• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: mezi toastovač a toast dej ten pečící papír a toastový chleba z venčí namaž máslem či majonézou - krásně to zezlátne.
    VOY
    VOY --- ---
    Pečící papír na toasty mě naučila máma a byl to.game changer. Doteď si pamatuji jak jsem to předtím čistil od toho pripeceneho sýra hodinu špejlí.

    TRISSIE: přesně tak! ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOIRAIN: Moje oblíbené jsou hnědé (celozrnné) tousty, kdy spodní část máznu trochu kečupem, vrchní máslem, na kečup plátek šunky (pokud je hodně tenký, tak dva), malinko hořčice a plátek sýra (používám plátkový cheddar nebo sýr na tosty - jednotlivě balené čtverečky). Muž si dělá to samé, ale se světlým toustovým chlebem.
    Další variantou je hnědý tousťák, spodní máznout hořčicí, na to anglickou slaninu, plátek vajíčka na tvrdo, kyselou okurku a cheddar, na horní chleba máslo, přiklopit, zapéct.
    Zapékáme asi 3-4 minuty.

    Připojuji se k používání pečícího papíru, je to s ním mnohem čistší práce.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VOY: same here
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    VOY: Taky jsem měl, ale pak jsem zkoušel doma dělat grilled cheese (spoustu sýra mezi dva chleby, zvenku máznout tukem a opéct na pánvi) a zjistil jsem, že namazat chleba z obou stran máslem nedovedu. Ale namazat ho majonézou je úplně triviální. A po usmažení je to fakt dobrý i s ní.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: myslis tepene upravit emulzi vejce a oleje? :-)
    (Trpim timtez blokem, chapu!)
    VOY
    VOY --- ---
    Nějak mám nevím proč blok dávat majonézu do něčeho co pak budu dál tepelně upravovat...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CERMI_FOX: Majoneza je must, ale to uz hodne hrabu z davneho mladistveho archivu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MOIRAIN: pridavam tam trochu masla, pak to suchy neni. Pripadne zlehka maznout tatarkou
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: To mi taky dost pomohlo. Dokonce prý jsou aj pečící pytlíky na toasty.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    LYNCH: samozřejmě nějaký tučný sýr. např goudu
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOIRAIN: já dělám uz od puberty jedině maslo, sunka, syr, trochu cibule k tomu pak na talíř majonézu

    když jsem hulil tak jsem delal i ze tri toastu ale musel jsem to zatezovat pac se neudrzel zavrenej haha
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: nejlepší tip k toastovači, co jsem dostala, bylo používat pečicí papír. tisícekrát děkuji tomu, kdo mi to řekl, pokaždé, když po použití toastovač rovnou uklidím a nemusím čistit plotny od sýra (a z toho pečicího papíru jde ten sýr sloupnout a sežrat, ehm :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ONDRAT: beru jakékoli tipy, dnešní niva se šunkou nebyla špatná, ale suchá jak cesta
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MOIRAIN: Jako teenageri jsme do toho rvali tunaka a syr, dodnes na to vzpominam, ale tos asi nechtela slyset.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Pořídila jsem si domů toastovač, nějaké tipy, jak to naplnit? I ve smyslu kolik čeho, protože buď to mám suchý jak cesta, nebo to nezavřu a vytéká to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: Kroupy s dyni. Je to prekvapive skvele kombo. Dyni nakrajej na kostky, osol, opepri a omasti a upec. Cast rozmixuj na pyre, ktere dosol dle chuti, cast nech tak. Z krup udelej pilaf. Na maslo ci jiny chutny tuk dej cibuli a cesnek a restuj. Pokud mas miso, pridej lzici misa na porci.Az to zesklovati, tak pridejnproplachnute male krupky. 80 g na porci. Chvili to restuj a zalij dvojnasobkrm vody, nebo vyvaru. Pokud nedavas miso, trochu to osol. Pomalu var 15 minut - pak to jeste tak 10 minut nech dojit. Posleze do krupek vmichek pyre a pecene kostky a bylinu dle nalady - tymian, salvej, petrzel, jarni cibulku i bazalka bude dobra.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JAJITA: To je butternut squash, že?

    Já mám rád tohle
    London marathon: the perfect pre-race evening meal – recipe | Running | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2014/apr/08/london-marathon-perfect-pre-race-evening-meal-recipe

    Předpokládám, že rozpůlenou a upečenou už jste ji taky měli na dvacet způsobů.

    Zkusil bych ale prohledat Guardian a The New York Times, tam najdeš pěkné recepty a třeba ne tak známé u nás.

    Butternut squash and sage pasta – recipe | Cook Up A Feast With Tesco Finest | The Guardian
    https://www.theguardian.com/cook-up-a-feast-with-tesco-finest/article/2024/aug/21/butternut-squash-and-sage-pasta-recipe

    Rachel Roddy’s recipe for butternut broth and pastina | Italian food and drink | The Guardian
    https://www.theguardian.com/food/2024/jan/08/butternut-broth-and-pastina-recipe-rachel-roddy

    Butternut Squash Recipes - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/tag/butternut%20squash
    (Akorát tady je potřeba recepty otevírat v anonymním okně, nebo odstranit paywall pomocí doplňku uMatrix, nebo si předplatit NYT (měli teď pěknou akci za 20 USD na celý rok). Kdyžtak dej vědět, jestli tě něco zaujalo. Pošlu jako PDF.)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KAKIHARA: nejsem si jistá, že mám dost zenu na zenový guláš, ale taky mě napadl.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Přibyla mi domů docela velká máslová dýně a já nevím, co s ní. Skoro 2 měsíce konzumuji hokaido dýně a už mi došla inspirace.
    Díky předem za tipy :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam