• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mám prima DIY jablečnej ocet, kterej je tak dobrej, že by šel pít samotnej (a taky to ve zředěným stavu i dělávám). Tenhle ocet se mi na místo vína osvědčil velmi, kroupoto s ním bylo ve stropu <3
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako zrovna u risotta to víno člověk asi chce, stejně jak u něčeho co má v názvnu na víně a nebo po budrgudnsku, ale jinak asi když nemáte víno, tak tam nedejte nic a aciditu dotáhněte něčím na konci - podle toho co vaříte - citron, ocet, lák, hořčice, nějaká ovocná šťáva, melasa z granátových jablek atp.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: spíš než citron, tak dobrý ředěný, oslazený ocet - něco jako mají japonci mirin.
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: citron nebo vhodnej ocet jídlu šmrnc dodá, ale nepovažoval bych to za náhradu vína. A nenapadá mě nic co by plošně víno nahradilo takovým tím způsobem, když nemáte víno, tak dejte ..x.
    Podle receptu bych kromě zmíněného koukal po vhodnejch zavařeninách či chutnej, nebo pivu a cideru.
    měl jsem o vikendu švestkovýho Bernarda, a dovedu si představit udělat na něm hovězí "po burgundsku" místo toho burgundskýho.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Dá se v receptu nějak šikovně nahradit víno? Třeba u italského rizota nebo nějakého ragú. PTam se spíš obecně, protože ne vždycky mám prostě po ruce otevrene víno. Nejsem si ale jistá, že citron nebo ocet jen tak sami osobě můžou dát tomu jídlu potrebny šmrnc. Je na to nějaká obecná náhražka nebo to člověk prostě musí nějak vychytat dochucením nebo se to nahradit vůbec nedá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA:
    Korean Fried Chicken Vs. American Fried Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=84uttbLXK6I
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Me nikdy nezklamal nasledujici mix, ktery funguje na makrelach, kurecim, krkovici...
    Olivac, horcice, drceny cesnek, drceny kmin, sul, pepr. Promichat dle chuti, napatlat, ugrilovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JAJITA: ja kridla v praci nakladam do solnyho nalevu pres noc (1.5% soli), druhej den zcedim, sparim/blansiruju, sokove zchladim a pulku kridel obalim ve skrobu a pulku ne. zaskrobeny frituju, neobaleny pecu.
    mozna horkofriteza lepsi, ale to nemam vyzkouseny
    ILTU
    ILTU --- ---
    JAJITA: Zázvor, česnek, med, sojovka. Přiměřeně. A dát píct nebo grilovat.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Nakonec v té HF skončila i bez předpečení a šlo to. Díky ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Vem křídla a úplně nejúžasněji je upeč. :-)
    Já je hážu předpéct do CrockPotu a pak valí do horkovzdušné fritézy na finále grande. Kořením dle nálady.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Prosím vás, byl by recept na ty nejúžasnější kuřecí křídla? Došla mi inspirace i nálada...
    Díky
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    BRUKEV: Pečení v troubě a následné ládování do sklenic je ok?

    1,5kg cukety
    5 cibulí
    140ml olivového oleje
    10 stroužků česneku
    3 lžičky soli
    3 lžíce třtinového cukru
    6 lžic worcestrovky
    2 lžíce červeného vinného octu
    1 sklenka suga
    300ml rajského protlaku
    1/2 lžičky pepře

    Cibuli a česnek na tenké plátky, zpěnit na oleji, cuketu oloupat, odsemenit, nahrubo nastrouhat, přidat do pánve, chvíli míchat, přidat vše ostatní a promíchat.
    Trouba na 180° po dobu 40min, vysoký plech s pečícím papírem, aspoň 2x promíchat
    Nacpat do horkých sklenic, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, pod ručníkem nechat vychladnout do 2. dne.

    Po otevření to pár týdnů v lednici vydrží, hodí se na topinky, k těstovinám, pod maso i jako dip (možná pomůže ještě pomlít)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Takze letos vykopavam ja.
    Nejaky recept na cuketovy dip/chutney/atd. idealne bez sterilovani? Neco, co pokud nesezeru driv, vydrzi bez plisne treba 3-4 tydny v lednici?
    ILTU
    ILTU --- ---
    LADY_MYSKA: Miluju Kuchařku pro dceru a její detailní popisy. Minulý týden jsem podle ní dělala koprovku. Luxusní!
    Takže já bych šla do ní. :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FERRYH: omlouvam se, jednalo se o tyhle recepty

    Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
    https://recepty.cuketka.cz/plnene-paprikove-lusky-s-rajskou-omackou/
    Plněné papriky jako symbol léta a lásky - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/plnene-papriky/
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FERRYH: ha! LADY_MYSKA svuj dotaz smazala? ted to vypada ovsem ze odpovidam na nic a doprazdna :O)
    tak jen pro uplnost: slo o dotaz z jakych dvou receptu na plnene papriky (masem) s rajskou omackou si ma vybrat ...
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Jezdíme pro ně ke Smotlachům do Hlavence. 😊
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ILTU: Ty jsou skvělý a každou dovolenou na jihu se jimi cpu jak blázen, ale kde to kupovat u nás? V hale22 to má akorát překupník a úplně bez chuti.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LADY_MYSKA: ja bych to zkombinoval!! :O))
    z jednicky bych vzal napln/maso do paprik a omacku zas z dvojky...
    me teda chutnaj papriky spis s houskou namocenou v mlece, nez s ryzi - tak proto... :O)
    a omacka zas je jednoznacne vyraznejsi a chutove asi suprova u te dvojky receptu...
    mozna bych to jeste zvyraznil jemne nasekanym susenym rajcetem - tim ta omacka dostane takovou skoro az uzenou vyraznou rajcatovou chut... :O)
    a nebosi zas naopak pohrat jakoby s Italii a dat tam bazalku :O)

    prilohu u tehle paprik mam nejradej libovonej houskovej knedlik
    ale snesu i brambory a rejzi :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ask Ottolenghi: why do you always use so many ingredients? | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/food/article/2024/jul/13/ask-ottolenghi-why-do-you-always-use-so-many-ingredients

    :-D
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Já miluju rajčata typu Black zebra / Chocolate stripes.
    Ty jsou naprosto úžasný - sladký a ještě s takovou plnou chutí.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    SAMOUT: Skvely tipy. Dekuju. Zdiby mam kousek, tak brzo vyzkousim to pekarstvi. Kolac na fotce vypada paradne.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FERRYH: ty dvojbarevný jsou chuťově super. Ale úplně nej mi přišli Black from tula (nebo jak se to píše 😁
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    FERRYH: Mela jsem ty indiga (drobnejsi variantu) a chutove prekvapive zadnej zazrak, nebyly moc sladky.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GARFIELD:
    Na maso je dobrej Fiala v Klapkovy, Hned vedle je jeste jeden reznik, ten me moc nebavi.
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?source=firm&id=12710224&ds=1&x=14.4557007&y=50.1220282&z=19

    Zelenina bud dvur u metra Kobylisy, nebo stanek ve vnitrobloku Ke Stirce
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?source=firm&id=12811211&x=14.4568004&y=50.1222337&z=18

    Ve dvore Kobylisy je i dobra pekarna, kus za ni je reznik Krkovicka, vyborny klobasy

    Motorizovane jednotky muzou vyzkouset Pekařství u Píchů
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?source=firm&id=2322569&x=14.4459589&y=50.1677480&z=17

    Farmarsky produkty nakupuju bud na trzich na Naplavce (ano, je to z ruky, zvykovy pozustatek bydleni v Podoli), anebo ad hoc v hospode :-). V Cimicich a Chabrech se po tydnu stridaji malicke trhy, ale uz dlouho jsem na nich nebyl. Spesl mouka asi spis internet.

    Chabrybarna je drazsi, ale skvela.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    KASUMI: .)) je to naprosto skvělý k cedaru! (česnek jsem taky nedavala)) ostatní suroviny tak nějak taky podle stavu (ne)zasob. pff, teď musím teda vymyslet, kdy stihnu dělat catni...!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZOOEY: Delam to z bbc. Nedala jsem tam cesnek, dala jsem tam broskve a trosku soli a je to moc dobry. Ale pomery od oka, urcite jsem dala min octu (vic jsem nemela).
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Odkud berete v Praze (8)

    * maso (hovezi, veprove, kure, kruta, ...)
    * zeleninu (frci porad zeleninove bedynky?)
    * ryby
    * mouku (na chleba, pizzu)
    * pekarna

    Jsem tu kratce a zatim vyuzivam mistni Globus. Maji cerstve ryby (pstruh a prazma byly fajn). Zelenina taky fajn. Pred 10 lety jsem objednaval hovezi a kruti z nejakych farem, ale uz si nepamatuju odkud.

    Na (sladkovodni) ryby je pry dobra https://www.chabrybarna.cz/ (ale nemam odzkouseno).

    Mouka na pizzu asi nema smysl experimentovat a nejlepsi deal je pry: https://allegro.cz/nabidka/italska-psenicna-mouka-caputo-pizzeria-typ-00-na-pizzu-5kg-15412618255 (na Novem Zelandu byla Caputo extremne draha).

    Uvitam tipy lokalne, nebo bedynky a eshopy z farem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam