• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GALE: express menu potvrzují, je to dobry, kupuju to na otci nebo si to berem treba na dovolenou
    GEISHA
    GEISHA --- ---
    Všem díky za tipy, speciálně pak GALE - na expres menu jsem sice kdysi někde na netu natrefila, ale nevzpomněla jsem si na něj teď. To bude možná cesta. Něco v mrazáku ode mě (chili, vývar, vepřové s mrkví) a něco z toho expres menu.
    GALE
    GALE --- ---
    GEISHA: Vím, ze se ptáš na vaření do mrazáku. Dobré typy už padly, ještě mě napadá smažený řízek, karbanátek a sekaná.
    Ještě přidám nyxí odpověď. Expres menu znáte? Ta jídla jsou překvapivě dobrá. Tchán má přes týden dovážku jídla, ale víkendy a pak svátky by byl na topinkach a vajíčkách. Takže mu objednáme plnou krabici z expresmenu.com, vydrží to při pokojové teplotě 10 let a má skvělé složení.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    GEISHA: Guláš, segedín, boloňské ragů, vývary, plněné knedlíky (obocné i masové),
    GEISHA
    GEISHA --- ---
    Mám tu zapeklitou otázku.

    Potřebuju brainstorming jidel, který snadno uvařím v nadbytku a zásobuju s tím pak tátovi mrazák, tzn. ty jídla dobře přežijou třeba 2 měsíce v mrazáku a po ohřevu budou pořád chutný.

    Přes týden chodí na menu do restaurace, to je dobrý, ale o víkendech, kdy u něj zrovna nejsme taky a nevaříme pro všechny si kupuje buď polotovar smažený sýr (který ji i v té hospodě) nebo se živí chlebem s točeňákem.

    Ne, že by neuměl uvařit nějaký základní věci, ale asi se mu pro jednoho nechce a já to dost chápu, když vařím jen pro sebe, taky mám tendence se odfláknout.

    Idea je taková, že ty jídla navařím postupně, a bude mít vždycky v mrazáku třeba 3 druhý jídel po 2 krabkách a vybere si podle aktuální chuti. Dneska jsem uvařila gigantickej kotel chili con carne, po večeři zbyly 3 porce do mrazáku. Ale další jídla mě nenapadají - resp. ne pro něj, kari a podobnou "exotiku" nejí.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOIRAIN: A mazes ty chleby zvenku maslem?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ja jsem zacala delat toasty v horkovzdusne friteze
    Neudela to ten smash, ale syr se tam roztece pekne :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: dětem klasika šunka, sýr (gouda), občas trochu vevnitř pomazat kečupem. Já si dělám nejradši šunka, sýr, cibule (tak 2 kolečka), rajče (velký plátek). Ale když nám třeba zbyde kuře, tak tam místo šunky pokráním to kuře a dám sýr, ono to je taky dobrý.
    CARLOZ
    CARLOZ --- ---
    MOIRAIN: já do toustů dávám tavenej sýr, pak jsou takový mazlavý 🙂 cibule najemno, šunka a ještě nějakej další sýr, po upečení maznu zvrchu dobrým kecupem.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOIRAIN: Naši koupili toustovač když jsem byla malá a nějak si nepamatuju, že bychom nepoužívali nějaké suroviny. Prostě se koupil toustový chléb, šunka, sýr, slanina, případně niva a táta to postupně zdělal (ala FFkové tousty) a zbytek se snědl normálně na rohlíku nebi chlebu jako předtím. :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOIRAIN: zajímavé:D
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    My děláme s kombinací tuňáka a sušených rajčat, italský bylinky a třeba pesto nebo protlak okořeněný. A olivy.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jsem team pečicí papír. A co jsem jednou vyzkoušela dát plátek slaniny ne dovnitř do toustu, ale připéct ho zvenčí, už nikdy jinak. Jako náplň toustů dávam občas trhané maso i se sosem a to suché nikdy není.

    A teda mám plotny jak na trojúhelníkové tousty, tak na celé čtverce a za mě jsou celé čtverce lepší, vejde se do nich o poznání vic náplně.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    všem děkuji, postupně to nějak ozkouším
    z první vlny toustovačů si hlavně mamatuju, že se nakoupila hromada ingrediencí, ze kterých se použila vždycky jen malá část
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: mezi toastovač a toast dej ten pečící papír a toastový chleba z venčí namaž máslem či majonézou - krásně to zezlátne.
    VOY
    VOY --- ---
    Pečící papír na toasty mě naučila máma a byl to.game changer. Doteď si pamatuji jak jsem to předtím čistil od toho pripeceneho sýra hodinu špejlí.

    TRISSIE: přesně tak! ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOIRAIN: Moje oblíbené jsou hnědé (celozrnné) tousty, kdy spodní část máznu trochu kečupem, vrchní máslem, na kečup plátek šunky (pokud je hodně tenký, tak dva), malinko hořčice a plátek sýra (používám plátkový cheddar nebo sýr na tosty - jednotlivě balené čtverečky). Muž si dělá to samé, ale se světlým toustovým chlebem.
    Další variantou je hnědý tousťák, spodní máznout hořčicí, na to anglickou slaninu, plátek vajíčka na tvrdo, kyselou okurku a cheddar, na horní chleba máslo, přiklopit, zapéct.
    Zapékáme asi 3-4 minuty.

    Připojuji se k používání pečícího papíru, je to s ním mnohem čistší práce.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VOY: same here
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    VOY: Taky jsem měl, ale pak jsem zkoušel doma dělat grilled cheese (spoustu sýra mezi dva chleby, zvenku máznout tukem a opéct na pánvi) a zjistil jsem, že namazat chleba z obou stran máslem nedovedu. Ale namazat ho majonézou je úplně triviální. A po usmažení je to fakt dobrý i s ní.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: myslis tepene upravit emulzi vejce a oleje? :-)
    (Trpim timtez blokem, chapu!)
    VOY
    VOY --- ---
    Nějak mám nevím proč blok dávat majonézu do něčeho co pak budu dál tepelně upravovat...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CERMI_FOX: Majoneza je must, ale to uz hodne hrabu z davneho mladistveho archivu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam