• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    XCIDER: Aha, zajímavý. Zkusím, co s tím udělá ten citron, to by bylo super, kdybych mohla mít super konzistenci bez práce i bez smradu :) dík moc :)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JAJINEK: je to tou sodou zcela urcite, soda zvysi pH (zasaditost), coz urychli zmeknuti cizrny, ale uvolni to z te cizrny nejake aminy, ktere casto smrdi +- stejne jako amoniak(cpavek).
    Myslim ze po okyseleni ten smradek zmizi, stejne jako pach rybiny (taky aminy), takze jestli delas hummus klasicky s citronovou stavou, nemel by to byt problem
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    Setkal se někdo s tím, že uvařená cizrna smrdí po čpavku?

    Na youtube sem, hledaje tip na nejlepší hummus pod sluncem, našla tip, že pokud se cizrna uvaří s trochou jedlé sody, tak se jí slupky doslova rozpadnou a není potřeba loupat pro tu nejlepší konzistenci. Tak sem to zkusila a ano, slupky se sice rozpustily nebo co, ale cizrna smrděla jak králíkárna. Je to tou sodou? Udělala jsem chybu jinde? Cizrnu jsem nechala přes noc namočenou (v pokojové teplotě), a pak jsem ji vařila v tlakáči.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: tak dik!:D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: To vaření potvrzuju jako dobrou cestu pro všechny déle se vařící luštěniny. Připadá mi teda, že jsou z mrazáku víc rozbředlý a používám je spíš do pomazánek, polívek a nákypů, ale zas je to bezpečný. Když chci mít perfektní konzistenci luštěnin, prostě dám nabobtnat a pak vařit celé kilo, použiju potřebné množství a zbytek zamrazím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ILTU: uvařené fazole + slaný nálev a dvakrát 20 minut sterilovat (není to kyselé, takže ptřebuješ fakt důkladně. Ale pokud máš mrazák, tak prostě uvař fazole, nasyp do ziplckových sáčků patřičný počet porcí a zamraž to.

    15 nebo 20 minut je už celkem jedno.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: hmm, říkám si že fazole jsou vařený, sterilní osoleny a pak ještě zavřený. To by fungovat mohlo, ale nejsem zavařovací odborník.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    KURE: To je právě to jediný, co jsem našel :)
    A říkal jsem si, jestli to zavařování na 2x15 min není málo.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: tohle vypadá pricetne. Ale nezkoušel jsem.
    Domácí fazole ve slaném nálevu | Chatař v kuchyni
    https://youtu.be/YtelyDS8IWU?si=bxrqcCkrOKC_Ulqg
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Kup si je a schovej bez nakukování do skříně. A až ti bude nehezky a šedivo, náhodně sáhni do skříně a jednu z nich vyndej.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Sklízím právě fazole a napadlo mě, že bych je zavařil ve slaném nálevu, abych je pak při vaření jen vylil do jídla jako takové ty konzervované z obchodu, ale nevím jak na to a internet moc nepomáhá. Nemáte někdo nějaké tipy/recept? Musí se to zavařovat nadvakrát? Jak dlouho tomu bude stačit?
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: Doporučuji koupit ve slevě 2 za cenu jedné, mít radost z úspory a zbytek si šetřit na chandry.
    Protože chlast na chandry taky něco stojí a prospívá zdraví výrazně míň. 😊
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám děsný dilema!
    tenhle víkend jsou Apetit kuchařky se slevou 50%
    Knihy
    https://www.burdastore.cz/produkty/knihy?route=product/category&language=cs-cz
    (kdyby někdo chtěl, kód je DM24).

    já koukám po několika z nich, a průběžně, když mám blbej den, chandru nebo tak, tak jdu a po cestě z práce si nějakou koupím a svět je o trochu lepší místo.
    No a co teď - mám si jich koupit víc najednou a ušetřit, ale riskovat, že si příště nebudu mít jak spravit den, nebo si přiznat, že nákupní antidepresivum holt bude něco stát? :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: co bylinkový máslo na zimu? hezky s česnekem a solí, ideálně kdybys přidala i jiné bylinky, ale i s tou bazalkou to půjde...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KASUMI: ok, tohle je hodně zajímavý! To dělám se zázvorem, teda bez oleje. Díky!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GENEVIEVE: Mrazim do kostek v oleji na zimu
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KOCHANSKA_CH: a mě zrovna přistála cuketa od kolegy! Díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Zrovna se na ni chystám, mám přebytky cukety aj bazalky.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nějaký tip co se spoustou bazalky? Udělám pesto (uvítám i zajímavý recepty), ale tý mrše se na okně hodně daří, tak přemýšlím co tak s tím.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: IMHO nejlíp vyniknou v ratatouille nebo caponatě... ale to není nic objevnýho, jen hezkýho:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam