BRUKEV: Na překlenutí doby, než vykvasí zelí (taky jsem o víkendu plnil zeláky) děláme u nás doma tzv. kapustku. Tak tomu říká moje paní z UA. Jedná se o jejich něco jako čalamádu, kdy nakrouháš zelí, cibuli (tak jednu střední na kilo zelí), mrkev na proužky na hrubým struhadle (1 větší na kilo zelí) a česnek (dle chuti, my máme česnek silnej a poctivej, takže zhruba tři větší stroužky na kilo zelí stačí, ale klidně si nalož víc).
Nakrouhanou zeleninu dej do větší mísy, promíchej a promačkej. Dej tomu trochu naložit.
Zatímco strouháš, svaříš si lák - 1 díly lihovýho octa, 4 díly vody, trochu oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, já tam házím ještě nějaký bobkáče a nový koření. Jak to ohřejváš, vrzni tam cukr nebo sladidlo, aby ti výsledek šmakoval.
Horkým lákem zaliješ směs nakrouhaný a pomačkaný zeleniny, promícháš a přendáš z mísy do uzavíratelných krabiček. Při pokojový teplotě necháš přes noc, pak přendáš do chladničky a normálně jíš skoro ke všemu.