děláme u nás doma tzv. kapustku. Tak tomu říká moje paní z UA. Jedná se o jejich něco jako čalamádu, kdy nakrouháš zelí, cibuli (tak jednu střední na kilo zelí), mrkev na proužky na hrubým struhadle (1 větší na kilo zelí) a česnek (dle chuti, my máme česnek silnej a poctivej, takže zhruba tři větší stroužky na kilo zelí stačí, ale klidně si nalož víc).

    Nakrouhanou zeleninu dej do větší mísy, promíchej a promačkej. Dej tomu trochu naložit.

    Zatímco strouháš, svaříš si lák - 1 díly lihovýho octa, 4 díly vody, trochu oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, já tam házím ještě nějaký bobkáče a nový koření. Jak to ohřejváš, vrzni tam cukr nebo sladidlo, aby ti výsledek šmakoval.

    Horkým lákem zaliješ směs nakrouhaný a pomačkaný zeleniny, promícháš a přendáš z mísy do uzavíratelných krabiček. Při pokojový teplotě necháš přes noc, pak přendáš do chladničky a normálně jíš skoro ke všemu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz ne primo na vareni, klidne i na konkretni kupovane vyrobky.

    Chybi mi navyseni cerstve/kysane/zavarene zeleniny ve strave. "Fyzicky" citim, ze potrebuju navysit davky, telo si o to proste rika.

    Zatim to resim navysenou cerstvou zeleninou jakožto doplnkem k obedu, snidani, veceri. Domaci kysane zeli doslo, nove bude az za měsíc nejdriv.

    Mate nejake vyzkousene komercni mixy zeleniny? Pokud ano, jake? Odkud? Potrebuju inspiraci.
    Nikdy jsem nemel rad ruzne calamady, repy a podobne veci, ale nyni bych si to klidne s chuti dal. Zatim zkusmo koupil kimchi, plus nejakou smes zeleniny ze Slovenska od kolegy z prace. Pokud mate nejake proverene mixy kdekoliv z netu, hypermarketu, sem s tim.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    tak dneska Lávka zkoušela první smashe (bylo to fuč, než sem si toho všim)

    Facebook
    https://www.facebook.com/reel/995103924913896

    za mě asi trošku zklamání, je to takovej líbivější junk food, co vlastně nejím. tak sem tam byl zkusit CornDoga (nebaví), Bizona (fajn pivo) a pákrát zrmzku. plus jednou za 2 týdny je tam nějaká miniakce - minulý to byl surmstromming :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Nahrubo namletý tříbarevný pepř a trochu chilli.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: sadlo a pepr vzdy dokaze divy. Ja teda na sadle zarestuju anglickou/slaninu, nesmi byt moc libova, trochu cibulky, do toho dam nase zeli, sul, pepr, prihodim strapacky, prohazu.
    Vzdy je to super.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Špenát s česnekem a slaninou, šla by i niva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Co dáváte do strapačků a podobných věcí?

    Jsem opekla cibuli, česnek, uzený, kysaný zelí a zbylé špecle, osolila a opepřila. Ale je to nějaké takové plané a suché. Varianta přidat více sádla by to celé jistě zlepšila, ale to není to co chci dělat.

    Klasický sejra se mi na to dávat nechce, bryndzu nemám.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    TRISSIE: moje (pra)teta se vdala na slovensko, strejda byl zubař. ona byla z takový prdele na vysočině, tak se jí tam líbilo a říkala věci jako kávička sa podáva, místo laďo, máš tu ten plecháč s meltou. bylo tomilý, slovenština je taková hezčí. a naučila se tam halušky a měla je strašně dobrý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: takhle dělá moje slovenská babička halušky :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOIRAIN: To děla máma taky. Já se toho silene prejedl a nemuzu to ani vidět už pomalu :-) ale dobrý to je. Hlavně asi za 5 minut
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GENEVIEVE: možná trochu pepře, jinak nic, slané je to obvykle dost od toho uzeného
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MOIRAIN: nějak to kořeníš?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MOIRAIN: tohle ale nezní špatně :-D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GENEVIEVE: nevím, jestli je to "fun"
    dělávám si to, že osmahnu cibuli, k tomu hodím takové ty masité slaninové kostky, nebo uzené na kostky, odkapané kyselé zelí a k tomu hodím ty špecle a až špecle začnou hnědnout/zlátnout, je hotovo
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Mám v lednici Špecle. Nějaký Fun způsob jak je zpracovat?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Do husího sádla nasekat játra a smaženou cibul a vyrobit kanapky s kyselou okurkou a třeba brusinkama.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Díky vše za brainstorm... Co byste udělali za překrm k nějaký takový kachně? Rohlíčky zkusim zmáknout, ty jsou jasný, jako svatomartinský. Ale jestli se něco hodí ještě před...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: to ne :) ja myslela, ze to bude nejaky tydenni akce nebo tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam