• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Asi to neni Kosheen a jiste mi ted reknete, jak si tim ohrožuju zdravi, ale nevyloupany ty ořechy vydrzej strasne dlouho. Ja tu mam nejaky uz dva roky a stale z nich pecu. Zlukly nejsou, takze bych se pomalé konzumace nebala.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    oprazit + olej s kořením a sežereš to do tejdne u TV
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak tedy si udělej hezký večer s nějakým seriálem, ořechy vyloupej a vraž do mrazáku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOMAJDA: pečeš-li občas domácí chleba, tak tam přihoď hrst mletých ořechů...
    není to sice moc, ale trochu odebereš :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DA_NIELA: ! pesto vubec neni spatnej napad!
    ...a uz brzo bude medvedi cesnek nechal bych si nejake orechy na tohle medvedi pesto...
    Ja zkousel medvedi pesto i s kesu orisky a je take uzasne - vlastne se da asi skoro s kazdejma orechama, tak proc ne s vlasakama? :O) a spotreba je u toho dabelsky velika! :O))
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    TRISSIE: Díky! Ale jak se mi podařilo zmotat odkaz, to nevím...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BALAENA: Ach, to jsem nevěděla... děkuju za informaci.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VOMAJDA: pesto, se susenejma rajcstama nebo bylinkama.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADELHAIDA: pokud se něco nezměnilo, v době, kdy měl Junior alergii na BKM, Hera obsahovala mléčnou složku. Ale některé "žluté" margaríny ji neměly, chce to lupů a číst složení
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Já mám ráda tohle, říkáme tomu Žihadla:

    200g Hery
    100 g cukru
    100 g medu
    200 g ořechů

    Heru rozpustíme, přidáme med a cukr. 1-2 minuty povaříme a přidáme ořechy. Hmotu nalejeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut.

    Heru v tom díky medu a ořechům není znát. Těsto lze využít různý, my používáme tohle:

    300g hl.mouky
    70g Hery
    50g moučkovýho cukru
    lžička prdopeč
    1 velké vejce
    špetka soli

    Všechno smíchat a vypracovat těsto, které se rozválí a vtlačí do vymazané koláčové formy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOMAJDA: z dvou tašek se zblázníš. Udělej trochu od každýho receptu a zbytek ořechů rozdej, nebo vrať veverkám :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOMAJDA: závin. Buď línou verzi z listového těsta (v lidlu mají celkem dobré máslové) a nebo teda udělat těsto.

    5x ořechová náplň pro sladké pečení | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/5x-orechova-napln-pro-sladke-peceni-anusina-usporna-v-hmozdiri-tlucena-orechova-napln

    Kynutý závin s ořechovou náplní podle Pepy Maršálka | Potten & Pannen - Staněk
    https://www.pottenpannen.cz/recepty-a-rady/kynuty-zavin-s-orechovou-naplni-podle-pepy-marsalka

    A nebo upeč s kořením.

    Smíchej olej, med, sůl, chillli a příadědně další koření (např římský kmín, sušený česnek, rozmarýn, uzená paprika, garam masala a podobně). öbal v tom ořechy a dej to na plechu do trouby vyhřáté na 150° tak na 15 minut.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    GALE: to je určitě super nápad a asi to udělám, díky za tip!
    Ale není to asi úplně to, co jsem hledal a hlavně mám těch ořechů dvě tašky a to by bylo nějakýho medu 😀

    Říkal jsem si, že bych zkusil vyrobit třeba medovník, ale pak jsem zjistil, že to je samý máslo a smetana a vegan varianty receptů mi přišly podle fotek divný…
    GALE
    GALE --- ---
    VOMAJDA: Zkus trochu naložit do medu. Disciplinovaní přidávají na lívance, palačinky nebo müsli. My ostatní to žereme lžící rovnou ze sklenice.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Nějak se mi doma nahromadilo větší množství vlašských ořechů a já bych z nich rád něco vyrobil. Ideálně něco sladkého, ale jsem limitován tím, že v tom nesmí být mléko a mléčné výrobky (alergen 7). Máte někdo něco ověřeného, co byste mi doporučili?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Já takhle vařívám tarhoňu v omáčce z rajčat a unavených zbytků z lednice. Ale nějak jsem to měla spojený jen s tou tarhoňou, která je drobná. I tak to vaření v omáčce trvá dlouho, oproti vaření ve vodě.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    RUTHLESS: asi mas pravdu s těma těstovinama, tento recept je v nějaké záloze, sama jsem to to s nimi ještě nedělala. Koukala jsem na nějaké zahraniční stránky a IG účty a tam to lidi a oblibou jí a prezentují :) Dělala jsem variantu v troube s jáhly a ta byla moc dobra. Jahly však obecně v oblibě moc nejsou, u nás skvělá bezlepkova varianta :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: jaký je teď podle Vatikánu poměr? 1 zlomená špageta = 2,79 koťátka?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: a minestrone je co? :-)
    (já vím, že polívka, ale tam taky hodíš suchou pastu a necháš ji plně uvařit v tom základu)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: :-) Ono se úplně přesně neví, proč se to jmenuje all assasinata. Možná i proto, že u toho lidi dělaj věci, za který většina Italů vraždí :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam