• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    KURE: Jo já jednou ročně, když odmrazuju tak dělám čistku. Snažím se na všechno, co dávám do mrazáku psát datum a co to je, ale občas se to nepovede. Všechno co nemá datum, nepamatuji si co to je nebo je starší jak rok, tak letí do koše. Chtěl sem jít dál a dělat si evidenci toho, co je v mrazáku, abych měl přehled, ale to byla naivní představa.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LADY_MYSKA: Já ti nevím, 2 roky starý mletý mix masa už musí být vymrazený málem do sucha. Navíc v původním obalu. U mě by už byl v odpadu :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: to je výhoda mrazáku, co potřebujou odmrazit - když už to všechno vyndám, tak podle toho rovnou naplánuju jídelníček :-)
    (ale samozřejmě i já mám archivní kousky... asi čas zase odmrazit a tentokrát už vážně! :-)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    KURE: zrovna jsme se definitivne rozhodli, ze vymenime lednici, ktera uz par let nechladi uplne optimalne, takze likviduju mrazak.. ze dna jsem nebyla uplne nadsena :-/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: s mrazakem, ach ty opravy 👹
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_MYSKA: kdo nemá na dně mrazáku neidentifikovany balíček s "necim" ať hodí kamenem :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KURE: jedna se o mlete maso z mrazaku.
    Jen mi prijde, ze veci do mrazaku davam, ale misto abych jej vytahla, tak tahnu do obchodu.
    Jako mam doma jeste jednu lednici s mestskem a tam to maso je uz nekolik let a co je novy, tak se ani snad neotevrel, tak to je mi jasne, ze poleti.
    Jen potrebuji ulevit i u toho noveho
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_MYSKA: já to mám tak, že když si nejsem jistý, tak to vyhodim.
    Protože bych furt zkoumal jestli to jídlo smrdi/nesmrdi a vůbec bych si to neužil. Za to mi ušetřena stovka za balíček mletého nestojí.
    ILTU
    ILTU --- ---
    Může to bejt trochu cejtit mrazákem, ale dobré koření to přerazí.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    LADY_MYSKA: šla bych do toho, gulášovka i sekaná bude v pohodě.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Jedna se o mix veproveho a hoveziho
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    LADY_MYSKA: to uz je docela dlouho. Zalezi na teplote a na zpusobu skladovani, ale tuky postupem casu oxiduji/zluknou . Nebude ti z toho blbe, ale mozna to nebude dobry.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SMOKY: divala jsem se a stitek hlasi, ze rok 2022
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    LADY_MYSKA: Záleží, jak dlouho to bylo v tom mrazáku
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: to snad ne, myslim si na gulasovou polivku a pripadne sekanou
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LADY_MYSKA: Vůbec zadnej strach. Jen to v tý lednici nenech dva týdny
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: asi se castecne bojim, abych si rozmrazovanim nevychovala nejakou nechteniu farmu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LADY_MYSKA: Proč by jsi je měla vyhazovat? Určitě použit. Nic tomu nebude.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Zjistila jsem, ze mrazak obsahuje dve vanicky s mletym masem. Staci kdyz je dam rozmrazit do lednicky a nebo radeji vyhodit? Jedna se o puvodni baleni z obchodu
    ZCR
    ZCR --- ---
    ELIZHANNAH: mám z okouna recept na náplň na koláč, už x-krát provedený - 2 tvarohy, 90 g cukru (nebo míň), 2 vejce, 50 g másla, 1 pudinkový prášek - utřít, přidat 200 ml mléka. Výsledná směs (docela řídká) se nalije na máslem vymáznutý plech vyložený těstem s okraji (tohle je tak na plech 20x30 cm akorát: původní recept počítá s variantou lineckého - 170 g hl. mouky, 90 g másla, 50g cukru, 1 menší vejce, 5 g prášku do pečiva - ale líná vohrábla, která nemají linecké v paži (já) bez uzardění a ke spokojenosti nahradí koupeným vyváleným křehkým těstem (v mém případě křeké z Alberta, haj hou). Peče se na nějakých 170, dokud to nechytí barvu.
    Ta náplň snese různé variace - dávám míň cukru (nebo část vanilkového), někdy místo mlíka smetanu (nebo směs), minule jsem tam třeba ještě navíc rozmixoval banán... ovlivní to chování při pečení (jak moc nabyde) a konzistenci (jak moc tuhne ještě při pečení, a jak pak ztuhne po vychladnutí - které je podmínkou zachování důstojnosti při konzumaci), ale dobré je to furt velmi, náplň ovšem hodně "těžká" - je to spíš řez/zákusek než buchta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam