• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADALIM: nevím, jak to dělá S_V_E_T_Y_L_K_O, ovšem můžu se podělit o odzkoušený recept do pomalého hrnce (asi by šlo adaptovat na pomalé pečení v troubě):
    https://tastesbetterfromscratch.com/slow-cooker-three-cheese-ziti/

    dobré to je, ne že ne. Obecně, těstoviny vařené nikoli ve vodě, ale v omáčce, jsou chuťově úplně jinde. Dávala jsem sem kdysi recept na variaci na boloňskou omáčku, kde se právě těstoviny vařily přímo v omáčce, to bylo taky moc fajn, můžu zkusit pohledat.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    DROOPI: Můžu dotaz? Ty těstoviny a cocku dáváš do pekáče neuvarene? Zajímal by mne postup:-) diky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky moc za tip. Abych se priznal, tak se mi uplne nelibila predstava, ze budu cpat rohlik do pracne vykosteneho kurete, ale veril jsem ti a nelituji, protoze to bylo dokonaly. Priste udelam vic nadivky bokem :)

    [POHODAVOLE @ Rádi jíme...]
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    FAT: jo, Kluk v akci....
    FAT
    FAT --- ---
    DROOPI: Filip Sajler? Co vařil se Slaninou?
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    KASUMI: jmenuje se Sajler a nespojil se nybrz ho Hopi koupilo, vybudovalo mu vyvarovnou za strasny prachy a krome vyvaru tam produkuji i hotova jidla v plastove krabicce. Mel jsem ten vyvar a neni spatnej, ale malicko tomu neco chybi, stejne tak tem jidlum v ty krabicce. Pardon za OT.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    TRISSIE: mám některé dny takové šílené ze si do pomaleho hrnce nachystám jídlo už večer před spaním, na noc to dam do lednice a ráno zapnu. Receptu znáš zřejmě víc než já :) Zachraňuje mě i trouba. Časování na troubě. Chystám si jídlo do pekace podle času a sil. Někdy to zvládnu večer, to si s tím víc vyhraji, pr: je to nějaké maso, cibulka, brambory, petrzel, voda, kořeni… jindy si to nachystám rano a to muže být někdy otazka i 5 minut. Např.: těstoviny, mrazený špenát, vývar, červená čočka, rajcata ( můžou být o konzervované) syr , smetana, kořeni dle libosti. Takové pomalé pečení v troubě :) V pomalým hrnci mám polévky, v troubě druhé jídlo. Nedělám to tak porad protože to není ekonomické. Ale znám rodiny kde mají dva pomalé hrnce :) v případě, ze más rýžovár, tak dělat rizota. Zmrazená zelenina s ryzí do hrnce a jidlo do 30 minut hotové. Asi muže pomoci si rozvrhnout co vařit na cely týden dopředu, udělat si jídelníček? Vše co lze si nachystat o víkendu, nachstat zeleninu udělat a ji jak do lednice tak zamrazit co lze. Také zkusit o vikendu uvařit na dva dny dopředu? A ty tři už půjdou zvládnou lépe?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ted mi kolega radil, ze ten borec z perfect canteen, nevim ted jmeno, se spojil s Hopi (?) a prodava udělany vyvary, kde ta cena uz dava smysl a maji to i v makru. 80 kc na litr nebo tak. A prej jsou super. K debate o “polotovarech”. Nezkousela jsem.

    Mne prijde, ze kdyz kupuju veci na vyvar, je to vzdycky raketa, ale asi z toho vyjde objemove vic. Ale zase kdyz chce clovek usetrit cas 🤷‍♀️
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VSICHNIMAME: samy o sobě sice ne, ale v rámci zapečení s něčím dalším předpripravenym se rozhodně snesou.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BONEMINA: zrovna tyhle brambory ale nikdy nejsou tak dobre, jako klasické.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: asi za nás budeš muset vyzkoušet meal preps ve velkým ;) já osobně neznám nikoho, kdo by to dělal důsledně jako v těch USA videích..takže se ráda nechám inspirovat
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: zapékané věci mě zachraňují od doby, kdy se potkávalo podvečerní krmení dvojčat s časem večeře batolete :-)

    jinak teda z věcí, co se mi osvědčily - mrazit maso ve finální podobě (takže třeba už nakrájené na kostky, kusy masa na pečení očištěné).
    mrazit/chladit "v půlce procesu" - to začalo jako nouzovka (takový ten kus masa, co je absolutně nutné spotřebovat ještě dnes), ale teď to dělám programově. Mleté osmahlé na cibuli a naporcované, marinované kuřecí kostky na kungpao... dneska jsem zbytek krůtího prsa nakrájela a opekla a bude to základ na úterní smaženou rýži s kuřetem a zeleninou, tím se finální čas v kuchyni zkrátí někam k deseti minutám a to už jde. Jo a sekaná jde zamrazit neupečená a péct rovnou z mrazáku (jen je potřeba snížit teplotu a prodloužit dobu pečení).

    v USA tyhle "weekend preps" nebo "freezer cooking" jedou ve velkém, asi si ještě pár stránek projdu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: říkám si, že vy jste ideální domacnost pro různé polotovary pro gastroprovoz. Předchystané předvařené zavakuované brambory, zeleniny apod.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: na váš průběh večera se mi zdají vhodné věci do trouby. přijdeš domů, připravíš, a ve vhodnou dobu do trouby strčíš, a hlídat nemusíš nic.třeba mě napadají lasagne se špenátem a creme fraiche (pokud teda jedí špenát), ale zapékat se dá vlastně všechno :)
    ze soudku “poloteplé”, resp. alespoň jedna surovina teplá mě napadá pečená jednodruhová zelenina: červené zelí nebo květák, k tomu něco k namazání na chleba /bagetu, případně do trouby k tomu květáku strčit tousty nebo bagetu (pokud opravdu nechcete jen tak chleba);
    jenom příklady…na procesuální úrovni je výhoda trouby a zapečených věcí, že jednotlivé suroviny se dají připravit předem: třeba o víkendu při přípravě hlavních jídel).
    plus máš za dotaz, ráda se inspiruji :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Počítaj se do teplýho jídla i polívky? Tam se hodně hodí mít v mrazáku vařený luštěniny (ty se hodí i na ty různý nákypy a placky). Pečená zelenina taky není náročná na přípravu, a když se na ni před koncem pečení dá sýr nebo slanina, zasytí.

    Navrhuju spíš takový ty jídla, co jim člověk věnuje deset minut po příchodu domů a pak může dvě hodiny něco dělat, to by mohlo být též OK...?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: zapečené tortily s čímkoliv, kuře na paprice, omeleta...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Rozumím, tohle je pro mě pohodlnější že je to k dispozici hned :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Drůbež na víně. Naporcovanýho ptáka a nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením zaleješ čerrveným a vaříš, dokud to není měkké (nevím, jak crockpot, já to dělám v normálním hrnci). Vytáhneš maso, co zůstane v hrnci rozmixuješ na omáčku.

    Čočkový nákyp alá sekaná. Dá se udělat o víkendu a den stará je IMHO i lepší, takže když se jí udělá hodně... recept můžu dodat, pokud by byl zájem. V jednoduché verzi je příprava vlastně vcelku rychlá, ve vymazlené je trochu náročnější.

    Teď jsem si dost oblíbila placky z červené čočky. Čočka se namočí do vody (cca 200 g čočky na 300 ml vody) a nechá se aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc či den) bobtnat. Pak se to rozmixuje se solí, kořením (třeba jako na bramboráky, nebo kari) a trochou oleje na hustotu těsta na lívance a děláš na pánvi. Ty bys asi ocenila spíš verzi do trouby, tam se hodí dát míň vody a lžičku psylia.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: boloňskou teda mrazím, ale považuju ji za základ obsahu mrazáku :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tipy na jedla ti davat nebudem, ale mojim priatelom su vakuovacie dozy, takze ked mam raz za cas chut, navarim nieco naviac a bud na par dni ulozim hotove porcie do chladnicky, alebo zamrazim. a ako hotove zamrazene a rozmrazene jedla fakt nemusim, tak zmrazene zavakuovane sa daju.

    sikovne dozy ma status, ta mala pumpa (mam elektricku aj rucnu) je sikovnejsia nez hadice od zvatacko-vakuovacky na folie: https://www.status-pomocnici.sk/kategoria/vakuove-uskladnenie-potravin?offset=0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam