• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KULA: já mám pak rád i čočkovou "sekanou" - obecně čočka může být fajn alternativa mletemu masu, třeba Shepherd's pie z červený čočky je super.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KULA: dělám rychlou cizrnu s curry. uvařenou nebo vypláchnutou sterilovanou cizrnu ohřeju v trošce oleje, přidám lžíci červený curry pasty a pixlu kokosovýho mlíka.
    případně zlatou curry pastu s vodou místo kokosu. rejže se v rejžovaru mezitím udělá sama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KULA:
    https://www.megaknihy.cz/kucharky-od-ceskych-profesionalu/305120-zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale.html
    Luštěniny (Edice Apetit) - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/lusteniny/512293-lusteniny-edice-apetit.html

    Jinak základní trik je namočit luštěniny, pak je dát do studené vody, přivést k varu, minutu, dvě vařit a pak to slít a dát do osolené vody či vývaru a přidat koření. Tím se výrazně zlepší chuť luštěnin. A zároveň tím dlouhým máčením a výměnou vody při vaření vylouhuješ víc oligosacharidů - což je to co nadýmá. V pohodě je i normální konzevovaná luštěnina, jen bude trávit dramatičtěji. Obecně pokud člověk začne jíst nejdřív malé porce, ale každý den, tak se do pár týdnů mikroflora přizpůsobí a bude luštěniny trávit bez větších efektů.

    Na takové navykání jsou ideální pomazánky - jako třeba hummus, ale na podobném princpu můžeš udělat z čehokoliv - prostě rozmixuješ luštěninu s nějakým tukem a kořením a dost pomůže přidat opečené houby a cibule.

    Letní pomazánka z červené čočky | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/letni-pomazanka-z-cervene-cocky
    Recept od Viki – Veganská čočková paštika s houbami a ořechy | ROSSMANN
    https://www.rossmann.cz/trendy-a-inspirace/recept-od-viki-veganska-cockova-pastika-s-houbami-a-orechy
    Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachu
    Svěží fazolový dip s miso pastou | CountryLife
    https://www.countrylife.cz/svezi-fazolovy-dip-s-miso-pastou

    nebo uvařit luštěniny a pak v troubě, nebo ještě lépe ve vzdušné fritéze udělat křupavou pučálku. Jde to udělat s čímkoiv (fazoe, citzna, hrách, čočka, soja, boby)

    https://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/

    Případně chceš mít v mrazáku zamražené uvařené těstoviny a hodit si lžíci do salátu či polévky.


    Zároveň jsou luštěniny fakt skvělá a velmi rozmanitá surovina a používá se po celém světě, takže pokud ti vadí česká verze plný talíř něčeho s čensekem a majoránkou, tak k české klasice se vracej až časem.
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    KULA: Mi se celkem líbí tenhle kanál https://www.youtube.com/@FoodImpromptu
    A manželka si kdysi přála kuchařky Máma v kuchyni, tam bylo taky dost věcí s luštěninami, jen je třeba o dost odvážněji kořenit. https://mamavkuchyni.cz/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: mne se u toho receptu nejvic libi tendle tip:

    Tip: Podávejte s těstovinami, bramborovými nočky nebo s houskovým knedlíkem.



    A na videu maj rejzi :-)
    KULA
    KULA --- ---
    Zdar, včera jsem si rozšířil obzory Cizrnou na paprice - https://www.countrylife.cz/cizrna-na-paprice ,
    Mile mě to překvapilo, nejvíc mě bavila ta mrkev. Chtěl bych se v téhle bezmasé za to luštěninové zahradě dovzdělat, neměl byste prosím někdo typy na přehledy podobných receptů a nebo co googlit za konkrétní pokrmy?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRIX_XIRT: zázvorový shoty
    GALE
    GALE --- ---
    TRIX_XIRT: Zázvorový likér nebo džus. Opravdu hodně zázvoru se nastrouhá na šťáva se vymačká přes sítko nebo plátno. Přidá se vodka v poměru 1:1 ke šťávě. Přidává se pak citronová šťáva a med dle chuti. V lednici to vydrží celou zimní sezónu, když je třeba rozehnávat rýmu.
    Nechci to mít alkoholické, tak ředím převařenou vodou. To mi vydrželo tak měsíc.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já dělám to, že nakrájím na miniaturní kostičky (kdyby mě to tolik neprudilo tak nastrouham) a dávám do tvoritek na led. Zaliju trochou vody a dávám do mrazáku. A dle potřeby vytahují do čaje, limonády nebo o na vaření pokud zrovna nemám.
    SAL
    SAL --- ---
    TRIX_XIRT: rozmixuju na smoothie, přecedím, zamrazím kostičky. Při nemoci do čaje, nebo kamkoliv, kam by šel čerstvej.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRIX_XIRT: Teď jsem z polotovaru, meruňkového rozvaru, udělala zavařeninu. Zázvor na malý kostky, xylitol nebo cukr, vařit v meruňkách a zahustit citrusovým pektinem. Je to síla. Výborné k sýrům. Aj ze samotného zázvoru jsem takto vytvořila zavařeninu, místo meruní dokyseleno citronem. Ještě větší síla.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRIX_XIRT: zavařit zazvorovo česnekovou pastu
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRIX_XIRT: Zazvorovici.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRIX_XIRT: Dá se udělat i zázvorový olej. 10-15 cm kousek (prostě takovej průměrnej kořínek) nastrouháš do čtvrt litru oleje a zahříváš to dvě hodiny na 60-70°C (když nemáš potravinářskej teploměr, jde to v troubě). Pak přecedíš přes plátýnko nebo jemný sítko a máš hotovo. Výhoda oproti sirupu je, že to není sladký. Teď mě napadlo, jestli by to šlo zkombinovat s chilli...
    ZCR
    ZCR --- ---
    TRIX_XIRT: nakládaný myslíš kandovaný?
    TRIX_XIRT
    TRIX_XIRT --- ---
    Ahoj,
    mám hodně zázvoru, který potřebuji zpracovat.
    Napadl mě zázvorový sirup, nakládaný mi moc nechutná.
    Máte tipy co s ním?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    AIJA: tak nějaký z těch ořechů se mi doma válely už přes rok a vůbec nic jim nebylo.

    Budu pospíchat pomalu :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    VOMAJDA:
    Hlavně si pospěš, protože vyschnou a je po srandě:-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VOMAJDA: A co nejaka domaci granola? Napect, do sklenic, konzumovat k snidani
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Asi to neni Kosheen a jiste mi ted reknete, jak si tim ohrožuju zdravi, ale nevyloupany ty ořechy vydrzej strasne dlouho. Ja tu mam nejaky uz dva roky a stale z nich pecu. Zlukly nejsou, takze bych se pomalé konzumace nebala.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    oprazit + olej s kořením a sežereš to do tejdne u TV
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak tedy si udělej hezký večer s nějakým seriálem, ořechy vyloupej a vraž do mrazáku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOMAJDA: pečeš-li občas domácí chleba, tak tam přihoď hrst mletých ořechů...
    není to sice moc, ale trochu odebereš :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DA_NIELA: ! pesto vubec neni spatnej napad!
    ...a uz brzo bude medvedi cesnek nechal bych si nejake orechy na tohle medvedi pesto...
    Ja zkousel medvedi pesto i s kesu orisky a je take uzasne - vlastne se da asi skoro s kazdejma orechama, tak proc ne s vlasakama? :O) a spotreba je u toho dabelsky velika! :O))
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    TRISSIE: Díky! Ale jak se mi podařilo zmotat odkaz, to nevím...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BALAENA: Ach, to jsem nevěděla... děkuju za informaci.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VOMAJDA: pesto, se susenejma rajcstama nebo bylinkama.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADELHAIDA: pokud se něco nezměnilo, v době, kdy měl Junior alergii na BKM, Hera obsahovala mléčnou složku. Ale některé "žluté" margaríny ji neměly, chce to lupů a číst složení
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Já mám ráda tohle, říkáme tomu Žihadla:

    200g Hery
    100 g cukru
    100 g medu
    200 g ořechů

    Heru rozpustíme, přidáme med a cukr. 1-2 minuty povaříme a přidáme ořechy. Hmotu nalejeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut.

    Heru v tom díky medu a ořechům není znát. Těsto lze využít různý, my používáme tohle:

    300g hl.mouky
    70g Hery
    50g moučkovýho cukru
    lžička prdopeč
    1 velké vejce
    špetka soli

    Všechno smíchat a vypracovat těsto, které se rozválí a vtlačí do vymazané koláčové formy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOMAJDA: z dvou tašek se zblázníš. Udělej trochu od každýho receptu a zbytek ořechů rozdej, nebo vrať veverkám :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOMAJDA: závin. Buď línou verzi z listového těsta (v lidlu mají celkem dobré máslové) a nebo teda udělat těsto.

    5x ořechová náplň pro sladké pečení | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/5x-orechova-napln-pro-sladke-peceni-anusina-usporna-v-hmozdiri-tlucena-orechova-napln

    Kynutý závin s ořechovou náplní podle Pepy Maršálka | Potten & Pannen - Staněk
    https://www.pottenpannen.cz/recepty-a-rady/kynuty-zavin-s-orechovou-naplni-podle-pepy-marsalka

    A nebo upeč s kořením.

    Smíchej olej, med, sůl, chillli a příadědně další koření (např římský kmín, sušený česnek, rozmarýn, uzená paprika, garam masala a podobně). öbal v tom ořechy a dej to na plechu do trouby vyhřáté na 150° tak na 15 minut.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    GALE: to je určitě super nápad a asi to udělám, díky za tip!
    Ale není to asi úplně to, co jsem hledal a hlavně mám těch ořechů dvě tašky a to by bylo nějakýho medu 😀

    Říkal jsem si, že bych zkusil vyrobit třeba medovník, ale pak jsem zjistil, že to je samý máslo a smetana a vegan varianty receptů mi přišly podle fotek divný…
    GALE
    GALE --- ---
    VOMAJDA: Zkus trochu naložit do medu. Disciplinovaní přidávají na lívance, palačinky nebo müsli. My ostatní to žereme lžící rovnou ze sklenice.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Nějak se mi doma nahromadilo větší množství vlašských ořechů a já bych z nich rád něco vyrobil. Ideálně něco sladkého, ale jsem limitován tím, že v tom nesmí být mléko a mléčné výrobky (alergen 7). Máte někdo něco ověřeného, co byste mi doporučili?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Já takhle vařívám tarhoňu v omáčce z rajčat a unavených zbytků z lednice. Ale nějak jsem to měla spojený jen s tou tarhoňou, která je drobná. I tak to vaření v omáčce trvá dlouho, oproti vaření ve vodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam