• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    HUGILA: jasne ze jo. u nas na vesnici ani jinej neprodavaji..teda jednota ma nejakej pokus o toastak ale to je hnus
    VOY
    VOY --- ---
    HUGILA: dá se koupit jinde než online?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HUGILA: to mě zajímá. V čem je rozdíl?
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    MOIRAIN: sem omylem smazal příspěvek, tak znova.
    Se vrátím s dovolením k toustům. Nezaznělo, že důležitý je chleba. U nás už používáme jenom italské toustáky Colussi nebo Roberto, semolinové a cereální https://www.foodora.cz/darkstore/l1hl/foodora-market-chodovska/product/8634144 ...rozdíl oproti českým toustákům je jasný na první kousnutí, opravdu to vyzkoušejte. At už v sendvičovači nebo toustovači.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VSICHNIMAME: no ze to jsou alkoholici uz od narození. víno se musí prodávat, prachy se musí tocit atd atd
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GRETKA: a pointa?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    REDSNAKE: On se ti dost může změnit pohled na tudle víru jak píšeš, když vaříš pro rodinu a tvoje jedno/dvou-roční dítě ti chce ochutnávat z talíře nebo i dokonce jíst jako ty… nebo taky ne. Pár generací zpět frantíci dávali vinný střik i ve školní jídelně. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Male mnozstvi alkoholu je prirozene skoro ve vsem tekutem, co ma cukr a nema kilo konzervantu na litr. Takze treba v dzusu. Pasterizace je sice ucinna, ale neni stoprocentni - kdyby byla, ma dzus trvanlivost roky. Clovek tak male mnozstvi alkoholu nevnima, ale stopove mnozstvi to je ...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: Ja to mam uplne stejne jak ty. Jen bez těch dvou posledních slov :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VOY: S vinem varim a leju tam dary :)
    VOY
    VOY --- ---
    Jasne, to ja respektuji, ze jsou lidi, kterym i stopovy mnozstvi muze vadit. Vim, ze kolega muslim (bral viru hodne vazne) by to v zadnem pripade neakceptoval. Ja proste nechci jen menit stav vedomi skrz alkohol, to je cely.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JESTEDMAN: na druhou stranu do toho vstupuje spousta dalších faktorů, jako třeba do čeho se ten alkohol nasákne, jak velká je pánev/hrnec...

    nejde říct "nic tam nezůstalo", jde říct "nezůstalo tam dost, aby to mně stálo za řeč", a je fajn respektovat, že jsou lidi, pro které i to "málo" je moc.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: za předpokladu, že do sebe ten oběd teda narve celej:)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    tak po dvou a půl hodinách v jídle zůstane ze sedmičky vína 3,85 ml alkoholu. Pokud by 3,85 ml alkoholu vypil 80 kg chlap, měl by v těle 0,056 promile. 60kg žena 0,092 promile.

    To už je fakt spíš o víře než čemkoli jiném přátelé.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    TRISSIE: je tam "cooked at boiling point of alcohol", pokud to budeš vařit, tzn. 100C, tak to půjde o dost rychleji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: pro abstinenty z donucení (typicky v rodinách alkoholiků, nebo vaří-li se pro muslimy) je mnoho odzkoušených náhrad.

    Jinak teda ten alkohol při vaření nevyprchá tak rychle, jak si lidi myslí:

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VOY: tak to delas velikanskou chybu))
    VOY
    VOY --- ---
    No ja samozrejme rozumim, ze se abstinent z vina v bolognese neozere, jen me zajimalo jak to lidi maji, jestli se vyhybaji i tomu s alkoholem varit nebo s tim jsou ok. Ja kdyz doma nejaky zbytek vina je (treba co si dala zena) tak to tam klidne naleju, ale myslim, ze jsem od doby co nepiju (nekolik let) asi lahev ciste kvuli vareni nekoupil. Ne ze bych mel nejaky obavy nebo tak, proste mi to nejak neprichazi na mysl tolik.
    KURE
    KURE --- ---
    VOY: já s vínem vařím. Ale ja nepiju protože mě to nebavi a bejt opilej mě nic nedává a často by to stejně kolidovalo s tim že potřebuju řídit nebo mám pohotovost. Ne kvuli nějakýmu tabu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOY: alkohol má bod varu někde pod 80%, pokud tam naliješ flašku a povaříš to, tak tam imho zůstane prd.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VOY: pockej to se nejak vylucuje?
    VOY
    VOY --- ---
    Ti z vas co vubec alkohol nepijete, varite s vinem nebo se takovym receptum uplne vyhybate?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Ja do jídla "na víně" naleju celou flašku, věci to dost usnadňuje:-) Když to pak vařím zazačátku bez pokličky, tekutina se odpaří a jídlo má výraznější chuť.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam