• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já brambory vařím sólo i kvůli tomu, že zelňačky většinou uvařím kotel a chci většinou část zamrazit. A brambory se prej mrazit nemaj, tak to řeším takhle.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DEVIL: Já buď do polívky nedávám nebo taky vařím bokem.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja varim brambory do zelnacky zvlast. kdyz delam zapeceny/scallop brambory, tak je ale vzdycky chvili povarim, aspon aby byly trochu slizky. ale to vsechno jen v praci. prestal sem zrat veskery vylozene skroby..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DEVIL: Udelaly mi presne to samy i gratinovane brambory a tam nic kyseleho neni
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DEVIL: Jako když chceš vařit brambory v zelňačce. Taky leda prt. :-)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    DEVIL: no takhle, tam se davaj rajcata dospod a i navrch. Umim si predstavit je tam dat dospod, dat na ne vrstvu cukety/lilku a pak stridat vrstvy i s bramborama, dat pect a po minimalne pul hodine prilejt i ty horni rajcata. To by mohlo fungovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: hh, ja sem si taky nejdriv nadsene koupil kamennej hmozdir, jak to bude krasne drtit pepr, ale bylo to blby. kulicky vylitavaly vsude mozne, dlouho to trvalo nez byly na hrubej prach a zbytek co tam zustal se diky vlhkosti promenil v sutr kterej se musel znova rozbit. skoro 50 dolaru k nicemu. ja tu drticku mam jen na pepr, huleni v tom nedrtim. fakt nejlip utracenejch 6 dolaru. a ten krasnej zvuk jakej to dela kdyz se s tim otaci :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    _ANT_: presne jak rika zuzka, to sou ty rajcata. jakmile pridas cokoliv kysely k brambors, tak poradne nezmeknou. kysely davat az nakonec
    ILTU
    ILTU --- ---
    _ANT_: Rozhodně kyselý rajčata. Nový brambory jsou jen vodnatější.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOY: Rusko pohledem z kuchyně.
    VOY
    VOY --- ---
    ZUZKAOU: Trochu jsem se v tom ztratil, to je v ktery z tech knih?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jo, ten díl o černobylu a nebo tom gruzínském kuchaři a jak fungovala logistika stalinovy kuchyně je skvostný.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: To je i v té knížce o diktátorech. Tu jsem taky kdysi poslouchala a pak si ji půjčila z knihovny. Holt si našel svou šablonu a úspěšně ji vyplňuje :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: mně se na tom líbily ty autentické (i když samozřejmě zkreslené, jako těžko čekat od tehdy šestileté holky objektivní vzpomínky na Holodomor) příběhy těch "malých a zapomenutých". Včetně jejich stranického biasu, protože i ten je autentický.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jj, to je moc fajn, i když Jak nakrmit diktátora je zajímavější. Jinak k historii Ruska ve 20. století skrze jídlo je nejlepší https://www.databazeknih.cz/knihy/kukurice-komunismus-a-kaviar-400838

    Jen je zbytečné zkoušet dělat onu mýtickou kulebjaku, [ZUZKAOU @ Cteci auditko :) jaka je vase oblibena knizka, spisovatel? popr. co mate zrovna rozecteno? :))]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ono to patří napůl sem a napůl do [Cteci auditko :) jaka je vase oblibena knizka, spisovatel? popr. co mate zrovna rozecteno? :))] , ale dám to sem, protože v tom jsou (podle DB, v audioverzi ne) i recepty:

    na rozhlase právě (ještě 5 dní) vysílají audioverzi této knihy:
    Rusko pohledem z kuchyně - Witold Szabłowski | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/rusko-pohledem-z-kuchyne-524593

    ( https://plus.rozhlas.cz/witold-szablowski-rusko-pohledem-z-kuchyne-jak-budovat-imperium-nozem-naberackou-9271343 )

    a jak obvykle jednou poslechnutou knihu už doma nechci, tak pro tuhle si už chystám místo na poličce. A rozhodně plánuju zkusit zpívat kynutému těstu - kdo ví, co když to opravdu funguje? :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    _ANT_: Stalo se mi nedavno neco podobneho - pekl jsem gratinovane brambory. A prestoze to bylo v troube pres hodinu, nektere platky meli konzistenci syrovych. Nechapu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele jak mají v globusu takvá ta jejich kuřata se žlutým tukem - to jsou vodnanská. že? Protože teď jdem brala kostry na vývarr a kromě toho že z ořezu kůží a tuku se dá vytavit docela dost velmi chutnéh šmalcu, tak ten vývar z toho je fakt dobrej a lepší než běžný bio kuře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak teď jsem četla pěkný trik a na ranné brambory to funguje, uvidíme co to udělá se škrobnatými - před dovaření brambor tam nalej tršku octa, aby se to zpevnilo a nerozvařilo. Jen se musí trefit čas, že.

    DEVIL: JAJITA: jako nový mlýnek řeším, nejspíš to vyhraje ta ikea, ale teď používám normálně kamenný hmoždíř - vzhledem k tomu že jaksi nehulím, tak je mortal/pestle výrazně univerzálnější nástroj v kuchyni :-D
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: 🖤
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam