• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BRUKEV: to dej vědět, já ty plněný Almapapriky miluju, ale bohužel nikde nebyly tak dobrý jako v Maďarsku, jednou jsem se trefil na Slovensku, jinak to je bída
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: koupil jsem od nich beraní rohy a ty zelím plněné papriky. Beraní rohy příjemně křupavé, ale jsou na mě takové planší. Papriky plněné zelím čekají na rozumný masový doprovod, ke kterému je zkusíme.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BRUKEV: Není to kupované, ale práce 0,0nic... Ty okurky v octovém nálevu byly fajn: https://www.cuketka.cz/?p=3732
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BRUKEV: jestli to už nepadlo (rychlookem se mi nezdálo), co zkusit na mezicas než bude zelí, nějaký/jakýkoli 'quick pickles'? samozřejmě to není fér a tak přínosná kvasicí hra, ale potěší též a zelenina je to furt. a zpracuje se taky kdeco. intenzivně hlasuju i pro morkovču viz DOCKINEZ:
    JAEN
    JAEN --- ---
    BRUKEV: zkusim si vzpomenout a nenapadne nafotit:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A ještě bych vypíchl, že hrozně dobrá je korejská mrkev (utfg). Budeš to milovat a taky nevyžaduje žádný prokvašování.

    Akorát doporučuju nepoužívat hotovou směs koření a cukru, co prodávají v ruských potravinách a namíchat si směs sám. Je to jen málo práce navíc a rozdíl je fakt patrný.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Mně chutná kimchi od Živiny. Zatím jediný, co je správně křupavý, a maj i s fenyklem, což je zajímavý. Mají ho na Košíku, ale snad i jinde.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAEN: nemam, jsme malomesto. Proto jsem se ptal na ty eshop tipy.
    Ale zkusim neco kvaseneho zbastlit i doma.
    JAEN
    JAEN --- ---
    BRUKEV: jestli mas v okoli Dhabu / Beas, zasla bych spis tam nez do lahudek nebo bufetu. Ty klasicke ceske mixy mi prijdou dost ohrane, v Beasu me bavi jejich variace nejruznejsich salatu i zalivek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: křimický zelí je fajn.

    Ale jinak prostě nakrouhej bílou ředkev, mrkev a svazek jarní cibule, česnek. Přidej 1,5 % soli, nacpi do zavařovaček do plna, dej přes to folii a zavíčkuj. Do tří, čtyř dní ti to začne kvasit.

    A nastrouhej červenu řepu na hrubo, přidej česnek, cibuli, bobkový list, pepř, nové koření, kousek skořice a třeba křen. Zalij to trojnásbkem množství vody, přidej 2 % soli, zamez přístupu vzduchu a taky to budeš mít zkvašený do týdne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DOCKINEZ: do toho jdu. dick!
    ZCR
    ZCR --- ---
    BRUKEV: hele, jestli máš v okolí takové ty různé 'lidové jídelny', chlebíčkárny a bufety atp, tam často mívají všelijaké úplně obyčejné saláty - mrkvový, zelný s tím či oním... nebývá to žádné vymazlené terno, ale poživatelné nepochybně - a když si tělo říká intenzivně samo, tím méně bude v náhlé hojnosti vlákniny a vitamínův remcat - navíc to na rozdíl od různých balených supermarketových můžeš snadno navzorkovat a prubnout.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A jinak mám rád produkty H+H. Jejich sortiment mívají v Tescu. A jejich zelí je plus minus jediný, který jsem ochotný jíst v nouzi i syrový. Konkurenční výrobky jsou tak nějak oukej jako nouzovka při vaření, ale na chroupání na syrovo nestačí.

    A jejich papriky plněný zelím jsou vysloveně dobrý.

    H+H Kvasiareň | Výrobce kvašených výrobků a nakladané zeleniny
    http://kvasiaren.sk/cz/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BRUKEV: Na překlenutí doby, než vykvasí zelí (taky jsem o víkendu plnil zeláky) děláme u nás doma tzv. kapustku. Tak tomu říká moje paní z UA. Jedná se o jejich něco jako čalamádu, kdy nakrouháš zelí, cibuli (tak jednu střední na kilo zelí), mrkev na proužky na hrubým struhadle (1 větší na kilo zelí) a česnek (dle chuti, my máme česnek silnej a poctivej, takže zhruba tři větší stroužky na kilo zelí stačí, ale klidně si nalož víc).

    Nakrouhanou zeleninu dej do větší mísy, promíchej a promačkej. Dej tomu trochu naložit.

    Zatímco strouháš, svaříš si lák - 1 díly lihovýho octa, 4 díly vody, trochu oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, já tam házím ještě nějaký bobkáče a nový koření. Jak to ohřejváš, vrzni tam cukr nebo sladidlo, aby ti výsledek šmakoval.

    Horkým lákem zaliješ směs nakrouhaný a pomačkaný zeleniny, promícháš a přendáš z mísy do uzavíratelných krabiček. Při pokojový teplotě necháš přes noc, pak přendáš do chladničky a normálně jíš skoro ke všemu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz ne primo na vareni, klidne i na konkretni kupovane vyrobky.

    Chybi mi navyseni cerstve/kysane/zavarene zeleniny ve strave. "Fyzicky" citim, ze potrebuju navysit davky, telo si o to proste rika.

    Zatim to resim navysenou cerstvou zeleninou jakožto doplnkem k obedu, snidani, veceri. Domaci kysane zeli doslo, nove bude az za měsíc nejdriv.

    Mate nejake vyzkousene komercni mixy zeleniny? Pokud ano, jake? Odkud? Potrebuju inspiraci.
    Nikdy jsem nemel rad ruzne calamady, repy a podobne veci, ale nyni bych si to klidne s chuti dal. Zatim zkusmo koupil kimchi, plus nejakou smes zeleniny ze Slovenska od kolegy z prace. Pokud mate nejake proverene mixy kdekoliv z netu, hypermarketu, sem s tim.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    tak dneska Lávka zkoušela první smashe (bylo to fuč, než sem si toho všim)

    Facebook
    https://www.facebook.com/reel/995103924913896

    za mě asi trošku zklamání, je to takovej líbivější junk food, co vlastně nejím. tak sem tam byl zkusit CornDoga (nebaví), Bizona (fajn pivo) a pákrát zrmzku. plus jednou za 2 týdny je tam nějaká miniakce - minulý to byl surmstromming :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Nahrubo namletý tříbarevný pepř a trochu chilli.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: sadlo a pepr vzdy dokaze divy. Ja teda na sadle zarestuju anglickou/slaninu, nesmi byt moc libova, trochu cibulky, do toho dam nase zeli, sul, pepr, prihodim strapacky, prohazu.
    Vzdy je to super.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Špenát s česnekem a slaninou, šla by i niva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Co dáváte do strapačků a podobných věcí?

    Jsem opekla cibuli, česnek, uzený, kysaný zelí a zbylé špecle, osolila a opepřila. Ale je to nějaké takové plané a suché. Varianta přidat více sádla by to celé jistě zlepšila, ale to není to co chci dělat.

    Klasický sejra se mi na to dávat nechce, bryndzu nemám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam