• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: Ráda vařím s vínem, někdy ho přidám aj do jídla.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KASUMI: Je to trochu nyxí rada, ale dost používám portský. Vydrží otevřený i mimo ledničku a jak je silnější, stačí ho míň, takže by to mohlo tvoje problémy částečně řešit. My máme s mužem portský rádi, takže ho dost dostáváme i od lidí, co mu moc nerozumí. Takový ty levný "třešnový vody" pak výborně využijem právě do vaření, pečení a pod.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mám prima DIY jablečnej ocet, kterej je tak dobrej, že by šel pít samotnej (a taky to ve zředěným stavu i dělávám). Tenhle ocet se mi na místo vína osvědčil velmi, kroupoto s ním bylo ve stropu <3
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako zrovna u risotta to víno člověk asi chce, stejně jak u něčeho co má v názvnu na víně a nebo po budrgudnsku, ale jinak asi když nemáte víno, tak tam nedejte nic a aciditu dotáhněte něčím na konci - podle toho co vaříte - citron, ocet, lák, hořčice, nějaká ovocná šťáva, melasa z granátových jablek atp.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: spíš než citron, tak dobrý ředěný, oslazený ocet - něco jako mají japonci mirin.
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: citron nebo vhodnej ocet jídlu šmrnc dodá, ale nepovažoval bych to za náhradu vína. A nenapadá mě nic co by plošně víno nahradilo takovým tím způsobem, když nemáte víno, tak dejte ..x.
    Podle receptu bych kromě zmíněného koukal po vhodnejch zavařeninách či chutnej, nebo pivu a cideru.
    měl jsem o vikendu švestkovýho Bernarda, a dovedu si představit udělat na něm hovězí "po burgundsku" místo toho burgundskýho.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Dá se v receptu nějak šikovně nahradit víno? Třeba u italského rizota nebo nějakého ragú. PTam se spíš obecně, protože ne vždycky mám prostě po ruce otevrene víno. Nejsem si ale jistá, že citron nebo ocet jen tak sami osobě můžou dát tomu jídlu potrebny šmrnc. Je na to nějaká obecná náhražka nebo to člověk prostě musí nějak vychytat dochucením nebo se to nahradit vůbec nedá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA:
    Korean Fried Chicken Vs. American Fried Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=84uttbLXK6I
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Me nikdy nezklamal nasledujici mix, ktery funguje na makrelach, kurecim, krkovici...
    Olivac, horcice, drceny cesnek, drceny kmin, sul, pepr. Promichat dle chuti, napatlat, ugrilovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JAJITA: ja kridla v praci nakladam do solnyho nalevu pres noc (1.5% soli), druhej den zcedim, sparim/blansiruju, sokove zchladim a pulku kridel obalim ve skrobu a pulku ne. zaskrobeny frituju, neobaleny pecu.
    mozna horkofriteza lepsi, ale to nemam vyzkouseny
    ILTU
    ILTU --- ---
    JAJITA: Zázvor, česnek, med, sojovka. Přiměřeně. A dát píct nebo grilovat.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Nakonec v té HF skončila i bez předpečení a šlo to. Díky ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Vem křídla a úplně nejúžasněji je upeč. :-)
    Já je hážu předpéct do CrockPotu a pak valí do horkovzdušné fritézy na finále grande. Kořením dle nálady.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Prosím vás, byl by recept na ty nejúžasnější kuřecí křídla? Došla mi inspirace i nálada...
    Díky
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    BRUKEV: Pečení v troubě a následné ládování do sklenic je ok?

    1,5kg cukety
    5 cibulí
    140ml olivového oleje
    10 stroužků česneku
    3 lžičky soli
    3 lžíce třtinového cukru
    6 lžic worcestrovky
    2 lžíce červeného vinného octu
    1 sklenka suga
    300ml rajského protlaku
    1/2 lžičky pepře

    Cibuli a česnek na tenké plátky, zpěnit na oleji, cuketu oloupat, odsemenit, nahrubo nastrouhat, přidat do pánve, chvíli míchat, přidat vše ostatní a promíchat.
    Trouba na 180° po dobu 40min, vysoký plech s pečícím papírem, aspoň 2x promíchat
    Nacpat do horkých sklenic, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, pod ručníkem nechat vychladnout do 2. dne.

    Po otevření to pár týdnů v lednici vydrží, hodí se na topinky, k těstovinám, pod maso i jako dip (možná pomůže ještě pomlít)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Takze letos vykopavam ja.
    Nejaky recept na cuketovy dip/chutney/atd. idealne bez sterilovani? Neco, co pokud nesezeru driv, vydrzi bez plisne treba 3-4 tydny v lednici?
    ILTU
    ILTU --- ---
    LADY_MYSKA: Miluju Kuchařku pro dceru a její detailní popisy. Minulý týden jsem podle ní dělala koprovku. Luxusní!
    Takže já bych šla do ní. :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FERRYH: omlouvam se, jednalo se o tyhle recepty

    Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
    https://recepty.cuketka.cz/plnene-paprikove-lusky-s-rajskou-omackou/
    Plněné papriky jako symbol léta a lásky - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/plnene-papriky/
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FERRYH: ha! LADY_MYSKA svuj dotaz smazala? ted to vypada ovsem ze odpovidam na nic a doprazdna :O)
    tak jen pro uplnost: slo o dotaz z jakych dvou receptu na plnene papriky (masem) s rajskou omackou si ma vybrat ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam