• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: jo, tak t ochapu, na druhou stranu jsem v tomdle asi trochu pozadu, protoze si tak nejak myslim, ze vanoce jsou prpsote vanoce. Amici taky jedi krocana :-) Od NY po LA
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Z Ostravska, odkud pocházela máti, zas přišla jako postní polévka na Štědrý den hrachovka nebo čočkovka.
    [Taky patřím k papežencům, držím aj páteční rybu, když se zadaří :-)]
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: To záleží na každém soudruhovi. My papeženci rozlišujeme běžný půst od masa a přísný půst/půst újmy, kdy se člověk nají dosyta jen jednou denně. Ale to je fuk, to sem asi nepatří.

    RUTHLESS: Mno, Ukrajina je větší než Francie. A o pestrosti a regionálních rozdílech ve francouzský kuchyni asi nikdo nepochybuje, ne?

    Konkrétně moje paní je z ruskojazyčný části až úplně na východe (kousek od Luhansku, žel aktuálně zabráno Putinem) a tam tohle u nich nedělali, tak to pro ni i pro mě byla novinka.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Mohu mít dotaz, jak jako objevila? To doteď nevěděla, jaké jsou její tradice? Nebo se to proste tak desne liší na Ukrajině? Nebo v její rodině se to neřešilo?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: U mě je půst o tom, že jím opravdu až večer. Muž snídá vánočku a k obědu dostane zelňaču.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KEMENTARI: a v asii jede wontonová polévka, což je vývar s čínskými knedlíčky (plněné mletým masem). Tenhle skvělý koncept je naštěstí rozšířen po světě celkem hodně :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: To hodne pripomina, co je ji v Polsku - barszcz a v nem plavou malicky houbovo-zelny pierogi, rika se jim uszka. :) Nazvy se mirne lisi, ale jinak je to jak pres kopirak.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Uááá, moje báječná ukrajinská manželka objevila, že na Ukrajině na Štědrý den jedí postní boršč. Potud žádný překvápko, my máme postní kapří polívku, oni boršč, vo to by nebylo... jenže oni si ještě dělají postní vareniky (plněný kysaným zelím, bramborama, houbama... dokonce i variantu lehce na sladko plněnou mákem) a tyhle krasavce pak dávají na talíři do toho boršče!

    Můžeme si oprávněně klást otázku, co je tohle za půst, když si jeden tak skvostně hoduje, ale budu to muset brzy vyzkoušet.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HABRENKA: nikdy by me nenapadlo to na kremrole delat takhle a ne to namotavat :-) takze pardon, to neposlouzim. Btiw, co treba nejaky "kornout"? Dovedu si asi predtavit, ze listovy testo namackas na kornoutek... A bude to drzet (napadlo me to jako vosi hnizdo uprimne, jak jsou ty vanoce. A z toho jsem sel do kornoutu... to by na plneni bylo mozna i lepsi nez trubicka.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    RUTHLESS: to prave nechci, to jsou ty maly trubicky na sladky a motat jich 60, jebne mi... chtela bych testo do kteryho vrazim trubicku, povalim na prkynku nebo v dlanich a sup na plech (u sladkyho to tak jde, mozna zkusim proste to bez cukru :D )
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HABRENKA: Vem normálně pasy listoveho těsta a namotej je na trubičku. Moc bych to neřešil. Případně posypat nějakým seminkem a pqk teda plnit :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    JAEN: a to jde i "bez motani"? ja delam sladke a nemam zkusenost s jinym testem, tam proste svihnu malou trubicku do dlane, k ni lzicku testa a povalim na stole a mam obaleno...
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    JAEN: Na kremrole se klasicky používá listove. Někdo jen přidává smetanu.
    JAEN
    JAEN --- ---
    HABRENKA: za me klasicke kremrolove.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tip na testo na slane trubicky? nechci listove a nechci ho motat, chci udelat testo, z toho pak kousky rozvalet pres trubicku jako kdyz delam sladke a upect a plnit slanym... napadu vic, ale ocenim zkusenosti... tukove? tvarohove? dik!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: googli tortilla pinwheels. Tem vylozene slusi udelat je vecer pred.
    GALE
    GALE --- ---
    PETATA: Proležení si zaslouží salát coleslav a k němu hodit do trouby trhané maso. S pečivem jako když najdeš.
    PETATA
    PETATA --- ---
    BRUKEV: to bylo první, co jsem zkoušela, ale asi jsem zadávala nevhodná slova.. resp jsem našla jen quiche a zmíněné šneky
    ZCR
    ZCR --- ---
    PETATA: večír nějaký slušný kuskus? v lednici do druhého dne se všechno pěkně rozsákne a provoní... těstovinový salát dtto... sám si běžně dělám takové věci na den dva - ovšem má-li nějdo nějaký silný hygienicko-epidemiologický názor, nechať promluví, nebo mlčí navždy
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PETATA: Proležení sluší domácímu vlašáku. Na mých večírcích má velký úspěch, s rozpečeným pečivem.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PETATA: zkus filtr, uz se nekolikrat resilo. A dodej podklady: kolik osob, vsezravci, vegani? Studene, nebo se bud ohrivat?
    PETATA
    PETATA --- ---
    Občerstvení na oslavu

    Jsem nějak bez nápadu. Máte prosím nějaké tipy na občerstvení, co jde udělat předem? Oslavy máme v sobotu a v neděli a potřebuji toho co nejvíce připravit dopředu

    Moje klasika jsou quiche, ty určitě budou, nějaké pomazánky... Ale třeba šneci z listového těsta jsou nejlepší čerstvé, na to nemám prostor. Čemu naopak sluší proležení?

    Díky za nápady
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam