• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    FAT
    FAT --- ---
    DOCKINEZ: Dělám kysané. Nejdřív nechat zčervenat cibulku na sádle, na ní vymačkané zelí a dusit pospolu. Podlejvám vodou. Když zelí změkne, tak ho dochutím solí, vymačkanou zelnou šťávou a cukrem. A nakonec přidám instantní světlou jíšku, nebo když se mi chce s tím crcat, tak nastrouhaný brambor. Nikdy mi nic neteče.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, jak děláte takový to moravský dušený zelí? Ať dělám, jak dělám, mám chuť vždy fajn až vynikající, ale na talíři to furt pouští vodu. Nedaří se mi trefit optimální úroveň zahuštění. Zahušťuju syrovou bramborou, v nouzi alternativně moukou, výsledky jsou podobné.

    Vlastně nejlepších výsledků dociluju, když extra na pánvi vypeču slaninu na škvarky, ty dám stranou, vypečený sádlo zapráším moukou a udělám sádlovou jíšku. Tou pak zahustím dušený zelí a škvarkama zelí posypu na talíři. Nápad jistě dobrý, ale - ruku na srdce - to už je jiná soutěž a nejde o čvachtavý moravský zelíčko, jak ho známe a milujeme.

    Já bych chtěl spolehlivě trefovat tu klasiku z lidových jídelen a poctivých čtyřek.

    Děkuji za tipy, nejspíš mi něco furt uniká.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: vypada to fajn. Ja nikdy krom klasicke cocky s klobasou/vejcem moc lusteniny nejedl, bo u nas se moc nevarily.
    Manzelka naopak byla lusteniny varit zvykla, takze si nyni pochutnavam na cockove polevce se susenyma hribkama a basmati s cizrnou je moje oblibena priloha.
    Budiz me manzelce chvala!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KULA: já mám pak rád i čočkovou "sekanou" - obecně čočka může být fajn alternativa mletemu masu, třeba Shepherd's pie z červený čočky je super.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KULA: dělám rychlou cizrnu s curry. uvařenou nebo vypláchnutou sterilovanou cizrnu ohřeju v trošce oleje, přidám lžíci červený curry pasty a pixlu kokosovýho mlíka.
    případně zlatou curry pastu s vodou místo kokosu. rejže se v rejžovaru mezitím udělá sama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak skvělý recept jak i zaryté masožrouty zviklat na to, že bezmasé jídlo s luštěninou může být dobré je čočka s rýží. Nejlepší je s drobnozru černou, či zelenou čočkou, ale jde to i s běžnu velkou. Klíčem je mít fakt hdně osmažené cibulky. Ideálně středně velkou cibuli na osobu.

    Mujaddara neboli čočka s rýží - Hrnec v hlavě
    https://hrnecvhlave.cz/mujaddara-neboli-cocka-s-ryzi/

    zde v maximaistickém pojetí Yotama Ottolenghiho

    Yotam Ottolenghi's mejadra recipe | Vegan food and drink | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/09/mejadra-recipe-yotam-ottolenghi
    KULA
    KULA --- ---
    ZUZKAOU: O těch oligosacharidech by se mi to hodilo vědět včera, ale už jsem z těch 4 litrů Chilli con Carne dost ujedl, tak "příště" bude brzy. Děkuji!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KULA:
    https://www.megaknihy.cz/kucharky-od-ceskych-profesionalu/305120-zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale.html
    Luštěniny (Edice Apetit) - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/lusteniny/512293-lusteniny-edice-apetit.html

    Jinak základní trik je namočit luštěniny, pak je dát do studené vody, přivést k varu, minutu, dvě vařit a pak to slít a dát do osolené vody či vývaru a přidat koření. Tím se výrazně zlepší chuť luštěnin. A zároveň tím dlouhým máčením a výměnou vody při vaření vylouhuješ víc oligosacharidů - což je to co nadýmá. V pohodě je i normální konzevovaná luštěnina, jen bude trávit dramatičtěji. Obecně pokud člověk začne jíst nejdřív malé porce, ale každý den, tak se do pár týdnů mikroflora přizpůsobí a bude luštěniny trávit bez větších efektů.

    Na takové navykání jsou ideální pomazánky - jako třeba hummus, ale na podobném princpu můžeš udělat z čehokoliv - prostě rozmixuješ luštěninu s nějakým tukem a kořením a dost pomůže přidat opečené houby a cibule.

    Letní pomazánka z červené čočky | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/letni-pomazanka-z-cervene-cocky
    Recept od Viki – Veganská čočková paštika s houbami a ořechy | ROSSMANN
    https://www.rossmann.cz/trendy-a-inspirace/recept-od-viki-veganska-cockova-pastika-s-houbami-a-orechy
    Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachu
    Svěží fazolový dip s miso pastou | CountryLife
    https://www.countrylife.cz/svezi-fazolovy-dip-s-miso-pastou

    nebo uvařit luštěniny a pak v troubě, nebo ještě lépe ve vzdušné fritéze udělat křupavou pučálku. Jde to udělat s čímkoiv (fazoe, citzna, hrách, čočka, soja, boby)

    https://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/

    Případně chceš mít v mrazáku zamražené uvařené těstoviny a hodit si lžíci do salátu či polévky.


    Zároveň jsou luštěniny fakt skvělá a velmi rozmanitá surovina a používá se po celém světě, takže pokud ti vadí česká verze plný talíř něčeho s čensekem a majoránkou, tak k české klasice se vracej až časem.
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    KULA: Mi se celkem líbí tenhle kanál https://www.youtube.com/@FoodImpromptu
    A manželka si kdysi přála kuchařky Máma v kuchyni, tam bylo taky dost věcí s luštěninami, jen je třeba o dost odvážněji kořenit. https://mamavkuchyni.cz/
    KULA
    KULA --- ---
    RUTHLESS: hele, já většinu receptů čtu na půl oka. Potom, co byl jeden můj kolega "redaktor - plnič obsahu agregačních webů" tak vím, s jak horkou klávesnicí se to píše. Párovat obrázky s obsahem, na to není čas :D, je potřeba přitahovat stovky generických vyhledávání a prodávat to jako focusovaný traffic inzerentům.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: mne se u toho receptu nejvic libi tendle tip:

    Tip: Podávejte s těstovinami, bramborovými nočky nebo s houskovým knedlíkem.



    A na videu maj rejzi :-)
    KULA
    KULA --- ---
    Zdar, včera jsem si rozšířil obzory Cizrnou na paprice - https://www.countrylife.cz/cizrna-na-paprice ,
    Mile mě to překvapilo, nejvíc mě bavila ta mrkev. Chtěl bych se v téhle bezmasé za to luštěninové zahradě dovzdělat, neměl byste prosím někdo typy na přehledy podobných receptů a nebo co googlit za konkrétní pokrmy?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRIX_XIRT: zázvorový shoty
    GALE
    GALE --- ---
    TRIX_XIRT: Zázvorový likér nebo džus. Opravdu hodně zázvoru se nastrouhá na šťáva se vymačká přes sítko nebo plátno. Přidá se vodka v poměru 1:1 ke šťávě. Přidává se pak citronová šťáva a med dle chuti. V lednici to vydrží celou zimní sezónu, když je třeba rozehnávat rýmu.
    Nechci to mít alkoholické, tak ředím převařenou vodou. To mi vydrželo tak měsíc.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já dělám to, že nakrájím na miniaturní kostičky (kdyby mě to tolik neprudilo tak nastrouham) a dávám do tvoritek na led. Zaliju trochou vody a dávám do mrazáku. A dle potřeby vytahují do čaje, limonády nebo o na vaření pokud zrovna nemám.
    SAL
    SAL --- ---
    TRIX_XIRT: rozmixuju na smoothie, přecedím, zamrazím kostičky. Při nemoci do čaje, nebo kamkoliv, kam by šel čerstvej.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRIX_XIRT: Teď jsem z polotovaru, meruňkového rozvaru, udělala zavařeninu. Zázvor na malý kostky, xylitol nebo cukr, vařit v meruňkách a zahustit citrusovým pektinem. Je to síla. Výborné k sýrům. Aj ze samotného zázvoru jsem takto vytvořila zavařeninu, místo meruní dokyseleno citronem. Ještě větší síla.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRIX_XIRT: zavařit zazvorovo česnekovou pastu
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRIX_XIRT: Zazvorovici.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRIX_XIRT: Dá se udělat i zázvorový olej. 10-15 cm kousek (prostě takovej průměrnej kořínek) nastrouháš do čtvrt litru oleje a zahříváš to dvě hodiny na 60-70°C (když nemáš potravinářskej teploměr, jde to v troubě). Pak přecedíš přes plátýnko nebo jemný sítko a máš hotovo. Výhoda oproti sirupu je, že to není sladký. Teď mě napadlo, jestli by to šlo zkombinovat s chilli...
    ZCR
    ZCR --- ---
    TRIX_XIRT: nakládaný myslíš kandovaný?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam