• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VOY
    VOY --- ---
    Date mi prosim nekdo tip na dobry recept na makovou napln? Zkusil jsem to nejak uplne zakladne zpatlat, namlety mak do variciho se mleka, dosladit, trochu marmelady atd. Ale ani omylem to nedosahuje lahodnosti maku co znam treba z kusu kolace. Rad bych nejakou vice vyladenou verzi, at to neni uplne suchy. Nebo mozna nejaky overeny pomer? Diky!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: A pár dní rozhodně vydržej různý nákypy na plech typu cukeťák: https://fresh.iprima.cz/recepty/cuketak-aneb-cuketovy-nakyp-na-plech-s-uzenym-masem
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Já mám ráda housky se zeleninovou dření od Florentýny:

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: kynuté pirohy. Uděláš obhacené kynuté těsto (tedy s tukem a vejci) a naplníš to tím, co máš zrovna doma. Dva dny to rozhodně vydrží, zejména když použiješ nějaké těst kde je i jogurt, případně když uděláš větší množství těsta a necháš ho zrát v lednici okolo nuly a vždycky odebereš jen potřebnou porci. Stejně tak to těsto můžeš zamrazit.



    Ruské pirohy - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/ruske-pirohy/

    https://varime-doma.cz/recipe/pirohy-se-zelim/

    (těsto s jogurtem)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ANNIKA: u nás frčí sýrové šneky z listového těsta s hořčicí a taky do listového těsta balím vídeňské mini párky, to už docela zaplní a kluci to milují
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Prosím o tipy na co nejvíc slaných pecivovitostí, co už mají v sobě integrovanou oblohu a dají se prostě bafnout a jít, případně sem tam rychle kousnout při pakování děti ráno z domu.

    Teď měla úspěch focaccia, posledně quiche, máme rádi listový závin, ale ten zas druhý den není už nic moc... A už moc nevim. Plus ideálně aby se na tom nestravilo mládí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nakládal jste někdo mladé křídlatky? Snažíme se je s mužem vykynožit z nové zahrádky a slyšela jsem, ze asiati to nějak dělají.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tydle asijský salaty jsou taky moc dobry
    Pětiminutový čínský okurkový salát | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/petiminutovy-cinsky-okurkovy-salat
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    THINWHITEDUKE: delam podle cuketky https://www.cuketka.cz/?p=3732.

    "poměr 1 šálek horké vody, 1/2 šálku rýžového octa, 6 lžic cukru a 2 lžičky soli + plátky okurek. Nejlepší jsou za tři dny, ale vydrží takhle prý i několik týdnů. Zatím jsem nezkusil, nikdy nevydržely."
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    Díky. Naložené jsem asi ještě neměl, zkusím
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    THINWHITEDUKE: Naložit
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    THINWHITEDUKE: tzaziki?
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    Sešly se nám doma čtyři okurky hadovky. Ne že by mi vadila plná mísa salátu, ale nemáte někdo jiný nápad, jak to využít?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE: no stupeň vymletí a míra celozrnnosti budou ta procenta. A nejspíš za tím bude nějaká složitá myšlenka, že na tom mlýnku s kamenem je to něco úplně jinéh, než na běžných válcích, takže to určují jinak. Ale kdybych si musela vsadit, tak prostě na sladké používají tu z jarní pšenice. Zároveň ale pokud se někdo bojí kynutého těsta, tak nepraktická mouka se bude chovat divoce :-D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZUZKAOU: jj taky me zarazilo ze je tam sice odruda, to z ni dela mouku s pribehem, ale stupen vymleti nikde... každopádně neco z toho vznikne, ja bych to nejak smichala a nechala kvasinky at si poradej
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ZUZKAOU: pouzivaji tyto dve mouky, ale zdalo se mi drze ptat se na recept.

    Asi se teda chytnu toho, co rika ANABEL_LEE a budu si drzet palce, ja doma nemam zas tolik prostoru pro experimenty, abych se dlouhodobe dopracovavala k vyzkouseni neprakticke mouky.
    Rozhodla jsem se, ze zkusim tyhle: https://pernerka.cz/recepty/kynute-spaldove-kolace-s-tvarohem-a-tresnemi/ (jen teda premyslim, kolik z te mouky nahradit psenicnou.. nebo jestli to nechat tak)

    Kazdopadne diky vsem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRAKIRA: zeptej se v Praktice, kterou mouku na ty koláče používají. Tady na těch popiscích je spousta slov, které ale jaksi maskují to co to vážně je a namísto zavedených pekařských pojům (procenta extrakce místo stupňů vymletí - hypoteticky to co říkají je logičtější, ale kohokliv, kromě jejich hlavního pekaře to mate) Imho ta moouka co je na světlejším papírku vprav (jarní pšenice) bude světlejší a spíš na koláče, ale jen tak tipuju. Rubiota je druh špaldy, těsto z ní bude hutnější. Zároveň to, že melu na kameni znamená že se ta mouka bude rychleji kazit, to píšou správně s tou dobou spotřeby a bude mít odlišné vlastnsti když bude úplně čerstvá a po pár měsícíh.

    Jestli máš recept na koláče, které chceš upéct a je tam jen celzrnná pšeničná mouka, tak bych šla do celozrnné pšeničné pennerky, naučila se ten recept na ní, osahala si jak husté má být těsto, aby to pak bylo co nejlepší. Tedy peč opakovaně ze stejné moouky stejný recept. Pak má smysl experimentovat s velmi neprakticku moukou a podle zkušenosti dávkovat tekutinu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KURE: ja taky,.ale je to klamání spotřebitele
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: lepek je v médiích zmiňován výhradně v negativním světle. Tak asi chápu proč to tam píšou. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam