• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KULA
    KULA --- ---
    ZUZKAOU: O těch oligosacharidech by se mi to hodilo vědět včera, ale už jsem z těch 4 litrů Chilli con Carne dost ujedl, tak "příště" bude brzy. Děkuji!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KULA:
    https://www.megaknihy.cz/kucharky-od-ceskych-profesionalu/305120-zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale.html
    Luštěniny (Edice Apetit) - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/lusteniny/512293-lusteniny-edice-apetit.html

    Jinak základní trik je namočit luštěniny, pak je dát do studené vody, přivést k varu, minutu, dvě vařit a pak to slít a dát do osolené vody či vývaru a přidat koření. Tím se výrazně zlepší chuť luštěnin. A zároveň tím dlouhým máčením a výměnou vody při vaření vylouhuješ víc oligosacharidů - což je to co nadýmá. V pohodě je i normální konzevovaná luštěnina, jen bude trávit dramatičtěji. Obecně pokud člověk začne jíst nejdřív malé porce, ale každý den, tak se do pár týdnů mikroflora přizpůsobí a bude luštěniny trávit bez větších efektů.

    Na takové navykání jsou ideální pomazánky - jako třeba hummus, ale na podobném princpu můžeš udělat z čehokoliv - prostě rozmixuješ luštěninu s nějakým tukem a kořením a dost pomůže přidat opečené houby a cibule.

    Letní pomazánka z červené čočky | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/letni-pomazanka-z-cervene-cocky
    Recept od Viki – Veganská čočková paštika s houbami a ořechy | ROSSMANN
    https://www.rossmann.cz/trendy-a-inspirace/recept-od-viki-veganska-cockova-pastika-s-houbami-a-orechy
    Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachu
    Svěží fazolový dip s miso pastou | CountryLife
    https://www.countrylife.cz/svezi-fazolovy-dip-s-miso-pastou

    nebo uvařit luštěniny a pak v troubě, nebo ještě lépe ve vzdušné fritéze udělat křupavou pučálku. Jde to udělat s čímkoiv (fazoe, citzna, hrách, čočka, soja, boby)

    https://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/

    Případně chceš mít v mrazáku zamražené uvařené těstoviny a hodit si lžíci do salátu či polévky.


    Zároveň jsou luštěniny fakt skvělá a velmi rozmanitá surovina a používá se po celém světě, takže pokud ti vadí česká verze plný talíř něčeho s čensekem a majoránkou, tak k české klasice se vracej až časem.
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    KULA: Mi se celkem líbí tenhle kanál https://www.youtube.com/@FoodImpromptu
    A manželka si kdysi přála kuchařky Máma v kuchyni, tam bylo taky dost věcí s luštěninami, jen je třeba o dost odvážněji kořenit. https://mamavkuchyni.cz/
    KULA
    KULA --- ---
    RUTHLESS: hele, já většinu receptů čtu na půl oka. Potom, co byl jeden můj kolega "redaktor - plnič obsahu agregačních webů" tak vím, s jak horkou klávesnicí se to píše. Párovat obrázky s obsahem, na to není čas :D, je potřeba přitahovat stovky generických vyhledávání a prodávat to jako focusovaný traffic inzerentům.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: mne se u toho receptu nejvic libi tendle tip:

    Tip: Podávejte s těstovinami, bramborovými nočky nebo s houskovým knedlíkem.



    A na videu maj rejzi :-)
    KULA
    KULA --- ---
    Zdar, včera jsem si rozšířil obzory Cizrnou na paprice - https://www.countrylife.cz/cizrna-na-paprice ,
    Mile mě to překvapilo, nejvíc mě bavila ta mrkev. Chtěl bych se v téhle bezmasé za to luštěninové zahradě dovzdělat, neměl byste prosím někdo typy na přehledy podobných receptů a nebo co googlit za konkrétní pokrmy?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRIX_XIRT: zázvorový shoty
    GALE
    GALE --- ---
    TRIX_XIRT: Zázvorový likér nebo džus. Opravdu hodně zázvoru se nastrouhá na šťáva se vymačká přes sítko nebo plátno. Přidá se vodka v poměru 1:1 ke šťávě. Přidává se pak citronová šťáva a med dle chuti. V lednici to vydrží celou zimní sezónu, když je třeba rozehnávat rýmu.
    Nechci to mít alkoholické, tak ředím převařenou vodou. To mi vydrželo tak měsíc.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já dělám to, že nakrájím na miniaturní kostičky (kdyby mě to tolik neprudilo tak nastrouham) a dávám do tvoritek na led. Zaliju trochou vody a dávám do mrazáku. A dle potřeby vytahují do čaje, limonády nebo o na vaření pokud zrovna nemám.
    SAL
    SAL --- ---
    TRIX_XIRT: rozmixuju na smoothie, přecedím, zamrazím kostičky. Při nemoci do čaje, nebo kamkoliv, kam by šel čerstvej.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRIX_XIRT: Teď jsem z polotovaru, meruňkového rozvaru, udělala zavařeninu. Zázvor na malý kostky, xylitol nebo cukr, vařit v meruňkách a zahustit citrusovým pektinem. Je to síla. Výborné k sýrům. Aj ze samotného zázvoru jsem takto vytvořila zavařeninu, místo meruní dokyseleno citronem. Ještě větší síla.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRIX_XIRT: zavařit zazvorovo česnekovou pastu
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRIX_XIRT: Zazvorovici.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRIX_XIRT: Dá se udělat i zázvorový olej. 10-15 cm kousek (prostě takovej průměrnej kořínek) nastrouháš do čtvrt litru oleje a zahříváš to dvě hodiny na 60-70°C (když nemáš potravinářskej teploměr, jde to v troubě). Pak přecedíš přes plátýnko nebo jemný sítko a máš hotovo. Výhoda oproti sirupu je, že to není sladký. Teď mě napadlo, jestli by to šlo zkombinovat s chilli...
    ZCR
    ZCR --- ---
    TRIX_XIRT: nakládaný myslíš kandovaný?
    TRIX_XIRT
    TRIX_XIRT --- ---
    Ahoj,
    mám hodně zázvoru, který potřebuji zpracovat.
    Napadl mě zázvorový sirup, nakládaný mi moc nechutná.
    Máte tipy co s ním?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    AIJA: tak nějaký z těch ořechů se mi doma válely už přes rok a vůbec nic jim nebylo.

    Budu pospíchat pomalu :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    VOMAJDA:
    Hlavně si pospěš, protože vyschnou a je po srandě:-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VOMAJDA: A co nejaka domaci granola? Napect, do sklenic, konzumovat k snidani
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Asi to neni Kosheen a jiste mi ted reknete, jak si tim ohrožuju zdravi, ale nevyloupany ty ořechy vydrzej strasne dlouho. Ja tu mam nejaky uz dva roky a stale z nich pecu. Zlukly nejsou, takze bych se pomalé konzumace nebala.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    oprazit + olej s kořením a sežereš to do tejdne u TV
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam