• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GALE
    GALE --- ---
    TOOMIX: Já bublám i svíčkovou. Pak jen vyndám maso a dodělám omáčku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: Chilli con carne, osobuco.

    A mrkni sem

    Beef Stews | Saveur
    https://www.saveur.com/gallery/beef-stews/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TOOMIX: Vídeňské roštěnky.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TOOMIX: kanadská stew
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: Taffelspitz
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Hovězí po burgundsku, na houbách, guláš. Máte prosím nějaké tipy na další dobrá, dlouho pobublávající jídla z hovězího?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: nutno dodat ze ten polskej vanocni borsc se dela z repnyho kvasu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: V našem velkorodu se jako postní polévka na Štědrý den jídá kyselka.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Což mi připomnělo, že jsem poctivě chodil do lesa, tak bych mohl pekáč houbovýho kuby letos vyrobit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Jasný, Vánoce jsou Vánoce, ale vem si, jaký jsou obrovský rozdíly na štědrovečerních stolech jen u nás v malý český kotlince – někde se drží klasiky kapra se salátem, jiní už od socíku přísahají na smaženou vinnou klobásu nebo na mísu řízků, další zas dávají přednost trve kvlt klasikám typu houbový kuba atd. atd.

    U mnohokrát větší země ty rozdíly budou ještě pestřejší.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: jo, tak t ochapu, na druhou stranu jsem v tomdle asi trochu pozadu, protoze si tak nejak myslim, ze vanoce jsou prpsote vanoce. Amici taky jedi krocana :-) Od NY po LA
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Z Ostravska, odkud pocházela máti, zas přišla jako postní polévka na Štědrý den hrachovka nebo čočkovka.
    [Taky patřím k papežencům, držím aj páteční rybu, když se zadaří :-)]
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: To záleží na každém soudruhovi. My papeženci rozlišujeme běžný půst od masa a přísný půst/půst újmy, kdy se člověk nají dosyta jen jednou denně. Ale to je fuk, to sem asi nepatří.

    RUTHLESS: Mno, Ukrajina je větší než Francie. A o pestrosti a regionálních rozdílech ve francouzský kuchyni asi nikdo nepochybuje, ne?

    Konkrétně moje paní je z ruskojazyčný části až úplně na východe (kousek od Luhansku, žel aktuálně zabráno Putinem) a tam tohle u nich nedělali, tak to pro ni i pro mě byla novinka.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Mohu mít dotaz, jak jako objevila? To doteď nevěděla, jaké jsou její tradice? Nebo se to proste tak desne liší na Ukrajině? Nebo v její rodině se to neřešilo?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: U mě je půst o tom, že jím opravdu až večer. Muž snídá vánočku a k obědu dostane zelňaču.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KEMENTARI: a v asii jede wontonová polévka, což je vývar s čínskými knedlíčky (plněné mletým masem). Tenhle skvělý koncept je naštěstí rozšířen po světě celkem hodně :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: To hodne pripomina, co je ji v Polsku - barszcz a v nem plavou malicky houbovo-zelny pierogi, rika se jim uszka. :) Nazvy se mirne lisi, ale jinak je to jak pres kopirak.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Uááá, moje báječná ukrajinská manželka objevila, že na Ukrajině na Štědrý den jedí postní boršč. Potud žádný překvápko, my máme postní kapří polívku, oni boršč, vo to by nebylo... jenže oni si ještě dělají postní vareniky (plněný kysaným zelím, bramborama, houbama... dokonce i variantu lehce na sladko plněnou mákem) a tyhle krasavce pak dávají na talíři do toho boršče!

    Můžeme si oprávněně klást otázku, co je tohle za půst, když si jeden tak skvostně hoduje, ale budu to muset brzy vyzkoušet.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HABRENKA: nikdy by me nenapadlo to na kremrole delat takhle a ne to namotavat :-) takze pardon, to neposlouzim. Btiw, co treba nejaky "kornout"? Dovedu si asi predtavit, ze listovy testo namackas na kornoutek... A bude to drzet (napadlo me to jako vosi hnizdo uprimne, jak jsou ty vanoce. A z toho jsem sel do kornoutu... to by na plneni bylo mozna i lepsi nez trubicka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam