• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    TRISSIE: já nedávno někde na internetech viděl info, že “maso pokojové teploty” je mýtus, protože maso z lednice se na pokojovou teplotu ohřeje za tak dlouhou dobu, že už se mezitím začne kazit. Ale nevím, stopkama a teploměrem jsem to neměřil a steaky dávám z lednice rovnou na pánev.
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: já někde pochytil takové to krájení na nepravidelné klínky - každý kousek pak má hned několik stran, na nichž se může pohodlně opékat
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FERRYH: ja si to spletl s liči, uz jsem to pak nechtel mazat. Nicmene kumqat jsem asi mel vzdy nezraly, jedl jsem ho nekolikrat a ta slupka byla pokazde nedobrota.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DAVE_PAGE: Já zas zásadně ručně nekrájím mrkev na nudličky, když dělám nějaký asijský recept. Zkusil jsem to, ale není to v ničem lepší než když mrkev našikmo nastrouhám na dlouhý kousky na hrubým struhadle.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: ted jsem si jeste vzpomnel, ze kdyz chci protknout maso spekem, tak ho nedavam do mrazaku. Nevim co delam blbe, ale jde mi to i za bezne lednicove teploty toho speku :)
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    DOCKINEZ: žampiony většinou neloupu - pokud nejsou otevřený a extra zaprasený, vyřeší to voda. řapíkatej celer neloupu nikdy. jím syrový těsta - popravdě zastávám názor, že většina cukroví se vložením do trouby zkazí...

    TRISSIE: on i ta finanční hodnota je, myslím, docela znát, krom nutriční. když občas vidím, co by de sebe byli ti tři schopní nasypat v pečivu, sýrech a patifu "paštikách", ještě rád se postavím k plotně :o))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CERMI_FOX: nečekám, až maso dojde pokojové teploty :-)
    dokud jsme byli dva, nebo pak i tři, tak jsem klidně uvařila na dva dny, ale jednak jsem mlsná a ohřívané mi nejede, a druhak pro šest lidí (z toho tři (skoro)puberťáky) vařit víc než na jedno jídlo, to je v běžné kuchyni dost mission impossible.
    ale většinou jsou to maximálně jednoduchá jídla, cílem je mít něco plus mínus nutričně hodnotného na stole, ne trávit hodiny v kuchyni.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: varis kazdy den nove teple jidlo na veceri? Ty jo, kde na to beres cas?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRUKEV: kumquat se ale neloupe...
    kura ma mit prijemne kontrastni sladkou chut oproti kyselemu vnitrku... pokud teda je spravne uzrale ovoce...
    s pesticidama na povrchu je to stejne jako u jablka a pod. musi se proste jen poradne oplachnout ... ;o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCKINEZ: nenechávám maso dojít pokojové teploty.
    jako kdybych vařila pro nějakou vzácnou návštěvu, možná bych si dala záležet i na tomhle, ale těch 365 večeří a zhruba 150 obědů ročně (víkendy, prázdniny, nemoci dětí) stejně zmizí tak rychle (nebo nad nima někdo ohrne nos se slovy "fuj, to vypadá divně"), že nemá smysl vydávat energii na takové složité plánování :-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    CERMI_FOX: plněný papriky znám se syrovou rejží, když zbyla vařená, tak s tou.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: tak to by ti udelalo jiste radost treba kilo kumquatu, to je taky vesele loupani.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Taky hrozne rada loupu vareny vajicka 🙈
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SMOKY: Nikdy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SMOKY: na mykologickým bloku přednášek se uvádělo (kurz léčivých a jedlých hub 2012), že se v polsku ty něčím ošetřujou a je dobrý to oloupat
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    SMOKY: taky je loupu. Ale zase neloupu klouzky, což spousta lidí dělá, protože jim vadí ty jejich oslizlý klobouky. Já jenom oberu jehličí a rovnou je hodím na pánev.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SMOKY: Já. Jednak mě to baví, jednak jsou někdy zaprasený od substrátu. A to je radši oloupu, než abych je odrbával od hlíny.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: vetsinou jo, ja si to davam pak na oblicej :D mam to od mamy jeste ze sociku, na hydrataci pokozky :)
    na nejaky ty asijsky okurky v nalevu jsem to neloupala, ale jinak vetsinou jo (tak v jednom pripade z 20 jsem lina)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Btw loupete salatovky ? Neloupal sem je protoze sem linej , ale manzelka prisla s tim, ze se tam udrzuji latky z postryku a tak, tak sem je zacal loupat, nevim kolik je na tom pravdy nebo ne. Zni mi to jako urban legend :). Jinak treba korenovou zeleninu na vareni neloupu na primou konzumaci jo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: ja, protoze me to strasne bavi :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam